Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Share on:

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει AΔEΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Στην απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις για το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια.

Χειρόφρενο τραβούν σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, τρένα και Προαστιακός λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών συμμετέχουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στην 24ωρη απεργία «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών».

Ακινητοποιημένα θα είναι καθόλη την ημέρα ΜετρόΗΣΑΠ και Τραμ, καθώς 7 σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης και στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

Όπως επισημαίνουν ζητούν:

  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών. 
  • Ολοκλήρωση των έργων.
  • Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • Επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ( ΠΟΣ) θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30′ στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα κινηθούν από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ.

Οι ιδιοκτήτες ταξί με απόφαση του ΣΑΤΑ συνεχίζουν και σήμερα για δεύτερη ημέρα την απεργία τους (λήγει  στις 6:00 το πρωί της Πέμπτης).

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων. Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

Η ΕΕΕΚΕ (Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας) σεβόμενη τη δικαστική απόφαση του πρωτοδικείου αποσύρει το κάλεσμα στα μέλη της για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ της 28ης Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ κρίθηκε παράνομη μετά από προσφυγή της διοίκησης στη δικαιοσύνη. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, που προκηρύχθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., με κύριες διεκδικήσεις τις εξής:

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
  • Επαναφορά των Δώρων.
  • Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών.

Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη. Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE