Πάνω από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Share on:

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5000 πενθούσες οικογένειες και φίλους. Στην πραγματικότητα όμως οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Τα στοιχεία αυτά δίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «ΚΛΙΜΑΚΑ», μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, με αφορμή την 10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Στοιχεία για τις αυτοκτονίες

  • Η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχθηκε 20.857 κλήσεις το 2022
  • Το 2020 αυτοκτόνησαν 464 άνθρωποι
  • Σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον 22 εισαγωγές σε τμήματα επειγόντων και 5 νοσηλείες σε νοσοκομεία
  • Τουλάχιστον το 25% των αυτοκτονιών δεν καταγράφονται
  • Οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών
  • Ο αριθμός των αυτοκτονιών τα έτη 2021, 2022 και 2023 παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών. Περισσότερα από 1500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει αυτό το χρονικό διάστημα.
  • 91 άτομα έχουν αυτοκτονήσει την τελευταία δεκαετία μέσα σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας
  • 67 αυτοκτονίες έχουν γίνει μέσα σε φυλακές και κρατητήρια από το 2015
  • Από το 2015 έχουν αυτοκτονήσει 76 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και 49 των ενόπλων δυνάμεων ή στρατεύσιμοι
  • Την ίδια περίοδο 52 αυτοκτονίες έχουν γίνει σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός

Το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας είναι ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί, αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες από την «ΚΛΙΜΑΚΑ». Υπογραμμίζουν επίσης την ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές που είναι σε κίνδυνο.

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα μάτια μας για ένα θέμα που δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε», λένε πέντε γνωστοί ηθοποιοί (Ντόρα Μακρυγιάννη, Σοφία Μανωλάκου, Νίκος Ορφανός, Σπύρος Πούλης και Θανάσης Τσαλταμπάσης), που συμμετέχουν στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της αυτοκτονίας.

Με φράσεις όπως, «το σκοτάδι με κυνηγούσε, δεν ήξερα πως να ξεφύγω, ο πόνος ήταν ασφυκτικός, αγγίζεις τον πάτο και σκέφτεσαι πως θα ξεφύγεις, νόμιζα ότι δεν είχα άλλη επιλογή, η απώλεια της ελπίδας ήταν χειρότερη από τον πόνο που ένιωθα», δίνουν το στίγμα της απελπισίας και του αδιεξόδου που αισθάνονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα τους και σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Καταλήγουν όμως με το αισιόδοξο μήνυμα ότι «το σκοτάδι δεν θα νικήσει. Υπάρχει ελπίδα. Μιλώντας ανοιχτά μπορούμε να σώσουμε ζωές. Η πρόληψη της αυτοκτονίας μας αφορά όλους».

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE