Σήμερα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Share on:

Η γενική συνέλευση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας πρόκειται να συζητήσει σήμερα την ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το πρωτόκολλο για την ένταξη έγινε δεκτό από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων στα τέλη του περασμένου μήνα.

Αφού η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ολοκληρώσει την έκθεσή της, αναμένεται ότι το πρωτόκολλο που περιέχει τη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ζητηθεί να συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση σήμερα από τη διοίκηση του κόμματος AK.

Εάν η πρόταση της ομάδας γίνει αποδεκτή, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διεθνή συμφωνία και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

Ο Fuat Oktay, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, θα μιλήσει για τη σύμβαση στη Γενική Συνέλευση.

Εάν το πρωτόκολλο γίνει αποδεκτό στην τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, θα αναμένεται η έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου ως τελική διεύθυνση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα προσπαθήσει να διευκολύνει τη διαδικασία επικύρωσης, επισήμανε ότι η Σουηδία δεν είχε λάβει αρκετά μέτρα κατά των κουρδικών ένοπλων ομάδων.

Η Τουρκία έχει απαιτήσει από τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τα τοπικά μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται “τρομοκρατική” ομάδα από την Άγκυρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν πρόσφατα την απογοήτευσή τους για την παρατεταμένη διαδικασία στην Άγκυρα.

«Πρόσω ολοταχώς» για τα F-16

Η σημερινή κίνηση της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε ζητήσει από της ΗΠΑ να γίνουν ταυτόχρονα η έγκριση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση των F-16.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει χαρακτιριστικά πως:

«Ως πρόεδρος, έχω κάνει το καθήκον μου, αλλά έχω και μια προσδοκία. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να περάσουν αυτό [την πώληση F-16 στην Τουρκία] από το Κογκρέσο τους, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτόχρονα».

«Ανένδοτη» η Ουγγαρία 

«Η Σουηδία δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη ως προς την καταλληλότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έχει δώσει την εντύπωση ότι η ένταξη στη συμμαχία δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα», δήλωσε την Πέμπτη, (18/01), ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

Η επικύρωση έχει κολλήσει στο ουγγρικό κοινοβούλιο για περισσότερο από ένα χρόνο, με τους κυβερνώντες εθνικιστές του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να λένε ότι δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας και να επικαλούνται αυτό που αποκαλούν αδικαιολόγητους σουηδικούς ισχυρισμούς ότι έχουν διαβρώσει τη δημοκρατία στην Ουγγαρία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι η Ουγγαρία θέλει να αποφύγει να είναι η τελευταία χώρα που θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά «μάλλον δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς τη βοήθεια της Σουηδίας. Γιατί να είναι σημαντικό για μένα, αν δεν είναι σημαντικό για τη Σουηδία;».

Η κυβέρνηση του Όρμπαν, η οποία διατηρεί θερμούς δεσμούς με τη Μόσχα παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι δεν θα είναι η τελευταία που θα επικυρώσει την υποψηφιότητα της χώρας.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE