Ορφανός | Επιπλέον χαράτσι τα POS στους οδηγούς ταξί

Share on:

Eπιπλέον χαράτσι κατονομάζουν οι επαγγελματίες των ταξί την υποχρέωση να βάλουν POS στα οχήματα τους μέχρι τις 31 Ιανουάριου.

Σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΑΤΑ Πάρης Ορφανός υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ραντεβού στις τράπεζες, για την προμήθεια των POS. Yπογράμμισε δε πως τα διαθέσιμα ραντεβού ξεκινούν στα μέσα του Φλεβάρη.

Σε ό,τι αφορά την τιμή που θα προμηθευτούν οι επαγγελματίες των ταξί τα τερματικά POS, ο κος Ορφανός σημείωσε πως ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως και 500 ευρώ.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στο φορολογικό μέτρο, σύμφωνα με τον κο Ορφανό, αποτελεί η προμήθεια που λαμβάνει κάθε τράπεζα, καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα στον επαγγελματία να προσαρμόσει την προμήθεια στην τελική είσπραξη.

Ειδικότερα:

Πρόβλημα το ραντεβού στις τράπεζες – Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι τον Φλεβάρη

« Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι ζορισμένοι. Ψηφίστηκε η υποχρεωτικότητα στη χρήση των POS στον κλάδο των ταξί και έχει δοθεί ένα πάρα πολύ μικρό διάστημα για την προσαρμογή στο συγκεκριμένο μέτρο.

Ειδικότερα, ο νόμος αναφέρει πως μέχρι 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχουν τα τερματικά POS σε όλα τα Ε.Δ.Χ. οχήματα ταξί, ενώ κατ’ εξαίρεση δίνει το δικαίωμα για μια παράταση ενός μήνα, με απαραίτητη προϋπόθεσή να υπάρχει ένα δελτίο παραγγελίας. Λόγω του ότι αφορά 35 ΚΑΔ, οι οποίοι ενσωματώνονται στο παραπάνω μέτρο, υπάρχει το πρόβλημα αυτή τη στιγμή πως δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού στις τράπεζες, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εργασίας. Αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα ραντεβού είναι μέσα Φλεβάρη. Επομένως, είναι κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε χιλιάδες συναδέλφους σε τυχόν ελέγχους, αφού κινδυνεύουν να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 1500 ευρώ.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή, εάν δεν επιθυμούν να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν ένα τερματικό μηχάνημά POS. Τη συγκεκριμένη δυνατότητα προσφέρουν αυτή τη στιγμή τρεις συστημικές τράπεζες και άλλη μια ψηφιακή τράπεζα ».

Αγορά POS | Οι τιμές του ξεκινούν από 250 ευρώ και φθάνουν τα 500 ευρώ

« Το κόστος για έναν επαγγελματία ταξί προκειμένου να βάλει στο οχήματά του το POS ξεκινάει από 220-240 ευρώ και φτάνει έως τα 500 ευρώ το μηχάνημα. Επιπλέον, είναι και η υποχρέωση που έχει κάθε επαγγελματίας για τη συντήρηση του μηχανήματος, όπου ξεκινάει από τα 50 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 120 ευρώ τον χρόνο.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στην υποχρέωση των POS είναι η προμήθεια που θα λαμβάνει κάθε τράπεζα. Είναι γνωστό πως τα ταξί αποτελεί όχημα Δημοσίας χρήσης και το οποίο έχει κρατική τιμολόγηση, κάτι που σημάνει πως δεν μπορεί να προσαρμόσει κάθε επαγγελματίας την προμήθεια πάνω στο τελικό ποσό που θα εισπράξει από τον πελάτη.

Από τη μεριά μας, το βλέπουμε σαν ένα μικρό χαράτσι, πέρα από τα φορολογικά που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση. Αποτελεί λοιπόν ένα ακόμη χαράτσι στις εισπράξεις των ταξί, στα καθαρά κέρδη του αυτοκινητιστή.

Χωρίς να έχουμε τα επίσημα νούμερα, υπολογίζουμε πως γύρω στο 40-50% των ταξί της Αττικής έχει ήδη POS προαιρετικά. Οπότε θεωρούμε πως γύρω στα 7000 ταξί είχαν ήδη POS.

Από τη 1η του Μαρτίου θα μπορεί το επιβατικό κοινό να κάνει τις συναλλαγές του μέσω POS είτε μέσω IRIS, καθώς τελειώνει το χρονικό περιθώριο που έδωσε η κυβέρνηση ».

Δημιουργείται ολιγοπώλιο στην ελληνική οικονομία

« Η αλήθειά είναι πως πράγματι η κοινωνία έχει στραφεί προς τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Βέβαια, σε αυτό το σημείο ξεκινούν και τα ερωτήματα. Εάν δηλαδή 50 ευρώ δοθούν με ηλεκτρονική συναλλαγή, στις 200 συναλλαγές, με τις προμήθειες που λαμβάνουν οι τράπεζες, τα 50 ευρώ εν τέλη θα καταλήξουν σε αυτούς.

Το παραπάνω δημιουργεί ένα ολιγοπώλιο στην οικονομία, μπαίνει δηλαδή ένα ακόμη χέρι στην τσέπη μας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ταξιτζήδες αλλά για όλο τον κόσμο. Αυτά τα 50 ευρώ θα χαθούν από την αγορά.

Σαφώς και είναι πιο ασφαλής ο επαγγελματίας, από τη στιγμή που έχει μικρότερο χρηματικό ποσό στην κατοχή του, όμως από την άλλη δεν είναι και λίγες οι ηλεκτρονικές απάτες ».

Εκδήλωση για τις «Aντισυνταγματικότητες του Νέου Φορολογικού Νόμου»

« Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου μαζί με τη συντονιστική επιτροπή και τους ελευθέρους επαγγελματίες, δικηγόρους, επιστήμονες και διαφόρους κλάδους, συν διοργανώνουμε μια εκδήλωση στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στις 6 το απόγευμα. Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν να ενημερωθούν. Κοντά μας θα είναι και τρεις συνταγματολόγοι, ο κος Προκόπης Παυλόπουλος, ο κος Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κος Θεόδωρος Φορτσάκης για να ενημερωθούν οι κλάδοι που αντιτάχθηκαν στο φορολογικό νόμο πλέον, για την αντισυνταγματικότητα του ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE