Ράγγος | Να παραταθεί η προθεσμία για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS

Share on:

Μόνο ένα 15-20% έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διασυνδέσει την ταμειακή μηχανή με τα τερματικά μηχανήματα POS, ενώ ακόμα εκκρεμούν πάνω από 40.000 επαγγελματίες, σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Παναγιώτη Ράγγο.

Τόσο οι λογιστές όσο και οι επαγγελματίες από την πλευρά τους, ζητούν να διευρυνθεί το χρονικό όριο που απαιτείται, καθώς από 1η Μαρτίου το Υπουργείο θα επιβάλλει πρόστιμα, της τάξεως των 10.000 ευρώ.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο κος Ράγγος αναφέρθηκε στα θολά σημεία του νομοσχεδίου, όπως είναι οι αγορές χονδρικής πώλησης, όπου πιθανόν ο επαγγελματίας να χρειαστεί να βάλει και δεύτερο POS. Σημειώνει δε ότι αναμένεται να ξεκαθαριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα:

Διασύνδεση με POS | Να διερευνηθούν τα χρονικά όρια – Μόνο το 15% των επαγγελματιών έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία

« Υπάρχει ανάγκη θα διευρυνθεί το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζες και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή, υπάρχουν υψηλές προμήθειες από τις τράπεζες, ζητούν από πολλούς φορολογούμενους κάποιες εγγυήσεις, σε βάθος τριετίας, ή διάφορα οικονομικά στοιχεία, όπου εάν κάποιος έχει οφειλή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Επομένως, οι τράπεζες δεν τους δίνουν τη δυνατότητα ούτε να διασυνδεθούν με το POS. 

Να διευρυνθούν τα χρονικά όρια και να υπάρξει μια ελαστικότητα ως προς το θέμα των προστίμων. Όπως είναι αναμενόμενο, θα είναι πολύ μεγάλα τα πρόστιμα για μια επιχείρησή από 1η Μαρτίου για οποίον επαγγελματία δε διασυνδεθεί.

Υπάρχουν ελλείψεις ως προς τα μηχανήματά των POS στην αγορά. O όγκος στις εταιρίες που έχουν αναλάβει να κάνουν τη διασύνδεση είναι τεράστιος αυτή τη στιγμή. Πάνω από 150.000 άνθρωποι πρέπει να διασυνδεθούν, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μόνο 40.000-50.000 επαγγελματίες, δηλαδή μόνο το 15-20%.

Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν καλύτερο εάν τα voucher είχαν ανοίξει ήδη, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάρει κάποια χρήματα για να μπορέσει να αγοράσει και τα POS. Σίγουρα τα voucher της κυβέρνησης βοηθούν, όμως θα πρέπει ο επαγγελματίας να έχει ήδη κάποια χρήματα, να μπορέσει να ανταποκριθεί και στην πορεία να πάρει αυτά τα χρήματα».

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

« Σε περίπτωσή που δε δοθεί παράταση, εμείς προτείνουμε να ζητήσουν οι επαγγελματίες από τους παρόχους, που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη διασύνδεση μέχρι της 29 του μήνα, μπορούν να ζητήσουν ένα γραπτό μήνυμα, μέσω email, όπου θα εξηγεί τους λόγους που αδυνατούν να διασυνδεθούν. Ώστε σε έναν έλεγχο, να υπάρχει έστω κάποιο έγγραφο, αλλιώς χωρίς αυτό είναι εκτεθειμένοι και πιθανόν να τους επιβληθεί και πρόστιμο.

Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν λίγους μήνες κατάφεραν οι επαγγελματίες να διασυνδεθούν με το MyData, όπου οι εταιρίες για να ανταποκριθούν δώσανε χρήματα προκειμένου να αλλάξουν τα λογισμικά τους, όπου ήταν ένα μεγάλο κόστος. Να πάρουν μια καινούργια ταμειακή μηχανή, που να είναι συμβατή με τη νέα τεχνολογία, τώρα να βάλουμε ένα καινούργιο POS.

Επίσης, ίσως αναγκαστούν, αφού το ξεκαθαρίσει και λίγο το Υπουργείο Οικονομικών, σε κάποιες περιπτώσεις όπου υπάρχει χονδρική, δηλαδή εάν κάποιος επαγγελματίας επιθυμεί να πληρώσει με επαγγελματική κάρτα, ίσως αναγκαστεί να βάλει και δεύτερο POS. Τα τελευταία, θα είναι διασυνδεδεμένα ως μια λύση καθαρά μόνο για τη χονδρική.

Όλα αυτά είναι κόστη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια μικρή ή μεσαία επιχείρησή.
Δυστυχώς, έχουμε την ακριβότερη προμήθεια στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ειδικότερα, στο εξωτερικό, οι προμήθειες των τραπεζών σε θέματα διασύνδεσης με ταμειακές μηχανές είναι πραγματικά πολύ μικρές. Θα πρέπει να γίνει κάτι σε αυτό το κομμάτι, από τη μεριά του Υπουργείου σε συνεργασία με τις τράπεζες, προκειμένου να μειωθούν αυτά τα κόστη».

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για έγγαμους | Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει

« Η λογική, πίσω από τις χωριστές δηλώσεις τον έγγαμων φορολογούμενων, έγινε διότι υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιος είχε χρέη, ένας από τους δυο συζύγους για παράδειγμα, οπότε μπλόκαρε και τον εκκαθαριστικό λογαριασμού του άλλου. Με αυτό τον τρόπο τώρα, ο καθένας θα μπορεί να λάβει την ενημερότητα του, να κάνει τη χωριστή του δήλωση και να μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτά τα πλεονεκτήματα. Προσοχή όμως, διότι εάν ένας από τους δυο έχει τεκμήρια πάνω του, όπως είναι ένα όχημα ή ένα σπίτι, όπου με την κοινή δήλωση ο σύζυγος κάλυπτε τα συγκεκριμένα τεκμήρια, ίσως πέσει στην παγίδα να φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια. Επομένως, πριν κάνει την οποιαδήποτε κίνηση καλό είναι να συμβουλευτεί τον λογιστή του, αν τον συμφέρει. Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα πολύ θετικό μέτρο με την προθεσμία να εκπνέει μέχρι 29 του μήνα».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE