ΟΗΕ | «Αδύνατη η εκκένωση της βόρειας Γάζας»

Share on:

«Αδύνατη η μετακίνηση πληθυσμού 1,1 εκατομμυρίου χωρίς ανθρωπιστική καταστροφή», απάντησε ο ΟΗΕ στο τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών. «Αυτό θα ήταν ισοδύναμο με θανατική ποινή ασθενών και νοσηλευόμενων», πρόσθεσε σε επείγουσα ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πανικός και σύγχυση επικρατεί στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας που στη διάρκεια της νύχτας ήρθε αντιμέτωπος με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον 750 στόχων-θέσεων της Χαμάς. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι με 150 πυραύλους στο νότιο Ισραήλ, «δόθηκε απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα και στους εκτοπισμούς αμάχων.

Στο Τελ Αβίβ βρίσκονται οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Οστιν. Στην Ανατολική Μεσόγειο εστάλη μετά το USS Gerald R. Ford και δεύτερο αεροπλανοφόρο ενώ προσεγγίζουν επίσης δύο πλοία του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη επιτήρησης.

Και το Ισραήλ και η Χαμάς διαπράττουν εγκλήματα πολέμου

Η εργαλειοποίηση των ελλείψεων ζωτικών και βασικών αγαθών για τον άμαχο πληθυσμό σε ένα πόλεμο ορίζεται ως έγκλημα πολέμου από το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρει η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού για την ισραηλινή πλευρά, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και με την αδιάκριτη εκτέλεση αμάχων ή τη σύλληψη ομήρων που διέπραξε η Χαμάς.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι σημειώθηκαν «βαριές επιδρομές» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το πρωί της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati και της πόλης της Γάζας, με στόχο κυρίως κτίρια κατοικιών.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες»., σύμφωνα με το ισραηλινό ανακοινωθέν.

«Υπάρχουν βαριά άρρωστοι, με μηχανική υποστήριξη που η μετακίνηση τους θα ήταν σαν θανατική ποινή», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά το αίτημα του ΟΗΕ να ανακληθεί το ισραηλινό τελεσίγραφο..

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, μίλησε για «ντροπή», σχολιάζοντας την αντίδραση του ΟΗΕ και κατηγόρησε τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), ανακοίνωσε ωστόσο ότι μετακινεί «διεθνές προσωπικό» στη νότια Γάζα.

Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», ανακοίνωσε ο στρατός.

Τι περιλαμβάνει το τελεσίγραφο εκκένωσης

Την πόλη της Γάζας και δύο μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων, το Jabalya και το Beach Camp. Περιλαμβάνει επίσης εκκένωση των πόλεων Beit Hanoun και Beit Lahia, οι οποίες είναι και οι δύο δίπλα στο κύριο σημείο διέλευσης Erez στο βόρειο άκρο της Λωρίδας. Τουλάχιστον έξι νοσοκομεία μαζί με 20 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βρίκσονται εκεί.

Από έναν και μόνο δρόμο βορρά-νότου, θα πρέπει να κινηθούν δηλαδή, 1,1 εκατομμύριο άμαχοι σε μήκος ως και 40 χλιομέτρων.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών.

Με πληροφορίες της ert


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE