Κακοκαιρία Elias | Μαρτυρικές πόλεις Βόλος, Λάρισα, Φθιώτιδα, Εύβοια (vid&pics)

Share on:

Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Elias την Τετάρτη (27/9) και πρωινό της Πέμπτης, με τη Μαγνησία και την ανατολική Στερεά να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα έντονα φαινόμενα πλήττουν την πόλη του Βόλου, με τον προ ημερών εφιάλτη να επιστρέφει. Δεκάδες είναι οι κλήσεις στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας για απεγκλωβισμούς πολιτών, καθώς η ισχυρή βροχόπτωση έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εγκλωβισμένη είναι η δημοσιογράφος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, Φρόσω Παύλου, μαζί με άλλα τρία άτομα στον Βόλο. Η δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να μεταδώσει το ρεπορτάζ στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

Χωρίς ρεύμα είναι πολλές περιοχές, ενώ τα μηνύματα του 112 είχαν ηχήσει στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων και είχαν προειδοποιήσει για τη σφοδρότητα των φαινομένων.

Κακοκαιρία Elias: Αλλεπάλληλα 112 στη Λάρισα για εκκενώσεις οικισμών

Στο πλαίσιο αυτό, μήνυμα προς τους πολίτες να μη μετακινούνται για λόγους ασφαλείας και για να διευκολύνουν το έργο των συνεργείων έστειλε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σε βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook.

«Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ήδη η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σέ άλλο μήνυμα, ο Αχιλλέας Μπέος είπε: «Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού… Αν συνεχίσει έτσι θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά.

»Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια, καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο! Δεν μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».

Νωρίτερα, με μήνυμα προς όλους τους κατοίκους του Βόλου, οι Αρχές είχαν κάνει γνωστό ότι η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Από το απόγευμα της Τετάρτης (27/9) έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Βόλου-Καναλίων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο νότιο Πήλιο, όπως και στην ευρύτερη περιοχή από τον Ριζόμυλο προς τα Κανάλια.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας, όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο.

Κλειστά τα σχολεία στον Βόλο την Πέμπτη 28/9 και την Παρασκευή 29/9
Με απόφαση του δημάρχου Βόλου ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 29 του μήνα τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται μεγάλη ποσότητα βροχής στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή του Βόλου και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Διακοπή κυκλοφορίας στη Μαγνησία και ακύρωση δρομολογίων
Την ίδια ώρα, το δρομολόγιο που εκτελεί το λεωφορείο C2571 (Βόλος-Λάρισα) δεν θα πραγματοποιηθεί μετά από εντολή της Αστυνομίας για διακοπή οδικής κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για τον ίδιο λόγο δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια που εκτελούν τα λεωφορεία C2572, C2573, C2574 στη γραμμή Λάρισα – Βόλος – Λάρισα.

Την ίδια ώρα, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων: στην παλαιά εθνικό οδό Λάρισας – Βόλου από τον Κόμβο 304 ΠΕΒ μέχρι την πόλη του Βόλου σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Βόλο και προς Λάρισα) και στην εθνική οδό Βόλου – Φαρσάλων από τη θέση «Κόκκινος» μέχρι τις Μικροθήβες σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Μικροθήβες και προς Βόλο).

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα: Στα όρια ο ποταμός Σπερχειός -Μήνυμα για εκκένωση δύο χωριών του Δομοκού
Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η αγωνία και στη Φθιώτιδα, καθώς συνεχίζεται η βροχόπτωση με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Τα αναχώματα στον ποταμό Σπερχειό βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο.

Η έντονη βροχόπτωση κυρίως στα ορεινά έχει πλημμυρίσει χείμαρρους, με συνέπεια τα νερά να πολιορκήσουν τα χωριά και οι κάτοικοι καλούνται είτε να τα εγκαταλείψουν είτε να μετακομίσουν σε υψηλότερους ορόφους για να μη διατρέχουν κίνδυνο.

Έτσι, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες οι κάτοικοι από τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια στο Δομοκό, με μήνυμα που έχει αποσταλεί ήδη από το 112, καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προ το Νέο Μοναστήρι.

Οι προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς συνεχίζονται για σημειακή ενίσχυση των αναχωμάτων του Σπερχειού. Η ένταση των φαινομένων είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εξίσου μεγάλες είναι και οι αμφιβολίες για την αντοχή στα αναχώματα του ποταμού.

Ήδη το ποτάμι έχει ξεφύγει από τα αναχώματα, λίγο μετά το χωριό Κόμμα, σε σημείο όμως που δεν προκαλεί πλημμύρα στο χωριό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας προσπάθησαν να απομακρύνουν από το χωριό τέσσερα ηλικιωμένα άτομα και να τα μεταφέρουν σε ξενοδοχείο χωρίς να το πετύχουν, αφού δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κλειστά τα σχολεία σε Υπάτη και Γοργοπόταμο την Πέμπτη 28/9/23

Δεν θα ανοίξουν τελικά όλα τα σχολεία στο Δήμο Λαμιέων την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, καθώς η υπερχείλιση του Σπερχειού οδήγησε στην απόφαση τα μαθήματα στις Δημοτικές Ενότητες Υπάτης και Γορογοποτάμου να πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση.

Τα υπόλοιπα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λαμιέων θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο δήμαρχος Ευθύμιος Καραΐσκος.

«Βούλιαξαν» περιοχές της Λάρισας από την κακοκαιρία -Χωρίς ρεύμα αρκετά χωριά
Η κακοκαιρία Elias δημιούργησε εκ νέου ζητήματα σε αρκετές περιοχές της Λάρισας, η οποία ακόμη προσπαθεί να κλείσει τις «πληγές» της από τον Daniel.

Μάλιστα, οι κάτοικοι αρκετών περιοχών στα νότια του νομού λαμβάνουν διαδοχικά μηνύματα από το 112 ώστε να τις εγκαταλείψουν και να απομακρυνθούν είτε προς τη Λάρισα είτε προς τα Φάρσαλα.

Ακόμη, από το απόγευμα της Τετάρτης υπάρχουν νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην πόλη. Χωρίς ρεύμα είναι το χωριό Νέο Περιβόλι του Δήμου Κιλελέρ, ο οικισμός Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας (επίσης στον Δήμο Κιλελέρ) και η Δήμητρα στον Δήμο Αγιάς.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα παρακάρλια χωριά αντιμετωπίζουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν εκ νέου.

Πρώτοι έλαβαν μήνυμα του 112 οι κάτοικοι στο Σωτήριο και στο Αρμένι, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Στα δύο αυτά χωριά υπήρξε και διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Στη συνέχεια, περίπου 3 ώρες αργότερα, το νέο μήνυμα του 112 αφορούσε αποκλειστικά τους κατοίκους στο χωριό Σωτήριο, ζητώντας την απομάκρυνσή τους προς Λάρισα μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου.

 

Τελικά, και στο Αρμένιo -όπως και στη Νίκη- ήχησε το 112 και ζητούσε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Λάρισα μέσω του ίδιου δρόμου.

Λίγο αργότερα μήνυμα του 112 αφορούσε και τους κατοίκους του χωριού Κάμπος, και επίσης ζητούσε την απομάκρυνσή τους προς Λάρισα.

Το 112 δεν σταμάτησε να χτυπά. Ακολούθησε μήνυμα για τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Μικρό Ευύρδιο, Μεγάλο Ευύρδιο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός, που ζητούσε από τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν προς Φάρσαλα.

Λάρισα: Η κακοκαιρία προκάλεσε πλημμύρες σε πολλές οδικές αρτηρίες
Οι πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias έχουν κλείσει πολλές οδικές αρτηρίες στον νομό Λάρισας -και σε γειτονικούς νομούς. Ειδικότερα, φαινόμενα έχουν καταγραφεί στον δρόμο από Χάλκη προς Πλατύκαμπο, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Σωτήριο, το οποίο εκκενώθηκε για ακόμη μια φορά από τους 200 περίπου κατοίκους.

Στον Δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

Τρίκαλα: Αποκλεισμένο το χωριό Παλαιοχώρι της Καλαμπάκας
Την ίδια ώρα, αποκλεισμένο είναι το χωριό Παλαιοχώρι της ορεινής Καλαμπάκας, στον νομό Τρικάλων, καθώς, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, υπάρχει καθίζηση του οδοστρώματος του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το χωριό με τη γέφυρα Κουκοράβα και τη Χρυσομηλιά.

Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, βρίσκονται στο σημείο όπου υπάρχει η ζημιά και προσπαθούν να την αποκαταστήσουν.

Πάντως, ο αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε πως όλα τα χωριά της ορεινής Καλαμπάκας και Πύλης συνδέονται μεταξύ τους και δεν υφίσταται πρόβλημα αποκλεισμού των χωριών αυτών, εκτός από το παραπάνω.

Κόβουν την ανάσα οι φωτογραφίες με το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias από τις Ροβιές
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου, έντονα φαινόμενα «χτύπησαν» τη βόρεια Εύβοια. Στην περιοχή βρέθηκε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, μετέβη στο νησί μαζί με ειδικές ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ).

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του iefimerida.gr, οι οποίες δείχνουν κορμούς δέντρων να έχουν πέσει, φερτά υλικά να έχουν κατέβει με τους ορμητικούς χειμάρρους, αλλά και κατεστραμμένα τσιμέντα από τους δρόμους.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας νωρίτερα στο iefimerida.gr, έκανε λόγο για δραματική κατάσταση στην περιοχή και για τεράστιες καταστροφές στις Ροβιές, όπως και στο Μαντούδι και στο Μετόχι.

Έκανε λόγο για καταστροφές σε τοιχία, γέφυρες, τεχνικά έργα και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλέον οδοποιία.

«Τίποτα… Μεγάλες ζημιές. Και φυσικά πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και χωράφια. Είμαστε όλοι έξω στο δρόμο και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε», τόνισε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει, με ιδιαίτερα προβλήματα στις Ροβιές, όπου φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό, πλημμυρίζοντας τουλάχιστον 40 οικίες, με συνέπεια οι κάτοικοι να εγκλωβιστούν.

Κακοκαιρία Elias: Κοκκίνισε η θάλασσα της Λίμνης Ευβοίας από τη λάσπη
Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική ανέφερε ότι έχουν πλημμυρίσει σπίτια και ότι κάτοικοι της περιοχής εγκλωβίστηκαν κοντά σε χειμάρρους. Η Υπηρεσία επιχείρησε στο σημείο, ώστε να εντοπίσει και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους.

Παράλληλα, απόκοσμες είναι οι εικόνες που καταγράφονται στη Λίμνη Ευβοίας, καθώς η λάσπη που κατέβασαν τα ορμητικά νερά «έβαψαν» τη θάλασσα κόκκινη, ενώ πλημμυρισμένοι είναι οι δρόμοι της πόλης.

 

Μάλιστα, τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει και ένα βίντεο με έναν εντυπωσιακό υδροστρόβιλο στην Εύβοια.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν πραγματικά κόβουν την ανάσα.

Σημειώνεται ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα. Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι ελπίζουν ότι θα αντέξουν τη μεγάλη πίεση που δέχονται.

«Το φαινόμενο είναι έντονο από άκρη σε άκρη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος πρόσθεσε: «Η βόρεια Εύβοια δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά. Τα φαινόμενα είναι ακατάπαυστα έντονα».

Πνίγηκαν τα Χανιά από την κακοκαιρία Elias -Ποτάμια οι δρόμοι στην πόλη
Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης των Χανίων το μεσημέρι της Τετάρτης (27/9) εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias.

Το μπουρίνι που έπληξε την πόλη της Κρήτης είχε ως συνέπεια πολλοί δρόμοι να γίνουν απροσπέλαστοι, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων. Σε ορισμένα σημεία ο όγκος του νερού εξαφάνισε μέχρι και τα πεζοδρόμια.

Πηγή: .iefimerida.gr

 


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE