Σαρηγιάννης | Σαρώνει η μετάλλαξη JN.1 του κορωνοϊου – Θα φτάσουμε τις 7.000 κρούσματα την ημέρα

Share on:

Για κορύφωση της διασποράς του κορωνοϊου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έκανε λόγο ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας πως τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 7.200 την ημέρα.

Σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, υπογράμμισε την εφαρμογή καθημερινής υγιεινής, τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους, συνιστώντας χρήση μάσκας σε παιδιά που μεταβαίνουν στο σχολείο μέσω λεωφορείου.

Σημαντική επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος ενός παιδιού δημιουργεί η ατμοσφαιρική ρύπανση των καυσαερίων στις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη, εξαιτίας αυτού αλλά και των συνωστισμών σε κλειστούς χώρους, απαραίτητη χαρακτηρίζεται η χρήση προστατευτικής μάσκας σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Τέλος, ο κος Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή του νέου στελέχους κορωνοϊού (JN.1), ενώ σημείωσε πως σταδιακή ελάττωση των κρουσμάτων θα παρατηρηθεί μετά τον Φλεβάρη.

Ειδικότερα:

Κορύφωση των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες | Στα 7.200 τα κρούσματα ημερησίως

«  Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη έξαρση του κορωνοϊου ήταν κάτι που περιμέναμε. Αυτό το κύμα έχει ξεκινήσει από τα μέσα του Νοεμβρίου. Σιγά σιγά αρχίζει και αυξάνεται ο ρυθμός, για αυτό και είδαμε την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα μια πολύ σημαντική επιτάχυνση. Οι αρχικοί μας υπολογισμοί, με βάση και το ιικό φορτίο αλλά και τα λύματα, ήταν πως θα φτάναμε σε μια κορύφωση στο τέλος του Γενάρη, με περίπου 8.500 κρούσματα, την ημέρα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως αυτό το διάστημα, με τη βοήθεια της ενημέρωσης από τα μέσα, ο κόσμος άρχισε να αντιδρά, με την έννοια του να κάνει πιο πολλά τεστ και να φοράει περισσότερο την προστατευτική μάσκα. Ακόμα και τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν ανέβει, αν και δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε εάν βοηθά στη διασπορά ή τι ακριβώς ισχύει μέχρι να περάσει ένα χρονικό διάστημα.

Με όλα τα παραπάνω, αρχίσαμε να κάνουμε μια κάμψη στον ρυθμό ανάπτυξης της διασποράς. Αυτή τη στιγμή θα έχουμε μια επιβάρυνση της αύξησης. Αναμένουμε λοιπόν την κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες με περίπου 7.200 κρούσματα την ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί, πως είναι μικρότερος ο αριθμός από αυτόν στην αρχή ».

Η μεταδοτικότητα δεν επηρεάζεται από την πολλαπλή νόηση | Εξαιρετικά μεταδοτικό το νέο στέλεχος JN.1

«  Το ιικό φορτίο έχει να κάνει με το πόσο εύκολα έχει μεταδοθεί στον πληθυσμό, ανάλογα και με τη συμπεριφορά του κόσμου. Εάν δηλαδή δεν πάρουμε κανένα μέτρο, τότε το ιικό φορτίο μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πιο εύκολα στην κοινότητα. Στην περίπτωση μας είχαμε τον συνδυασμό και των δυο. Δηλαδή πρακτικά είχαμε μεγάλη ελευθερία στις κινήσεις και ταυτόχρονα την εμφάνιση ενός στελέχους του JN.1, μιας υποπαραλλαγής της Όμικρον, η οποία πράγματι δίνει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το καλό στη γρήγορη αντίδραση του κόσμου είναι πως δε μας επηρέασε όσο θα μπορούσε, καταφέραμε και μειώσαμε τη γρήγορη μεταδοτικότητα του. Η μεταδοτικότητα δεν επηρεάζεται από την πολλαπλή νόηση. Αυτό που επηρεάζεται είναι η σοβαρότητά της νόσησης.

Μια ουσιαστική ελάττωσή θα δούμε από τις αρχές Φλεβάρη. Γενικότερα όμως μετά την κορύφωση του Ιανουαρίου, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε μια σταδιακή ελάττωσή αλλά αναμένουμε στα μέσα Φλεβάρη να είμαστε στα 6.800. Κάτι που σημαίνει πως η καμπύλη θα παραμείνει σταθερή με μια πτωτική τάση ».

Τι ισχύει για όσους νοσούν από γρίπη και κορωνοϊό ταυτόχρονα

« Εάν για παράδειγμα, κάποιος εκτεθεί και μολυνθεί με το ίο της γρίπης, αυτό εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή. Και μετά από αυτό, έρχεται σε επαφή με τον κορωνοϊό. Ακριβώς λοιπόν επειδή το ανοσοποιητικό είναι ιδιαίτερα εξασθενημένο, η πιθανότητα της μόλυνσης από τον κορωνοϊό να επιβαρύνει παραπάνω την κατάσταση της υγείας, παρά την ανοσία που είχε αναπτυχθεί, προφανώς και αυξάνεται.

Επομένως, η αύξηση αναγκών σε κλίνες για covid ή των αναγκών σε κλίνες για ΜΕΘ covid κτλπ. οφείλεται και στην υπερμεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους που σημαίνει μεγαλύτερη διασπορά άρα και μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει κανείς και αυξημένη νοσηρότητα, που οφείλεται στην αυξημένη εμβαλωσιμότητα του πληθυσμού, λόγω και της συν νοσηρότητας με άλλα στελέχη ».

Πως οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά | Εφαρμογή καθημερινής υγιεινής

« Σε καμία περίπτωσή οι γονείς δεν πρέπει να αγχώνονται σε ό,τι αφορά τις ιώσεις που περιτριγυρίζουν αυτή την εποχή τα παιδιά. Πρέπει να είναι απλώς πολύ προσεκτική στην καθημερινή υγιεινή. Για παράδειγμα, και ιός κοξάκι προέρχεται από επαφή με ζώο αλλά και ο στρεπτόκοκκος που είναι της εποχής, έχει να κάνει με καλή υγιεινή στα χέρια κτλ. . Εμένα αυτό που με στενοχωρεί είναι πως οι κανόνες που μάθαμε να ζούμε επί κορωνοϊού, με το που υπήρξε ένα “λασκάρισμα” από τα μέτρα προστασίας, τους ξεχάσαμε.

Στις σχολικές τάξεις θεωρώ πολύ σημαντική τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση των εκπαιδευτικών, ώστε να ελέγχουν λίγο τη συμπεριφορά των παιδιών και να συνεχίσουν να τους υπενθυμίζουν πως να φτερνιστούν, τι αποστάσεις να κρατάνε κ.α. Τα παιδιά είναι η αλήθεια πως είναι καλύτερα και από τους ενήλικες. Θεωρώ χρήσιμο παρόλα αυτά στα σχολικά λεωφορεία ή σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό τη χρήση της προστατευτικής μάσκας ».

Σημαντική επιβάρυνση του αναπνευστικού η ατμοσφαιρική ρύπανση

«  Εμείς σαν ερευνητική ομάδα ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τα θέματα περιβάλλοντος και υγείας και έχουμε δει και διαπιστώσει, πόσο σημαντική επιβάρυνση για το αναπνευστικό μας σύστημα είναι ο μεγάλος χρόνος που περνάμε στην κυκλοφορία, στον δρόμο και στην κίνηση. Κι αυτό λόγω της ρύπανσης που υπάρχει από σωματίδια των οχημάτων. Υπάρχουν μελέτες στη Φιλανδία που έδειξαν καθαρά την πολύ μεγάλη επιβάρυνση των παιδιών από την διαδικασία που ο μπαμπάς ή ή μαμα πηγαίνουν στο σχολείο το παιδί με όχημα σε διαφορά με τα παιδιά που πήγαιναν με τα πόδια.

Άρα, το να βάλουμε μάσκα στο παιδί που χρησιμοποιεί το σχολικό, τον προστατεύω και από τον κορωνοϊό αλλά και γενικότερα από το επίπεδο ρύπανσης που δυστυχώς στις μεγάλες πόλεις είναι πολύ υψηλή και σημαντική. Μάσκα λοιπόν στο σχολικό ».

Μάσκα σε κλειστούς χώρους

«  Υπάρχει μια επιφόρτιση αυτή τη στιγμή λόγω της αύξησης της διασποράς, θεωρώ πως σε βάθος χρόνου δε θα πιεστεί υπερβολικά, ίσως λίγο περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες. Σίγουρα όμως δε θα ζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές πριν 4 χρόνια. Η αλήθεια είναι πως καλό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι, να έχουμε καλή ενημέρωση και άσκηση λογικής. Δε χρειάζονται παραπανίσιοι περιορισμοί, αλλά λογική σημαίνει έχω τη μάσκα μαζί μου και μόλις μπω σε έναν κλειστό χώρο με συνωστισμό τη φοράω ».

Συσκευές απολύμανσης του αέρα σε χώρους συνωστισμού, όπως είναι το Μετρό

« Θα μπορούσαμε επίσης να τοποθετήσουμε συσκευές απολύμανσης του αέρα σε κλειστούς χώρους με συνωστισμούς όπως είναι τα μετρό, οι αίθουσες των πανεπιστημίων ή τα αμφιθέατρα, τα σχολεία, εκεί που υπάρχει κόσμος τέλος πάντων και δουλεύει για πολύ καιρό. Έχουν ήδη τοποθετηθεί κάποια σε διάφορα Πανεπιστήμια.

Επομένως, θεωρώ πως υπάρχουν ακόμη κάποιες διορθωτικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν, οι οποίες θα έχουν πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο απέναντι στη συγκεκριμένη λοίμωξη που κυκλοφορεί αλλά από οτιδήποτε έχει να κάνει με αναπνευστικούς ιούς.
Ώστε να διασφαλιστούμε όσο καλύτερα μπορούμε ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE