Οπισθοχώρηση Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη

Share on:

Της Γιώτας Χατζηθεοδώρου

Σε μια κίνηση «υποχώρησης» της αδιάλλακτης στάσης της Αλβανικής Κυβέρνησης στην υπόθεση Μπελέρη, προχώρησε ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Έντι Ράμα. Όρισε Περιφερειάρχη Αυλώνα τον βορειοηπειρώτη Βαγγέλη Τάβο, πρώην υπουργό και βουλευτή Δρόπολης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας.

Αλβανικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι ο Ράμα στοχεύει στην αντικατάσταση του ηττημένου Δημάρχου Χειμάρρας Γκιόρκι Γκόρο από τον Έλληνα ομογενή Βαγγέλη Τάβο, ως μια ένδειξη δημοκρατικής λειτουργίας της γειτονικής χώρας, αλλά και κατευνασμού του κλίματος οργής που κυριαρχεί στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης που αντέδρασε σθεναρά.

Η καταδίκη Μπελέρη

Ο Φρέντι Μπελέρης κρίθηκε ένοχος από την Αλβανική δικαιοσύνη και καταδικάστηκε για το αδίκημα της ενεργής διαφθοράς, με ποινή φυλάκιση δύο ετών. Είχε συλληφθεί παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, ωστόσο εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας. Το Δικαστήριο των Τιράνων καταδίκασε επίσης σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή τον συγκατηγορούμενο του Μπελέρη, Παντελή Κοκαβέση.

Οι αντιδράσεις της Ελλάδας και το βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.

«Η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε χαρακτηριστικά:  Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας»

Την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, προαναγγέλλοντας τη στάση της Ελλάδας, η οποία, όπως απάντησε, οδηγείται σε βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Ευθείες βολές σε Ράμα από τον πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα

Σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα και αρχηγός του κόμματος Ελευθερία, κατηγόρησε ευθέως τον Αλβανό Πρωθυπουργό για την σύλληψη και καταδίκη Μπελέρη. «Δεν είναι ειδικό δικαστήριο, είναι πολιτικό δικαστήριο του Ράμα. Ο Μπελέρης δεν συνελήφθη. Ο Μπελέρης απήχθη. Ολοι ξέρουν ότι τα πάντα είναι κατασκευασμένα, γιατί ο πρωθυπουργός είχε δώσει συνέντευξη λίγες ώρες πριν τον απαγάγει η αστυνομία, προειδοποιώντας ότι θα τον κυνηγήσει προσωπικά», τόνισε ο Μέτα.

Για ανάμειξη στα εσωτερικά της Αλβανίας κατηγόρησε την Αθήνα ο Ράμα

Αναφερόμενος στην καταδίκη του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη από το Ειδικό Δικαστήριο, ο Έντι Ράμα τόνισε ότι η Αθήνα συμπεριφέρεται ως «επαναστάτρια» και άφησε αιχμές για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση. «Θα ήταν προτιμότερο να είχε αφεθεί ανεπηρέαστη η αλβανική δικαιοσύνη, όπως την έχουμε αφήσει εμείς ελεύθερη για εσωτερικά ζητήματα της Αλβανίας, από οποιονδήποτε εκτός Αλβανίας. Γιατί η αλβανική δικαιοσύνη είναι αυτή που αποφασίζει για κάθε ζήτημα εντός του εδάφους της χώρας»., τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

Ψήφισμα του ΕΛΚ για το κράτος δικαίου στην Αλβανία

Ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία για την εφαρμογή του κράτους δικαίου εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα γκρίζα σημεία της υπόθεσης Μπελέρη και επισημαίνεται ότι μετά από 10 μήνες φυλάκισης, το αλβανικό δικαστήριο τον καταδίκασε με ποινή δύο ετών, χωρίς να λάβει υπόψη την ομολογία του κύριου μάρτυρα της υπόθεσης, ο οποίος δήλωσε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να κατηγορήσει ψευδώς τον Μπελέρη. Κάτι που, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, δεν θα συνέβαινε ποτέ σε κανένα δικαστήριο κράτους της Ε.Ε.

Ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρη εμμένει στην αθωότητα του και κάνει λόγο για κατασκευασμένα στοιχεία με πολιτικές παραμέτρους. Φέρεται μάλιστα να αρνήθηκε να ανταλλάξει την ελευθερία του με την παραίτησή του από τον Δημαρχιακό θώκο. Η υπόθεση οδηγείται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και οι σχέσεις Ελλάδας Αλβανίας διανύουν μια κρίσιμη καμπή.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE