Πούτιν | Αν η Ευρώπη βάλει χέρι στα λεφτά μας, θα το πληρώσει

Share on:

Επώδυνη απάντηση υπόσχεται στην Ευρώπη η Ρωσία, αν η Δύση κατασχέσει τελικά τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι θα υπάρξει μια πολύ σκληρή απάντηση εκ μέρους μας», δήλωσε η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, πρόεδρος της ρωσικής άνω βουλής, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με το CNBC, η Ματβιγιένκο, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε σε συνέντευξή της είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο νόμου πού θα προβλέπει τα ρωσικά αντίποινα. Δεν διευκρίνισε ποια θα είναι αυτά, ωστόσο δήλωσε ότι η Ευρώπη «θα χάσει περισσότερα από εμάς».

Οι δυτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για την κατάσχεση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η πλειονότητα των οποίων – περίπου 224 δισεκατομμύρια δολάρια – βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε τη Δευτέρα Ρώσος νομοθέτης, σημειώνοντας ότι μόνο 5 – 6 δισ. δολάρια βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Δεσμευμένα 300 δισ. δολάρια

Υπενθυμίζεται ότι αφού η Ρωσία έστειλε στρατεύματα το 2022 στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το Σάββατο νομοθεσία στην οποία περιλαμβάνεται νομοσχέδιο με πρόβλεψη που επιτρέπει την κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αν και η μερίδα του λέοντος αυτών των περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην Ευρώπη.

Η πρόταση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ήταν να πάρει η Ενωση το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη και να τα διαθέσει για την αγορά όπλων για την Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει «ληστεία και κλοπή».

Βάσει του σχεδίου του Μπορέλ, τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τόκοι, θα μεταβιβασθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα ταμείο που βρίσκεται εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε χώρες εκτός της ΕΕ και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως τέτοια σχέδια, εφόσον εφαρμοσθούν, θα καταστρέψουν τη φήμη της Ευρώπης ως αξιόπιστου φύλακα ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και θα οδηγήσουν σε πολλά χρόνια αγωγών στα δικαστήρια.

Ενστάσεις από δυτικές τράπεζες 

Τον Μάρτιο, ορισμένες δυτικές τράπεζες εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί αργότερα να βρεθούν υπόλογες στη Ρωσία, αν αναμιχθούν σε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων στην Ουκρανία, και ότι το σχέδιο της ΕΕ θα μπορούσε να επεκταθεί και σε περιουσιακά στοιχεία λογαριασμών τους οποίους διαθέτουν στα καταστήματά τους άτομα και εταιρείες σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Πηγή: dnews


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE