Πετρέλαιο | Νέα άνοδος στις τιμές με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και ΟΠΕΚ+

Share on:

Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η επίθεση με drones κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία ενέτεινε τις ανησυχίες για τη διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, με τους αντάρτες Χούθι να ενισχύουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι κίνδυνοι επέκτασης της σύγκρουσης έρχονται καθώς οι εξαγωγές ρωσικών εξευγενισμένων προϊόντων πρόκειται να μειωθούν, με πολλά διυλιστήρια υπό επισκευή μετά από επιθέσεις με drone.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 29 σεντς, ή 0,4%, στα 83,84 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα έφθασαν στο υψηλό της συνεδρίασης των 84,80 δολαρίων. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 34 σεντς, ή 0,4%, στα 78,35 δολάρια το βαρέλι, αφού έφθασε στο ενδοημερήσιο υψηλό των 79,29 δολαρίων.

Η επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία προκάλεσε ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή.

«Πιστεύουμε ότι ο θάνατος τριών μελών του αμερικανικού στρατού στην Ιορδανία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και εγείρει ένα φάσμα πιο ουσιαστικής εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο», ανέφερε η αναλύτρια του RBC Capital, Helima Croft. , προσθέτοντας ότι μια πιο άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν εγείρει το φάσμα των περιφερειακών διαταραχών του ενεργειακού εφοδιασμού.

Συνεχιζόμενες αυξήσεις

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών την Παρασκευή, υποστηριζόμενα από τις ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, ενώ η θετική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα σημάδια κινεζικής τόνωσης ενίσχυσαν τις προσδοκίες της ζήτησης.

«Ο αέρας του εφησυχασμού που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου έχει εξατμιστεί», δήλωσε ο αναλυτής της IG markets, Tony Sycamore.

Την 1η Φεβρουαρίου, οι κορυφαίοι υπουργοί από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, θα συναντηθούν διαδικτυακά .

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα αποφασίσει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου για τον Απρίλιο και μετά τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ+, καθώς η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω πολιτική παραγωγής.

Με πληροφορίες του oikonomikoutaxydromou


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE