Πεβερέτος | Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας

Share on:

Σε απόγνωση βρίσκονται κτηνοτρόφοι και αγρότες στη Θεσσαλία, μετά τις τεράστιες απώλειες σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε στις μονάδες τους το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Κτηνοτρόφους που αιτούνται αποζημίωσης στο πρόγραμμα κρατικής αρωγής, ενώ δεν έχουν υποστεί ζημιές, καταγγέλλει σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

Επιπρόσθετα, απεύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, ώστε να σταματήσουν οι εταιρίες διαχείρισης χρεών να κυνηγούν τους ανθρώπους που έχουν ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ χαρακτήρισε αδικαιολόγητες και παράλογες τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων. Υποστήριξε επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανεβαίνουν οι τιμές, από τη στιγμή που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα και παραγωγή και προϊόν.

Ειδικότερα:

Μεγάλη πλειοψηφία ζώων που χάθηκαν ήταν εγκυμονούσα

Μια καταστροφή άνευ προηγουμένου με τη Θεσσαλία να μυρίζει θάνατο. Έχουμε χιλιάδες νεκρά ζώα είτε είναι αιγοπρόβατα, χοιρινά και βοοειδή είτε είναι μελίσσια ή πτηνά. Όπως επίσης μυρίζει καμένο στις περιοχές που προηγήθηκαν οι πυρκαγιές. Από όλα αυτά έχει χαθεί πολύτιμο φυτικό κεφάλαιο. Γύρω στα 750.000 στρέμματα έχουν πλημμυρήσει στη Θεσσαλία και πάνω από 1,5 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Καταστράφηκαν μεγάλες τυροκομικές μονάδες στη Θεσσαλία. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις πηγές μας έχουμε καταγράψει 78.000 αιγοπρόβατα που έχουν πνιγεί, ένας αριθμός που πιθανόν θα αυξηθεί μόλις μπορέσουμε να δούμε και την κατάσταση που επικρατεί στα πλημμυρισμένα χωριά. Υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000 τα αιγοπρόβατα. Σκεφτείτε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ζώων που χάθηκε ήταν έγκυα. Χάθηκαν δηλαδή μανούλες μαζί με τα παιδάκια τους.

Μόνο στον Αμπελώνα καταφέραμε να βγάλουμε γύρω στα 30.000 ζώα, πριν πλημμυρίσουν, τα οποία τώρα βρίσκονται στα πάρκα ή σε εγκαταλειμμένα παλιά μαντριά χωρίς νερό. Κινδυνεύουν και αυτά που ζήσανε να πεθάνουν από ασιτία.

Στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε πόσο είναι η ζημιά, καταλάβαμε ότι είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσει τα 10 δισ.€. Και μέσα σε αυτόν τον αριθμό δε βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα, που εάν είχαν γίνει, δε θα είχαμε τόσο μεγάλη ζημιά.

Νέοι κτηνοτρόφοι με τους οποίους επικοινωνούμε από τις πλημμυρισμένες περιοχές, επένδυσαν πολλά λεφτά ώστε να δημιουργηθούν νέες μονάδες σύμφωνα και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι και χρωστάνε και λεφτά στις τράπεζες. Λόγω του προβλήματος που έχουμε τα τελευταία χρόνια, όπου παίρνουν τα δάνεια τα funds, δε βοηθά τον δανειολήπτη να προχωρήσει σε ρύθμιση του χρέους. Και τη στιγμή που έχουμε αύξηση 100% του κόστους παραγωγής και οι τιμές αυξήθηκαν σε ένα ποσοστό 30%, πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Όλοι οι πτηνοτρόφοι είναι σε μια παρόμοια κατάσταση.

Τι πρέπει να γίνει για να σώσουμε την κτηνοτροφία

Τι πρέπει να γίνει:
1. Πραγματική αποτίμηση και με τη συμμετοχή των δικών μας εκπροσώπων. Υπάρχουν στοιχεία στα χέρια μας, όπου συνάδελφοι μας ενώ δεν έπαθαν κάποια ζημιά παρόλα αυτά υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα για τους πληγέντες. Ζητάμε λοιπόν σοβαρό έλεγχο της κατάστασης, να μην μπορεί κανείς να κερδοφορεί στην πλάτη αυτών των ανθρώπων.

2. Απαιτούμε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Δε γίνεται να μας κυνηγάνε οι εταιρίες και να θέλουν να κατασχέσουν ένα γκρεμισμένο σπίτι. Πρέπει να γίνει για όλους τους κτηνοτρόφους αλλά ειδικότερα για αυτούς που καταστράφηκαν οι μονάδες τους, από τις οποίες προφανώς αντλούσαν χρήματα για να πληρώνουν.

3. Επίσης, προσθέτουμε άρση των υποθηκών. Γιατί χωρίς αυτό και πάλι θα τους κυνηγάν για πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα, ζητάμε 250 ευρώ το κάθε αιγοπρόβατο που χάθηκε και 120 για κάθε αρνί. Για τα χοιρινά 500 ευρώ για τη χοιρομητέρα και τουλάχιστον 700 ευρώ το μοσχάρι. Φοβόμαστε ότι θα κινηθεί με τιμές ΕΛΓΑ, ο οποίος αποζημιώνει με 140 ευρώ το πολύ την προβατίνα ή τη γίδα, ενώ το αρνί καθόλου.

Η Θεσσαλία παράγει το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, που είναι η πηγή της φέτας. Η εξαγωγή της φέτας φέρνει 650 εκατομμύρια συνάλλαγμα στη χώρα μας. Συν περίπου 300 εκατ. το γιαούρτι. Δηλαδή κοντά στο δισεκατομμύριο τροφοδοτούμε με εισαγόμενο χρήμα τη χώρα και το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών.

Τέλος, εμείς ζητάμε, εκτός από το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας, να βγει ένας νόμος, ο οποίος τα χρέη που έχουμε και έχουν αγοραστεί από τα funds να πληρωθούν στον νόμο που προσπαθεί να περάσει η Μελόνι στην Ιταλία. Δηλαδή, εάν αγόρασαν το δάνειο μας με 20%, τότε 20% να βγάλει κέρδος. Για παράδειγμα, ένα δάνειο που βρίσκεται στα 100.000 αυτοί το πήραν με 20.000. Με το 20% κέρδος είμαστε στα 24.000, κάτι που μπορούμε να πληρώσουμε.

Όσα είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι αρκετά

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα δώσει 6,6 χιλιάδες για τις οικοσκευές, έπιπλα κλπ. Επίσης, ανέφερε πως θα προσφέρει χρήματα για τα ενοίκια παρόλα αυτά που θα νοικιάσουν; Εδώ δε βρίσκουν οι φοιτητές να νοικιάσουν.

Όσον αφορά τον τομέα μας, το μόνο που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι θα μας δίνει το 70% για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, να αποκαταστήσετε τις ζημιές και το 30% να το βάλουμε εμείς. Που θα το βρούμε, δεν ξέρω. Οι τράπεζες δε μας δίνουν γιατί είμαστε χρεωμένοι. Ζητάμε λοιπόν αποκατάσταση και χρηματοδότηση στο 100%.

Ανέφερε ο πρωθυπουργός πως θα πρέπει να ασφαλίσουμε τα σπίτια μας και τις κτηνοτροφικές μας μονάδες, τις οποίες εντωμεταξύ δεν έρχονται να τις ασφαλίσουν. Τη δική μου προσωπικά, μου είπαν δεν μπορούν να τα ασφαλίσουν. Οι εκμεταλλεύσεις μας αποζημιώνονται μόνο σε περίπτωση κεραυνού, φαίνεται δεν έχουν κέρδος. Δε γίνεται να μας λένε να τα ασφαλίσουμε και να πάρουμε από εκεί ότι μας δίνουν και αυτό ήταν. Αυτό είναι έγκλημα!

Προβλήματα με τις ζωοτροφές

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και με τον ΟΠΕΚΕΚΕ. Ξέρετε στα 750.000 στρέμματα καταστράφηκε και φυτική παραγωγή όπως είναι το καλαμπόκι, φασόλια, βαμβάκι, από το οποίο εμείς παίρνουμε τον βαμβακόσπορο για ζωοτροφή. Για αυτό συνδέεται η φυτική παραγωγή με τη ζωική. Από εκεί παίρναμε ζωοτροφές, τώρα πρέπει να τις κουβαλάνε οι άνθρωποι. Ανοίξαμε εμείς σαν ΣΕΚ έναν τραπεζικό λογαριασμό και ήδη τροφοδοτείτε από την Κρήτη έως τον Έβρο, για να αγοράζουνε ζωοτροφές, να επιβιώσουν τα ζώα. Δε φτάνει όμως αυτό. Πρέπει η πολιτεία, μαζί με την περιφέρεια και τους δήμους που γνωρίζουν καλά τα προβλήματα, να παρέχουν ζωοτροφές μέχρι να καταφέρουν οι άνθρωποι να μπουν σε μια τάξη.

Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις των τιμών – Υπάρχει παραγωγή σε όλη την Ελλάδα

Οι “μαυραγορίτες” είναι στημένοι στη γωνία και περιμένουν. Με το που έγινε το κακό, ξαφνικά όλες οι τιμές βρίσκονταν στα ύψη, ακόμα και εδώ στην Πελοπόννησο. Γιατί ανεβάζουν τις τιμές; Εκμεταλλεύονται τον πόνο των άλλων και ανεβάζουν τις τιμές ενώ δεν επηρεάζονται καν αυτοί από τα προϊόντα που παράγει η Θεσσαλία. Να μπει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου πλαφόν και να γίνει έλεγχος στα τιμολόγια. Nα δούμε πόσο αγοράζουν και από που το γάλα. Το θέμα με τη φέτα που έχει φτάσει η τιμή 16-20 ευρώ το κιλό, είναι αδικαιολόγητο. Η φέτα δεν παράγεται και βγαίνει αμέσως στην αγορά, χρειάζονται 2 μήνες μέχρι να θεωρείται έτοιμη. Δεν επηρεάζεται η αγορά. Μπορεί για 2-3 μήνες να μην έχουμε την παραγωγή που είχαμε, παρόλα αυτά δεν πιστεύω ότι επηρεάζεται τόσο όσο να φτάνουν οι τιμές εκεί.

Όπως και στα φυτικά. Ξαφνικά παρουσιάστηκαν να ανεβαίνουν ακόμα και στις λαϊκές οι τιμές μέχρι και 50%. Αφού δεν επλήγει η Πελοπόννησος ή η Αττική που επίσης παράγει. Υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα και προϊόν και παραγωγή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανεβαίνουν οι τιμές. Πρέπει να φυλάξουμε την αγορά, να μπορεί και ο κόσμος να ανταποκριθεί.

Αναμένουμε να ηρεμήσει λίγο η κατάσταση, να πραγματοποιηθούν οι αποτιμήσεις και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να συζητήσουμε όλα όσα αναφέρθηκαν. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό γιατί ο κύριος Αυγενάκης προφανώς δεν έχει το πακέτο των χρημάτων. Την κρατική αρωγή δηλαδή την έχει το Υπουργείο Οικονομικών. Έτσι απευθύναμε επιστολή στον πρωθυπουργό και σε όλους τους Υπουργούς που εμπλέκονται σ’αυτό και τους ζητήσαμε αυτά που σας είπαν. Έχουν τις θέσεις μας και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι της κυβέρνησης πως θα δράσει.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE