Πρωθυπουργός Βελγίου | Η Ευρώπη θα είναι πιο μόνη από ποτέ αν εκλεγεί ο Τραμπ

Share on:

Από την 1 Ιανουαρίου 2024 το Βέλγιο ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τους επόμενους 6 μήνες και θα πρέπει να καθοδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ίσως πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της.

Μιλάμε για μια περίοδο 6 μηνών, κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, η οποία θα χαρακτηριστεί από σκληρές διαπραγματεύσεις για οικονομική στήριξη της Ουκρανίας και πρόσθετες κυρώσεις για τη Ρωσία.

Ωστόσο, η απόλυτη δοκιμασία που θα περάσει η Ευρώπη το 2024 θα είναι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εκλογικές διαδικασίες που έχουν ήδη χαρακτηριστεί από τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία και την επέκταση, στα περισσότερα κράτη της ΕΕ, των εξτρεμιστικών, λεγόμενων κυριαρχικών κομμάτων.

Στο δεύτερο μέρος του 2024, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβει η Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της οποίας, Βίκτορ Όρμπαν, είναι από τους πιο αντιευρωπαίους ηγέτες στην ΕΕ και ένας από τους υποστηρικτές του καθεστώτος του Κρεμλίνου.

Οι δημοκρατίες θα «τεθούν σε δοκιμασία» το 2024

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χτες το πρωί, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο είπε ότι «οι ελευθερίες θα δοκιμαστούν φέτος», γράφει η The Guardian.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό, η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται ένα σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ θα άφηναν τα ευρωπαϊκά κράτη να τα βγάλουν πέρα και υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι «το 2024 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά. Διακυβεύονται πολλά για την Ευρώπη, διακυβεύονται πολλά για τη Δύση».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός είναι της άποψης ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία «οι δημοκρατίες και οι ελευθερίες μας θα τεθούν σε δοκιμασία». Δεν αναφέρθηκε μόνο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, καθώς και στις εκλογές για την αμερικανική προεδρία.

«Αν το 2024 μας φέρει ξανά «Πρώτα η Αμερική» (Trump), η Ευρώπη θα είναι πιο μόνη από ποτέ. Ως Ευρωπαίοι, δεν πρέπει να φοβόμαστε αυτήν την προοπτική – πρέπει να την αγκαλιάσουμε. Θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε βάζοντας την Ευρώπη σε πιο σταθερές βάσεις. Πιο δυνατή, πιο κυρίαρχη, πιο αυτόνομη. Μια Ευρώπη που προσφέρει αποτελέσματα και κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. Η προστασία τους, η ενίσχυση της οικονομίας, η προετοιμασία ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος»

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE