Ουκρανία | Η κεντρική τράπεζα «δείχνει» προς μείωση του βασικού της επιτοκίου

Share on:

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας θα μπορούσε μέσα στους επόμενους μήνες να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 1% ή 2%, σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η τράπεζα διατηρεί στο 25% το βασικό της επιτόκιο από το καλοκαίρι του 2022, στο πλαίσιο του περιορισμού των τιμών ως συνέπεια της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το επιτόκιο θα μπορούσε να φτάσει το στο 20% με 21% μέχρι το τέλος του 2023.

Η πορεία του πληθωρισμού

Στα πρακτικά σημειώνεται πως οι πρόσφατες τάσεις στην οικονομία και τον πληθωρισμό προσφέρουν έδαφος για «συγκρατημένη αισιοδοξία», προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των μελών της νομισματικής επιτροπής προβλέπει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνονται πιο γρήγορα από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής θεωρούν πιθανό ότι το προεξοφλητικό επιτόκιο θα μπορούσε να μειωθεί κατά μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο ή από τον Σεπτέμβριο».

Κατά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 15 Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο.

Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν μέχρι στιγμής φέτος. Τον Μάιο έφθασε το 15,3% σε ετήσια βάση.

Ακόμα, το συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας διαμορφώθηκαν σε υψηλό 11 ετών, στα 37,32 δισ. δολάρια, στις αρχές Ιουνίου. Η Ουκρανία έχει λάβει 22 δισ. δολάρια δυτικής οικονομικής βοήθειας από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Με πληροφορίες του insider


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE