Ντε Γκίντος (ΕΚΤ) | Παρακολουθούμε στενά τα εμπορικά ακίνητα

Share on:

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα εμπορικά ακίνητα της Ευρωζώνης, έκρουσε ο Λουίς ντε Γκίντος, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΚΤ, που για 4η φορά διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πως ο κίνδυνος μετάδοσης μιας κρίσης στο εμπορικό real estate είναι ένα ζήτημα που παρακολουθείται στενά, καθώς αποτελεί τροχοπέδη για την επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας. Αναγνώρισε ακόμη, ότι προς το παρόν μπορεί οι επιπτώσεις να ήταν περιορισμένες όσον αφορά τα ακίνητα, παρ’ όλα αυτά οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε εγρήγορση για τυχόν επιπτώσεις του υψηλού κόστους δανεισμού.

«Υπάρχουν κάποιες τράπεζες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στα εμπορικά ακίνητα στους ισολογισμούς τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά», πρόσθεσε. «Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η έκθεση των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από την έκθεση των τραπεζών. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε πολύ προσεκτικά και είναι ένας από τους κύριους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα επί του παρόντος» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ, εστίασε στην ανάγκη της New Community Bancorp (NYCB) για «ένεση» 1 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, που σύμφωνα με τον ίδιο, φανερώνει τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με έκθεση στον κλάδο. Ο ντε Γκίντος, προσθέτει ότι αυτός και οι συνάδελφοί του δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν ρίσκα, παρόλο που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Γηραιά Ήπειρο έχουν μόνο «περιορισμένη» έκθεση.

Με πληροφορίες του insider


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE