Σιτηρά | Νέα άνοδος στις τιμές μετά τις ουκρανικές επιθέσεις

Share on:

Το σιτάρι διεύρυνε τα κέρδη του μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας με drones εναντίον πετρελαιοφόρου και πολεμικού πλοίου της Ρωσίας, απειλώντας μια βασική εξαγωγική οδό για τα ρωσικά εμπορεύματα, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία, ο κορυφαίος αποστολέας σιταριού, διακινεί το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της μέσω της Μαύρης Θάλασσας και βρίσκεται εν μέσω της δεύτερης μεγάλης συγκομιδής, καθιστώντας την περίοδο αυτή κρίσιμη για τη μεταφορά των προϊόντων στις αγορές και την εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς ώστε να περιοριστεί το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων.

«Ο κίνδυνος στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνεται μέρα με τη μέρα και οποιαδήποτε απειλή για τις ρωσικές εξαγωγές είναι πολύ πιο ισχυρή από μια απειλή για τον ουκρανικό εξαγωγικό διάδρομο», δήλωσε ο Ole Houe, διευθύνων σύμβουλος της IKON Commodities.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκαν σήμερα έως και 3,4% στα 6,545 δολάρια ανά μπούσελ, προτού διαπραγματευτούν στα 6,4725 δολάρια έως τις 13:55 στο Σίδνεϊ. Την Παρασκευή οι τιμές έκλεισαν 1% υψηλότερα. Η κυκλοφορία στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ διακόπηκε για αρκετές ώρες.

Η απόφαση του Κιέβου να μεταφέρει τον πόλεμο με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα έρχεται μετά την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσα, που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ακολούθησαν πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, ενώ οι εξαγωγές της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί.

Η διαδρομή της Μαύρης Θάλασσας αντιπροσωπεύει επίσης το 15% έως 20% του πετρελαίου που η Ρωσία πωλεί καθημερινά στις παγκόσμιες αγορές και αποτελεί επίσης σημαντικό διάδρομο διαμετακόμισης για το αργό του Καζακστάν.

Με πληροφορίες από Bloomberg


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE