Πιερρακάκης | Έχουν προβλεφθεί οι πιο αυστηρές προϋποθέσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Share on:

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση. Ωστόσο στην αρχή της συνεδρίασης η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε πως έχουν προβλεφθεί οι πιο αυστηρές προϋποθέσεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

«Η ρύθμιση αυξάνει την επιδραστικότητα του συνταγματικού κειμένου, κάνοντας ένα στέρεο συνταγματικό βήμα» είπε και σημείωσε πως η εγκατάσταση παραρτημάτων μέσω ειδικού τύπου για μη κερδοσκοπικά παραρτήματα τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορούν ξένα δημόσια πανεπιστήμια.

Επίσης είπε ότι θα υπάρχει εποπτεία από την ΕΘΑΕΕ. «Δεν θα εξεταστεί καμία αίτηση που δεν περιλαμβάνει λιγότερο από τρεις σχολές ή λιγότερους από 30 καθηγητές» τόνισε. Αν κάποιος δεν μπορεί να μπει στο δημόσιο σύστημα δεν θα μπορεί να μπει και στο μη κρατικό. Θα υπάρχουν και πρόσθετοι όροι πρόσβασης οι οποίοι θα εγκρίνονται από την ανεξάρτητη αρχή και θα πρέπει να είναι ίδιοι με το μητρικό σχήμα, εξήγησε.

Και συμπλήρωσε: «Θα δράσει απολύτως ευεργετικά για τη χώρα μας. Θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει ευκαιρίες επαναπατρισμού, θα ανακόψει την έξοδο από τη χώρα μας. Θα πρέπει να τελειώσει η εποχή της αυταρέσκειας. Γιατί ενώ έχουμε πολύ ικανούς ανθρώπους στην τριτοβάθμια δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε περιφερειακή δύναμη στην εκπαίδευση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε σε μεγάλη κλίμακα και να μην φοβηθούμε να το κάνουμε. Να μην έχουμε μια λογική προστατευτισμού γιατί ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατέψει. Αυτή είναι η πραγματική απελευθέρωση. Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί. Εθνικά και όχι κομματικά συμφέρον» υπογράμμισε.

Ενστάσεις και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Με παρέμβασή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑΔιονύσης Καλαματιανός, μίλησε για ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή. Με το αίτημα συντάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε: «Η δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου στηρίζεται στην τήρησή του Συντάγματος. Το άρθρο 16 ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαγορεύεται. Δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας η παράκαμψης του Συντάγματος. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίασή του.

Κατά το Σύνταγμα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να παρέχεται στο πλαίσιο συμβατικών σχέσεων ως παροχή υπηρεσιών. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι καθηγητές δεν είναι εργαζόμενοι που συνδέονται με σχέση εργασίας και υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα οποιουδήποτε εργοδότη. Εσείς επιχειρείτε να καταργήσετε ένα συνταγματικό άρθρο με έναν υποδεέστερο τυπικό νόμο. Ακροβασίες επικίνδυνες για το πολίτευμά μας, για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου».

«Η σημερινή συζήτησή δεν αφορά τους νομικούς και τους συνταγματολόγους αλλά όλη την κοινωνία. Δεν ακούτε φοιτητές, γονείς, ακαδημαϊκούς» είπε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά .

«Καταργείτε την ισότιμη πρόσβαση. Διαλύετε τα πανεπιστήμια στρέφετε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενάντια στην κοινωνία. Είστε βαθιά ιδεοληπτικοί και στοχοπροσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση συμφερόντων μιας μειοψηφίας» είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση για εμμονή με την κατάργηση του αρ. 16 και  χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «βαθιά αντιδραστικό».

«Κάνετε την αδικία νόμο. Μας γυρνάτε πίσω στον 19ο αιώνα. Αυτό είναι αναχρονισμός. Μας λέτε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά. Άρα είναι η μόνη χώρα που δεν επιτρέπει το άδικο. Ε, ας είναι τότε και μπράβο στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα που το έχει καταφέρει» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «η ακαδημαϊκή ελευθερία στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα χρήματα του επενδυτή». Και κατέληξε: «Αποσύρετε το νομοσχέδιο. Θα διαλύσει τα πανεπιστήμια μας».

Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο νόμου “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων” περιλαμβάνει συνολικά 205 άρθρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης το χαρακτήρισε «διευθέτηση συμφερόντων» που θα καταντήσει την Παιδεία όπως την Υγεία.

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE