Νύχτα τρόμου σε Λουτράκι, Καλύβια, Ανάβυσσο, Δερβενοχώρια – Στάχτη τουλάχιστον 60 σπίτια

Share on:

«Βροχή» τα μηνύματα από το 112 για τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά και επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της Αττικής. Μεγάλες φωτιές και σε Λουτράκι – Δερβενοχώρια.

Λουτράκι: Μέτωπο χιλιομέτρων δίπλα στην Εθνική Οδό

Πυκνό μαύρο καπνό και πύρινες γλώσσες που πετάγονταν δεκάδες μέτρα στον ουρανό αντίκρυσαν οι κάτοικοι των οικισμών δίπλα στο Λουτράκι λίγο πριν τις 15:00 της Δευτέρας.

Από νωρίς το βράδυ οικισμοί εκκενώνονταν συνεχώς, ενώ αρκετές είναι οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Ο πύρινος εφιάλτης ξεκίνησε στην περιοχή Καλλιθέα και λόγω του ισχυρού βοριά πέρασε γρήγορα από τις περιοχές Ειρήνη, Κατουνίστρα και Άνω Καρμπουνάρι, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Οδό, η οποία έκλεισε προληπτικά.

Καίγονται Δερβενοχώρια

Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι η αυριανή ημέρα στα τρία πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε ΔερβενοχώριαΛουτράκι και νότια Αττική.

Και αυτό διότι αναμένονται άνεμοι ύψους 8 μποφόρ με ριπές ανέμου που θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ. Στελέχη της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι η πυρκαγιά που ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή -ως προς την εξέλιξή της- είναι αυτή στα Δερβενοχώρια. Στο συγκεκριμένο μέτωπο μάλιστα έχει γίνει η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, καθώς καίγεται παρθένο δάσος.

Ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών. Πληροφορίες του iΕidiseis, ωστόσο, αναφέρουν ότι από την πρώτη εικόνα προκύπτει ότι στο Λουτράκι έχουν υποστεί καταστροφές περισσότερα από 40 σπίτια, ενώ στο μέτωπο Κουβαρά που επεκτάθηκε σε περιοχές της νότιας Αττικής έχουν υποστεί καταστροφές από τις φλόγες περισσότερα από 20 σπίτια.

Επίσης, έχουν καεί πολλά οχήματα και έχουν βρει τραγικό θάνατο δεκάδες ζώα. Αύριο η Πυροσβεστική θα έχει μία πολύ πιο καθαρή εικόνα σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν περιουσίες και απείλησαν ανθρώπινες ζωές. Πληροφορίες του iΕidiseis αναφέρουν ότι για την πυρκαγιά στον Κουβαρά η πρώτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι εκδηλώθηκε από νησίδα που βρίσκεται στη μέση του δρόμου. Ένα από τα σενάρια που θα μπουν στο μικροσκόπιο είναι κάποια ή κάποιες από τις φωτιές να προκλήθηκαν από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, είναι νωρίς για συμπεράσματα.

Πηγές από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι «η έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών είναι σε εξέλιξη και σίγουρα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα με τη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης είναι διαχρονικό. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν καεί στο παρελθόν από την κακή συντήρησή του.

Όταν ξεσπάει μία φωτιά η απόσταση μεταξύ των αγωγών -καλωδίων- μειώνεται. Μειώνεται η διηλεκτρική σταθερά. Έτσι δημιουργούνται ηλεκτρικά τόξα, προκαλούνται σπίθες και ξεκινούν πυρκαγιές. Ή εάν σπάσει ο μονωτήρας πάλι τα καλώδια έρχονται κοντά μεταξύ τους με καταστροφικά αποτελέσματα. Είναι πράγματα που τα έχουμε δει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν».

Πηγή: iEidiseis


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE