O ρόλος της Κύπρου για θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Share on:

Ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει λιμάνι στη Γάζα για να μεταφέρει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στο έδαφος μέσω θαλάσσης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρωτοβουλία δεν θα περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος στη Γάζα. Σύμφωνα με ενημέρωση του Λευκού Οίκου, «οι αρχικές αποστολές θα γίνουν μέσω Κύπρου, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού και ενός συνασπισμού εταίρων και συμμάχων».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συζητά ήδη με την Κύπρο τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε την επίσημη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση του Έθνους, κι ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Θα χρειαστούν ωστόσο «αρκετές εβδομάδες» για να κατασκευαστεί προσωρινή προβλήτα για τη μεταφορά προμηθειών από πλοία στην ακτή. Οι αρχικές αποστολές θα φτάσουν μέσω Κύπρου, όπου θα πραγματοποιούνται και ισραηλινές επιθεωρήσεις ασφαλείας.

Το Ισραήλ πρέπει να «κάνει αυτό που του αναλογεί»

«Μια προσωρινή προβλήτα θα επιτρέψει τη μαζική αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα καθημερινά», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν και τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να «κάνει αυτό που του αναλογεί» επιτρέποντας την είσοδο περισσότερης βοήθειας όπως και «να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα πιαστούν στα διασταυρούμενα πυρά».

«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να είναι δευτερεύον ζήτημα ή διαπραγματευτικό στοιχείο», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν σε ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι παιδιά πέθαιναν από την πείνα στη βόρεια Γάζα , όπου υπολογίζεται ότι 300.000 Παλαιστίνιοι ζουν με λίγα τρόφιμα ή καθαρό νερό.

Η Γάζα δεν έχει λιμάνι βαθέων υδάτων. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αυξήσει δημόσια την πίεση στο Ισραήλ για την απελπιστική κατάσταση στο έδαφος της Γάζας

Αμερικανοί αξιωματούχοι είανέφεραν σχέδια για την εγκατάσταση της προβλήτας από μια στρατιωτική μονάδα που ονομάζεται 7th Transportation Brigade, με έδρα το Fort Story της Βιρτζίνια, που θεωρείται ταχείας ανάπτυξης, αλλά τα στρατιωτικά πλοία δεν έχουν ακόμη αποπλεύσει από τις ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ανεστάλησαν οι νηοπομπές πρώτων βοηθειών

Στις 20 Φεβρουαρίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) δήλωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις τροφίμων στη βόρεια Γάζα επειδή οι νηοπομπές πρώτων βοηθειών σε τρεις εβδομάδες είχαν υποστεί «βίαιες λεηλασίες».

Οι ρίψεις από αέρα είναι η έσχατη λύση και δεν μπορεί να καλύψει το πρόβλημα σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ που κατηγόρησε την Πέμπτη το Ισραήλ ότι οργανώνει «εκστρατεία πείνας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

«Οι εικόνες πείνας στη Γάζα είναι αφόρητες και δεν κάνετε τίποτα», είπε ο Μάικλ Φάκρι, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Yeela Cytrin, νομική σύμβουλος στην ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ, είπε ότι «το Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως εργαλείο πολέμου», προτού αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε επίσης ότι «εργάζεται ασταμάτητα» για να επιτύχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων – μια συμφωνία που είπε ότι «θα φέρει τους ομήρους στο σπίτι και θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση»..

Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς εγκατέλειψε τις συνομιλίες στο Κάιρο χωρίς συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα , αλλά υποστήριξε ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν έχουν τελειώσει.

Μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ προσπάθησαν να κλείσουν μια συμφωνία που θα έδινε τη Χαμάς να απελευθερώσει ισραηλινούς ομήρους σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Πηγή: BBC


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE