ΟΠΕΚ | Εξετάζει περικοπές έως 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το α’ τρίμηνο του 2024

Share on:

Στο τραπέζι του ΟΠΕΚ+ είναι πρόσθετες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου για το επόμενο έτος, προκειμένου να στηρίξει την αγορά, δηλαδή τις τιμές που είχαν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το μέγεθος των πιθανών νέων περικοπών δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο δύο εκπρόσωποι δήλωσαν ότι κυμαίνονται από 1 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ αντλούν περίπου 43 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο ΟΠΕΚ+ εφαρμόζει ήδη περικοπές στην παραγωγή του που φτάνουν τα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή το 5% της παγκόσμιας ζήτησης. 

Δύσκολες οι συζητήσεις

Πληροφορίες του Reuters αυτή την εβδομάδα ανέφεραν ότι οι συζητήσεις για πρόσθετες μειώσεις παραγωγής ήταν δύσκολες και ότι ήταν πιθανή μία νέα αναβολή της συνόδου μετά από αυτή που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι αρχικά η σύνοδος του ΟΠΕΚ+ ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εμπλοκή με δύο αφρικανικές χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ, τη Νιγηρία και την Αγκόλα, οι οποίες ζητούσαν χαμηλότερες ποσοστώσεις για το 20204.

Σύμφωνα με αναλυτές, βέβαιο είναι ότι η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στο α’ τετράμηνο του 2024, όπως και οι άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσουν τις περικοπές που ήδη εφαρμόζου.

Οι αγορές, πάντως, μάλλον θεωρούν πως θα υπάρξουν και πρόσθετες περικοπές, όπως φαίνεται από την αύξηση της τιμής του μπρεντ κατά 4% τις δύο τελευταίες ημέρες. Σήμερα, η τιμή σημειώνει περαιτέρω άνοδο 0,4% και διαμορφώνεται στα 83,5 δολάρια το βαρέλι. 

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE