Πετρέλαιο | Μεγάλη εβδομαδιαία άνοδος των τιμών – Νέο «ψαλίδι» στις ρωσικές εξαγωγές

Share on:

Tη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά το σήμα από τη Ρωσία ότι θα συνεχίσει τον περιορισμό στις εξαγωγές τον Οκτώβριο και το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της κινεζικής οικονομίας.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) κινείται σήμερα λίγο κάτω από τα 84 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 5% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν πάνω από τα 87 δολάρια, ενισχυμένη κατά 0,4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Οι δηλώσεις Νόβακ

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι η Μόσχα συμφώνησε με τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ+ να συνεχίσει τις μειωμένες εξαγωγές, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, με τους traders να αναμένουν μία αντίστοιχη ανακοίνωση από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, άρχισαν να μειώνουν την προσφορά πετρελαίου στα τέλη του 2022 για να στηρίξουν τις τιμές και τον Ιούνιο επέκτειναν τις περικοπές και για το 2024.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα μείωνε τις εξαγωγές αργού κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα ή περίπου 5% της παραγωγής της τον Αύγουστο και κατά 300.000 βαρέλια τον Σεπτέμβριο.

Η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει μία εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η οποία αναμένεται από τους αναλυτές να επεκταθεί για τον Οκτώβριο.

Μέτρα στήριξης για την κινεζική οικονομία

Η κινεζική κυβέρνηση εντείνει, εν τω μεταξύ, τις προσπάθειές της για την αναθέρμανση της οικονομίας της και τη στήριξη του γουάν. Σε μία τελευταία κίνηση, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι καταργεί την υποχρέωση των τραπεζών να διατηρούν καταθέσεις σε ξένο νόμισμα ως διαθέσιμα.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα οδήγησε στην τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο για το αμερικανικό αργό, ενώ πρόσθετη στήριξη στις τιμές ήρθε και από τις προσδοκίες ότι η Fed μπορεί να μη χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν πάνω από 10 εκατ. βαρέλια στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο καθώς ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει την προσφορά του.

Με πληροφορίες από Bloomberg


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE