Η εμπλοκή Σόρου και Ράμα στις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών

Share on:

Ο θόρυβος διεθνώς από το σπρώξιμο του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στη γνωστή δημοσιογράφο Αμπρόσια Μέτα, που «τόλμησε» να του απευθύνει ερώτηση σχετικά με τις επενδύσεις στην «αλβανική ριβιέρα», δεν έχει κοπάσει αρκετά 24ωρα μετά το συμβάν.Πίσω από το «ατυχές» περιστατικό με πρωταγωνιστή τον ισχυρό πολιτικό της γείτονος, κρύβονται οι παρασκηνιακές μπίζνες γύρω από την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση της παραθαλάσιας νότιας Αλβανίας αλλά και της κάποτε ελληνικής νήσου Σάσων (Σαζάν στα αλβανικά) που είναι το επίκεντρο του πρότζεκτ του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Ντέιβιντ Κούσνερ.

Οι Βορειοηπειρώτες και κυρίως ο Φρέντι Μπελέρης γνωρίζουν καλά και από πρώτο χέρι τις «τουριστικές μπίζνες» της κυβέρνησης Ράμα και των επιχειρηματικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτές. Μέρος των διωγμών, που βιώνει εδώ και χρόνια η μειονότητά μας στην Αλβανία, οφείλεται και στην προσπάθεια αρπαγής των περιουσιών τους από το αλβανικό κράτος ή τους βραχίονες του. Ο σχεδιασμός υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών στο παραλιακό μέτωπο της λεγόμενης «αλβανικής ριβιέρας», στην ακτογραμμή των Αγίων Σαράντα, που περιλαμβάνει και την περιοχή των Εξαμιλίων, για την οποία όπως λέγεται έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αριθμεί πολλά χρόνια. Αφορά και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και ο Ράμα, «παντοκράτωρ» στην Αλβανία την τελευταία δεκαετία, έχει αναπτύξει δίκτυο υποστηρικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.Το σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης made in USAΜια επίσκεψή του στις ΗΠΑ, το 2017, έθεσε σε λειτουργία τον μηχανισμό για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου αξιοποίησης του «παρθένου» παράλιου μετώπου στη νότια περιοχή της Αλβανίας. Δυο συναντήσεις, η μια με τον Ντ. Τραμπ και τον τότε ανώτατο σύμβουλο και γαμπρό του Τζ. Κούσνερ και η άλλη με τον Τζορτζ Σόρος και τον γιο και διάδοχο της αυτοκρατορίας του, άνοιξαν το δρόμο. Με την επιστροφή του στην Αλβανία, ο Ράμα με την «αυλή» του ανέλαβαν δράση.Μερικούς μήνες αργότερα, το 2018, ο Αλβανός πρωθυπουργός και ο περίγυρός του, έχοντας αντιληφθεί πως βασικό εμπόδιο στα σχέδιά τους είναι η απροθυμία των μειονοτικών Ελλήνων να πουλήσουν τις πατρογονικές εστίες, αρχίζουν τον βρώμικο πόλεμο σε βάρος τους. Καταπατητές με πλαστά συμβόλαια ή μαϊμού τίτλους ιδιοκτησίας εμφανίζονται στις Δρυμάδες, στα Εξαμίλια, στη Φοινίκη, στο Άλυκο, στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας. Ακολουθούν αποφάσεις της αλβανικής Δικαιοσύνης που δικαιώνουν τους Αλβανους «ιδιοκτήτες» ακόμα και σε βάρος κοινοτικής περιουσίας, όπως στην περίπτωση της κοινότητας Κωσταρίου. Από το 2019 και μετά ο Ράμα «ξεφεύγει» και, κάνοντας χρήση νομοθεσίας Εμβέρ Χότζα, συρρικνώνει ετσιθελικά τον μειονοτικό ελληνισμό και παράλληλα τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Η αλβανική κυβέρνηση περνά μια σειρά νόμων που εξυπηρετούν το «όραμα Ράμα» για την τουριστική αξιοποίηση της ακτογραμμής από τους Άγιους Σαράντα μέχρι την περιοχή του Αυλώνα. Με νόμο παίρνει τον απευθείας έλεγχο της πολεοδομικής αρχής (!) ενώ μέχρι και ΦΕΚ για τη δήμευση της περιουσίας Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα ετοίμασε, όμως οι σφοδρές αντιδράσεις της Αθήνας και των Βρυξελλών τον έκαναν να το πάρει, προσωρινά, πίσω.Για τους Έλληνες δεν ισχύουν τα ίδια δικαιώματα αξιοποίησης, δόμησης και εκμετάλλευσης ακινήτων που ισχύουν για τους Αλβανούς και τους ξένους επενδυτές… Ακόμα και στις περιπτώσεις που «σκοντάφτει», όπως αυτές που αφορούν περιουσίες Ελλήνων, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και είχαν αποκτήσει και αμερικανική υπηκοότητα, χρησιμοποιώντας τους διαύλους του με την αμερικανική πλευρά καταφέρνει και τις παρακάμπτει, μη αναγνωρίζοντας σε πολλούς από τους ελληνοαμερικανούς την ιδιότητα του μειονοτικού Έλληνα…Το ελληνικό νησί που θα γίνει το οικολογικό resort ΚούσνερΣτον επικερδή σχεδιασμό της τεράστιας «αλβανικής ριβιέρας», στη δημιουργία της οποίας θα «ξεπλυθούν» δισεκατομμύρια «μαύρου» χρήματος, όπως καταγγέλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και μειονοτικοί παράγοντες, βρίσκουν θέση όλοι όσοι συνεργάζονται με τον Ράμα, από τους υπουργούς του και τους συγγενείς του, Αλβανούς «επιχειρηματίες» αμφιβόλου νομιμότητας μέχρι αμερικανικά επενδυτικά funds και Άραβες με αμέτρητα πετροδόλαρα.

Για να φτάσουμε στο σήμερα και στην επιθετική συμπεριφορά σε βάρος της δημοσιογράφου, ένα από τα τουριστικά «φιλέτα» της αλβανικής τουριστικής κοσμογονίας είναι το νησί Σαζάν, η ελληνική Σάσων, στην είσοδο του κόλπου του Αυλώνα. Ένα νησάκι έκτασης 6 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέλος του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων που αποδόθηκε στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα, απέκτησε στρατιωτικό άγημα το 1912, όμως το 1914, με πιέσεις της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας, παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παραχωρήθηκε στην Αλβανία. Για δεκαετίες ήταν στρατιωτική βάση, πρώτα της Σοβιετικής Ένωσης και μετά το 1990 της Ιταλίας και των ΗΠΑ.

Αυτό το νησί αποτελεί το μακρόπνοο τουριστικό project του γαμπρού του Τραμπ. Ο Τζάρετ Κούσνερ, πρώην ανώτερος σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αξιοποιώντας τις γνωριμίες που έκανε στο πλευρό του πεθερού του, είναι επικεφαλής του επενδυτικού fund Affinity Partners, με πολλά δισ. δολάρια αραβικών κεφαλαίων, ανάμεσά τους και απο το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο ίδιος είχε συμμετάσχει στην προετοιμασία των περίφημων «Συμφωνιών του Αβραάμ».

Η Affinity, με έδρα το Μαϊάμι, σχεδιάζει να μετατρέψει το νησί Σάσων σε μια υπερπολυτελη κοινότητα οικολογικών θερέτρων, όπως είπε ο Κούσνερ σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. «Το νησί Σάσων είναι μια από τις πιο παρθένες και μοναδικές ακτές που έχω δει οπουδήποτε στον κόσμο» ήταν τα λόγια του Κούσνερ, παρουσιάζοντας την ιδέα. Το είχε ανακαλύψει μαζί με δύο συναδέλφους του διπλωμάτες, όταν ακόμα υπηρετούσε στον Λευκό Οίκο…

Ο ίδιος ο Έντι Ράμα, λίγες ώρες πριν το επεισόδιο με τη Μέτα, είχε παρουσιάσει την επένδυση Κούσνερ, ύψους πάνω από ένα δισ. δολαρίων, στους πολίτες της Αλβανίας. Οι διευκρινίσεις που ζητούσε η Αμπρόσια Μέτα, σχετικά με τα οφέλη του αλβανικού κράτους από τη συμφωνία με τον Κούσνερ φαίνεται πως ήταν η αιτία για την απαράδεκτη, βίαιη επίθεση του Ράμα.

valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE