Πάσχα 2024 | Ομορφες προτάσεις για όσους μείνουν στην Αθήνα

Share on:

Πριν από μερικά χρόνια, η Αθήνα ήταν λιγότερο ζωντανή και δραστήρια το Πάσχα. Πλέον, αυτό έχει αλλάξει. Οι τουρίστες είναι ήδη εδώ και αρκετοί από τους κατοίκους της δεν την εγκαταλείπουν. Γι’ αυτό, είτε βρεθείτε στην Αθήνα σαν επισκέπτης είτε «ξεμείνετε» εδώ, αναζητήστε νέες εμπειρίες που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε ξεχωριστές αναμνήσεις από ένα Πάσχα στην πόλη που δεν περιμένατε: Απολαύστε βόλτες στο Κέντρο μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα, μεθυστικές μυρωδιές από τις ανθισμένες νερατζιές στους δρόμους και στάσεις για τσίπουρο στις περατζάδες. Επισκεφτείτε γραφικά εκκλησάκια με κατανυκτική ατμόσφαιρα και δοκιμάστε παραδοσιακές γεύσεις σε fine dining εστιατόρια αλλά και σε αγαπημένα ταβερνάκια.

Βόλτες στην πόλη

Όσο πλησιάζει το Μεγάλο Σάββατο, τόσο η πρωτεύουσα αδειάζει. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε τα τελευταία ψώνια σας με μεγαλύτερη άνεση. Οι δρόμοι σταδιακά αδειάζουν, γεγονός που θα σας επιτρέψει να πάτε όπου θέλετε πιο γρήγορα και χωρίς άγχος. Τώρα είναι η ευκαιρία και για μία βόλτα – ή και βουτιά – σε μια από τις κοντινές παραλίες.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέρεται για χαλάρωση και απομόνωση από την πόλη. Οι μουσικοί του δρόμου θα φτιάξουν το soundrack που θα σας ακολουθήσει στο περπάτημα ή στην ποδηλατάδα μέσα στους ανθισμένους κήπους του.

Συνεχίζοντας πιο νότια, το πάρκο The Ellinikon Experience Park προσφέρει μια ακόμα ευκαιρία για να αποδράσετε από την καθημερινότητα. Το ίδιο ισχύει για τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, δίπλα στην πλατεία Συντάγματος.

Βρείτε την ευκαιρία να απολαύσετε την Αθήνα σαν ταξιδιώτης. Περπατήσετε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και να πιείτε καφέ στο Θησείο, ή σε κάποια από τις ταράτσες στο Μοναστηράκι, όπως τα Αgape (211-7505418)Anglais (215-5601192), The Underdog (213-0365393) και

ERGON House Athens (210-0109090).

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

Ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει επίσης ποικίλες πασχαλινές δράσεις με ελεύθερη είσοδο για μεγάλους και παιδιά στους χώρους πολιτισμού του ΟΠΑΝΔΑ (opanda.gr). Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα απολαύσετε τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Μπαχ. Οι φιλότεχνοι επισκεφτείτε την Πινακοθήκη Γκίκα για να περιηγηθείτε την έκθεση «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…», που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (ΙΕΜΚ) και εστιάζει στην καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία στην Ελλάδα την περίοδο από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως τη Δικτατορία (benaki.org).

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία με τη μόνιμη συλλογή της αλλά και την περιοδική έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY – Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970», που θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου.

Αν σας αρέσουν τα εικαστικά, ευκαιρία να γνωρίσετε ένα ακόμα πολιτιστικό ίδρυμα: το Μουσείο Αλέκος Φασιανός μετρά μόνο μερικούς μήνες λειτουργίας και έχει αγαπηθεί από Αθηναίους και μη.

Πού θα πάτε για Επιτάφιο και Ανάσταση

Η περιφορά του Επιταφίου στους ιστορικούς ναούς της Αθήνας, έχει άλλη ομορφιά. Στο Θησείο θα ακολουθήσετε τον Επιτάφιο της Αγίας Μαρίνας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα απολαύσετε την καλύτερη θέα της πόλης στον Άγιο Γεώργιο Λυκαβηττού και θα ζήσετε την κατανυκτική ατμόσφαιρα στον Ιερό Ναού Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί ο Επιτάφιος της Μονής Καισαριανής, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, με την περιφορά να πραγματοποιείται στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού.

Το βράδυ της Ανάστασης, θα ακούσετε το «Χριστός Ανέστη» με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Όμως, η πιο ατμοσφαιρική Ανάσταση, σύμφωνα με πολλούς, είναι το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου (Ναός των Αγίων Αναργύρων) στην Πλάκα, όπου φτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Στα Αναφιώτικα, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, θα κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο και την παλιά Αθήνα. Μια πρωτότυπη εμπειρία θα βιώσετε αν διαλέξετε και τον εντυπωσιακό Άγιο Κωνσταντίνο στην Ομόνοια. Στην πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, θα δείτε ένα συγκινητικό, θορυβώδες έθιμο που παρακολουθούν κάθε χρόνο πολλοί πιστοί.

Πού θα φάτε 

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μεγάλη Εβδομάδας θα βρείτε αρκετές ψαροταβέρνες στην Αθήνα ανοιχτές, εντός και εκτός Κέντρου. Δοκιμάστε την ταραμοσαλάτα και τους ψαρομεζέδες στην Τράτα (Τ/ 210-3838531), πιείτε ένα από τα 170 αποστάγματα στο Λάκη (Τ/ 210-8213776) και νιώστε σα να βρίσκεστε σε νησί στο ουζερί Πελεκάνος (Τ/ 213-0467173). Αν βρεθείτε στο Μοναστηράκι για το καθιερωμένο τσιπουράκι μετά τον επιτάφιο, κατευθυνθείτε στα μεζεδοπωλεία του Ψυρρή, στον Ατλαντικό (Τ/ 213-0330850) ή το Νικήτα (Τ/ 210-3252591) με τα τραπεζάκια που απλώνονται στο πεζοδρόμιο.

Το Πάσχα στην Αθήνα δε θα στερηθείτε τις ελληνικές παραδόσεις. Το βράδυ της Ανάστασης, δε χρειάζεται να μπείτε στον κόπο να φτιάξετε μαγειρίτσα. Στο Οινομαγειρείο Ήπειρος (Τ/ 210-3240773) στη Βαρβάκειο, θα τη βρείτε όχι μόνο εκείνο το βράδυ, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου. Ενώ στο εστιατόριο Φιλίππου (Τ/ 210-7216390) στο Κολωνάκι, στου Βλάσση (Τ/ 210-7256335) στα Ιλίσια και στη Λόντζα της Γειτονιάς (Τ/ 210-3612334), υπάρχει δυνατότητα να την παραγγείλετε τηλεφωνικά και να την πάρετε από νωρίς (ή και μια ημέρα πριν) πακέτο για το σπίτι.

Το πασχαλινό τραπέζι αν δε σας βρει να ψήνετε σε κάποιο σπίτι, μπορείτε να προτιμήσετε κάποια ταβέρνα όπως η Ροζαλία (Τ/ 210-3802725) στα Εξάρχεια, όπου θα βρείτε το παραδοσιακό αρνάκι, ή να οδηγήσετε λίγα χιλιόμετρα μέχρι τον Άγιο Μερκούριο (Τ/ 210-8169617) στη Βαρυμπόμπη. Τα ξενοδοχεία του Κέντρου, σερβίρουν τόσο αναστάσιμο, όσο και πασχαλινό μενού. Θα τα απολαύσετε με θέα, μεταξύ άλλων, στα St. George Lycabettus Lifestyle Hotel (T/ 210-7416000), NJV Athens Plaza (Τ/ 210-3352400), Athens Capital Hotel – Mgallery Collection (Τ 214-4442000) και GB Roof Garden (Τ/ 210-3330000) του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία.

Πολιτιστικές δράσεις από τον ΟΠΑΝΔΑ για όλη την οικογένεια με ελεύθερη είσοδο

Με έμπνευση από τα έθιμα και το κατανυκτικό κλίμα των Άγιων Ημερών του Πάσχα, ο Δήμος Αθηναίων καλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στις δωρεάν πασχαλινές δράσεις, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων από 20 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2024στους χώρους πολιτισμού της πόλης.Η Πινακοθήκη, το Κέντρο Τεχνών, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, το Κέντρο Πηλού και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, υποδέχονται τα παιδιά και τους γονείς τους για να συμμετέχουν σε εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, καθώς και να γνωρίσουν την τέχνη του πηλού και της κεραμικής.

Επίσης, το ενήλικο κοινό (και 60+), με αφορμή τις σκέψεις του Φώτη Κόντογλου, θα ζωγραφίσει τη δική του ανάσταση, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την θεατρική παράσταση «ΛΑΣΠΗ» βασισμένη στο έργο Ελλήνων και ξένων ποιητών, από την θεατρική ομάδα Α- ΤΑΛΑΝΤΟΙ.

Τέλος, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» θα πραγματοποιηθεί, από τις 28.04 έως τις 23.06, η έκθεση φωτογραφίας του Μιλτιάδη Κατρακούλη «Με 2 Ματιές», ο οποίος εμπνέεται από εικαστικά έργα Ελλήνων ζωγράφων, στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου και σε ρόλο σκηνοθέτη αναπαράγει το σκηνικό σε φυσικό περιβάλλον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη γυναικεία παρουσία ως φορέα του λαϊκού πολιτισμού.

Επιμέλεια έκθεσης: Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος, υπεύθυνη του Μουσείου

Το πρόγραμμα των δράσεων αναλυτικά:

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

10:30 | Κέντρο Τεχνών (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας)

«Διακόσμηση πασχαλινών αυγών»

Πασχαλινό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών.

Τα παιδιά θα διακοσμήσουν αυγά από φελιζόλ, εφαρμόζοντας την τεχνική ντεκουπάζ.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE