Πετρέλαιο | Εφιαλτική πρόβλεψη για εκτίναξη στα 107 δολάρια από την Goldman Sachs

Share on:

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε η Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν σε τριψήφιο αριθμό το 2024, εάν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν ανακόψουν τις περικοπές στην παραγωγή.

Η τράπεζα της Wall Street είχε ήδη προβλέψει το ενδεχόμενο υψηλών τιμών πετρελαίου πολύ πριν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ανακοινώσουν, την περασμένη Δευτερα, ότι παρατείνουν τις περικοπές της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2023. Η ανακοίνωση αυτή ανέβασε το αργό πετρέλαιο Brent πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες. 

Οι δύο κίνδυνοι

Η Goldman Sachs είχε προβλέψει ότι το πετρέλαιο Brent διαμορφωνόταν στα 86 δολάρια τον Δεκέμβριο και στα 93 δολάρια στο τέλος του 2024. Τώρα, η τράπεζα λέει ότι βλέπει “δύο κινδύνους” που μπορεί να ανεβάσουν την τιμή έως και τα 107 δολάρια.

Πρώτον, η Goldman Sachs αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα είναι κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να προσθέσει 2 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι.

Δεύτερον, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι ορισμένες από τις υποθέσεις της για την παραγωγή πετρελαίου μπορεί να είναι εσφαλμένες εάν συνεχιστούν οι παρατάσεις της μείωσης του ΟΠΕΚ+.

Η τράπεζα ανέμενε ότι τον Ιανουάριο οι χώρες θα επανέφεραν το ήμισυ της περικοπής των 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Τώρα η τράπεζα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης παράτασης.

“Σκεφτείτε ένα ανοδικό σενάριο όπου ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί τις περικοπές του 2023… πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2024 και όπου η Σαουδική Αραβία αυξάνει μόνο σταδιακά την παραγωγή”, έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs στην έκθεση.

Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου Brent θα ανέβαιναν πιθανότατα στα 107 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο του 2024, ανέφερε η τράπεζα.

Η εκτόξευση των τιμών μπορεί να μην ωφελήσει τον ΟΠΕΚ – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Η Goldman Sachs τόνισε ότι αυτή δεν είναι η «βασική άποψη» της τράπεζας, διότι μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Παρόλο που οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα βοηθούσαν τη Σαουδική Αραβία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Goldman Sachs σημείωσε ότι οι τριψήφιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου να αυξήσουν την προσφορά τους για να μειώσουν τις τιμές. Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν περισσότερες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια.

Ο άλλος λόγος για τον οποίο ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μην θέλει πετρέλαιο 100 δολαρίων, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι η «πολιτική σημασία των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ».

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τις τιμές της βενζίνης να αυξάνονται, ιδίως πριν από τις εκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά με τις περικοπές της ρωσικής και της σαουδαραβικής παραγωγής, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σ ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικεντρώνεται στο να «προσπαθήσει να κάνει ό,τι περνάει από την εργαλειοθήκη του για να μπορέσει να επιτύχει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές στην αντλία βενζίνης».

Με πληροφορίες της hmerisias


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE