Σιτηρά | Άλμα των τιμών μετά την επίθεση ρωσικών drones σε ουκρανικό λιμάνι στον Δούναβη

Share on:

Η Ρωσία επιτέθηκε στο Ιζμαήλ, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορίου σιτηρών στον Δούναβη, στα σύνορα με τη Ρουμανία – Η διεθνής τιμή του σιταριού αυξήθηκε έως 4,9% αλλά στη συνέχεια η αύξηση περιορίστηκε στο 1,5%

Αλμα έκαναν οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού μετά το πλήγμα που προκάλεσαν ρωσικά drones σε ουκρανικό λιμάνι στον ποταμό Δούναβη, το οποίο προστέθηκε σε μία σειρά επιθέσεων με στόχο την παρεμπόδιση των εξαγωγών της χώρας από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.

Η Ρωσία επιτέθηκε στο Ιζμαήλ, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορίου σιτηρών στον Δούναβη, στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Ουκρανοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι καταστράφηκαν μία αποθήκη, υπόστεγα σιτηρών, αποθήκες καυσίμων σε τερματικό σταθμό καθώς και άλλα διοικητικά κτίρια. Μεγάλης ζημιές υπέστησαν και τα κεντρικά κτίρια της λιμενικής αρχής.

Αύξηση της τιμής έως 4,9%

Η προθεσμιακή τιμή του σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο αυξήθηκε έως 4,9% στα 6,84 δολάρια ανά μπούσελ, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 6,62 δολάρια (άνοδος 1,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο). Η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε έως 3,2% αλλά πριν λίγο είχε περιοριστεί στο 0,7%.

Η Ρωσία έχει επιτεθεί σε λιμάνια στην περιοχή της Οδησού και του Δούναβη και την περασμένη εβδομάδα κτύπησε το λιμάνι Ρένι στον Δούναβη.

Η Ουκρανία συνεχίζει να διερευνά εναλλακτικούς δρόμους για τις εξαγωγές σιτηρών μετά την εγκατάλειψη από τη Μόσχα της συμφωνίας για τις εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας στις 17 Ιουλίου.

Η Ρουμανία σχεδιάζει να επεκτείνει μία από τις βασικές διαδρομές transit σιτηρών από την Ουκρανία, ενώ το Κίεβο συζητά και για τη χρήση κροατικών λιμανιών για τις εξαγωγές.

Πηγή: imerisia.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE