Ράγγος | Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις

Share on:

Τσουχτερά πρόστιμα αναμένεται να επιβάλλει η ΑΑΔΕ στους πολίτες που θα υποβάλλουν λανθασμένα ποσά ή προσωπικά στοιχεία, κατά την επικαιροποίηση της προσυμπληρωμένης φορολογικής δήλωσης.

Για τους φορολογουμένους που δεν θα υποβάλλουν την αίτηση τους εντός της προθεσμίας, σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Παναγιώτη Ράγγο, η ΑΑΔΕ θα την υποβάλλει αυτόματα.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο κος Ράγγος αναφέρθηκε στην δεύτερη ευκαιρία που δίνεται σε χιλιάδες πολίτες να επανενταχθούν σε ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών, τις οποίες έχουν χάσει.

Σημείωσε δε, πως ο κλάδος των λογιστών ζητά να γίνει μια γενναία ρύθμιση με πολλές δόσεις, ώστε να ενταχθούν νέες και παλιές οφειλές.

Ειδικότερα:

Κατώτατος μισθός | Ανάσα για τους εργαζομένους, βάρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες

« Από 1η Απριλίου ξεκινάει η εφαρμογή του κατώτατου μισθού, όπου επηρεάζει μια μεγάλη κατηγορία μισθωτών αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες με τον νέο τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, που θα φορολογηθούν το 2025. Γιατί ναι μεν για τους εργαζόμενους αποτελεί ένα θετικό νέο, για τους ελεύθερους επαγγελματίες όμως είναι ένα βάρος.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι θα λάβουν δώρο Πάσχα σύμφωνα με την τελευταία αύξηση του κατώτατου. Αλλάζουν επίσης 18 επιδόματα. Έχουμε επομένως, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όπου αναμένεται να ψηφιστεί με πολλές αλλαγές».

Έλεγχοι

« Ενδεικτικά, θα έχουμε αλλαγές ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης του φορολογικού ελέγχου. Συντομεύεται στην ουσία και θα πρέπει μέσα σε έναν χρόνο να έχει τελειώσει ή να μπορεί να παραταθεί για ακόμα 6 μήνες. Στενεύουν δηλαδή τα περιθώρια και για τους ελεγκτές, καθώς έχουμε αλλαγές στο είδος των ελέγχων, αποσαφηνίζεται στην ουσία ο μερικώς, πλήρης και ο απομακρυσμένος έλεγχος. Έχουμε επίσης αλλαγές ως προς τον ενδιάμεσο προσδιορισμό του φόρου, δηλαδή σε περιπτώσεις πλέον εκτεταμένης φοροδιαφυγής θα μπορεί να βγαίνει ένας φόρος ανεξάρτητα από την φορολογική αρχή, από την κλασική διαδικασία που είχαμε έως τώρα».

Ρυθμίσεις οφειλών

« Μέχρι τέλη Απριλίου, όσοι θέλουν να ενεργοποιήσουν τις ρυθμίσεις για τις οφειλές, θα πρέπει πρώτα να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για να μπορέσουν να επαναενεργοποιήσουν την ρύθμιση. Εάν για παράδειγμα κάποιος είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν είχε πληρώσει 5 δόσεις, ένα τα πληρώσει επαναενεργοποιήτε η ρύθμιση. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν γρήγορα οι φορολογούμενοι προκειμένου να ενταχθούν.

Είναι ναι μεν ένα καλό μετρό, αν και το Οικονομικό Επιτελείο θα πρέπει να κοιτάξει να κάνει μια γενναία ρύθμιση με πολλές δόσεις οφειλών για να ενταχθούν νέες και παλιές οφειλές από εδώ και στο εξής με ένα μικρό επιτόκιο. Αυτό είναι κάτι που ζητάει η αγορά και ο κλάδος των λογιστών».

Ρυθμίσεις ΕΦΚΑ

« Ετοιμάζεται αυτή τη περίοδο, σύμφωνα και με την Υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να γίνει επαναενεργοποίηση για όσους έχουν χάσει και οφειλές στον ΕΦΚΑ, που είναι από 12 έως 24 δόσεις».

Φορολογικές δηλώσεις

« Φέτος θα έχουμε προσηπληρωμένες δηλώσεις για περίπου 1 εκτ. συμπολίτες μας και αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους. Το Οικονομικό Επιτελείο μαζί με την ΑΑΔΕ θα κάνει αυτόματα της συμπλήρωση των ποσών, σε ό,τι αφορά τους μισθούς, τις συντάξεις, τα μισθωτήρια, ιδιωτικά δίδακτρα κτλπ. Πρέπει να τονίσουμε, πως εάν ο φορολογούμενος δεν έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ακόμη και μετά την πάροδο της προθεσμίας, τότε θα γίνεται αυτόματα η ενημέρωση στο σύστημα. Θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει και στην πράξη αυτό. Μεγάλη προσοχή στους φορολογούμενος να ελέγξουν εάν και κατά πόσο τα ποσά και τα προσωπικά στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι σωστά».

Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα

« Αν τυχόν κάποιος πολίτης διαπιστώσει ότι έχει γίνει κάποιο λάθος ενώ έχει ήδη πατήσει υποβολή της αίτησης του και περάσει η προθεσμία, υπάρχει πρόστιμο. Με τους φορολογικούς ελέγχους, με τη νέα διαδικασία ένας φορολογούμενος, ο οποίος αναγνωρίζει ότι έχει κάνει κάποιο λάθος από μόνος του, εάν είναι σε πρώιμο στάδιο του ελέγχου, μειώνεται το πρόστιμο κατά 70%. Η ΑΑΔΕ το κάνει αυτό ώστε να μην καταφεύγει πολύς κόσμος στα φορολογικά δικαστήρια και χρονίζουν οι υποθέσεις. Αφού λοιπόν αναγνωρίσει ο πολίτης ότι το λάθος είναι δικό του, του “κουρεύει” το πρόστιμο κατά 70-80%. αν τυχόν συμβεί σε πιο ενδιάμεσο στάδιο, το πρόστιμο αυτό θα είναι λιγότερο. Και αν προσφύγει στην ΕΔΕ και πάλι θα υπάρξει ένα κούρεμα μικρότερο βέβαια από τα προηγούμενα.».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE