Νοσεί η υγεία στην Ελλάδα – Ποια νοσοκομεία είναι στο “κόκκινο”

Share on:

Στη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνονται περισσότερα από τα μισά περιστατικά που έχουν αναμονή για χειρουργείο πάνω από ένα χρόνο. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα για διενέργεια χειρουργείου λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται για «αγκάθι» στην επικείμενη εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων, καθώς και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα δεν προχωρήσει, στον ίδιο βαθμό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, η νέα δυνατότητα που δίνεται στο ΕΣΥ για χειρουργικές επεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, όπου γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν βγει στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, αλλά και για τα απογευματινά χειρουργείου, το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 2.145 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) Εκπαίδευσης.

Καρκινοβατούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Πέλλας και των Σερρών

Σε υπολειτουργία έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Πέλλας και των Σερρών οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Στο απροχώρητο, σύμφωνα με τους γιατρούς, έχει φτάσει η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της Πέλλας, αυτά της Έδεσσας και των Γιαννιτσών, όπου τα προβλήματα χρονίζουν. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους αναισθησιολόγους, που καλούνται να μετακινηθούν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να βγουν εφημερίες και χειρουργεία. Μάλιστα, χθες προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών με την απόφαση της διοίκησης να μετακινήσει έναν από τους τέσσερις -από τους οχτώ που προβλέπονται- ειδικούς στην Έδεσσα. Μια απόφαση ανάγκης, καθώς στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Πέλλας έχουν απομείνει μόλις δύο αναισθησιολόγοι, με αποτέλεσμα να έχουν ανασταλεί για μια ακόμη φορά τα τακτικά χειρουργεία.

«Αυτή η απόφαση έθεσε σε κίνδυνο όλη τη λειτουργία του χειρουργικού τομέα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Μπάμπης Αποστολίδης, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος γιατρός αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή, με τη διοίκηση να επιδίδει την απόφασή της στο σπίτι του με δικαστικό επιμελητή. «Οι μετακινήσεις είναι το κλασικό εργαλείο των διοικήσεων για να μπαλώνουν τα προβλήματα της υποστελέχωσης. Αυτές οι μετακινήσεις πραγματικά έχουν φτάσει στο απροχώρητο τα πράγματα. Οι συνάδελφοι για πρώτη φορά αρνήθηκαν τα εντέλλεσθε και εμμένουν στη στάση τους έχοντας στο πλευρό τους όλους τους συναδέλφους. Είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε σε αυτόν τον αυταρχισμό. Δεν πτοούμαστε από αυτά. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις στο εισόδημά μας, να σταματήσουν οι μετακινήσεις και να μην πληρώνουν οι πολίτες για την υγεία», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΙΠ, είναι συνεχής η υποβάθμιση των δύο νοσοκομείων με απώτερο σκοπό τη συγχώνευσή τους. «Όπως έχουν αναφέρει υπουργοί και υφυπουργοί είναι κοντά χιλιομετρικά και είναι πολυτέλεια η ύπαρξη δύο νοσοκομείων. Είναι απαράδεκτη και εντελώς οπισθοδρομική αυτή η σκέψη. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να συγχωνεύσουν τα νοσοκομεία, ούτε τα τμήματα και τις κλινικές των νοσοκομείων, που είναι τα επόμενα σχέδιά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Προβληματική, εξάλλου, είναι η εικόνα και στα Κέντρα Υγείας της Πέλλας, όπου τα κενά σε οργανικές θέσεις ξεπερνούν το 55%.

Κλείνουν κλινικές στις Σέρρες

Στο νοσοκομείο των Σερρών ήδη έχει βάλει λουκέτο η Ουρολογική Κλινική, καθώς όλοι οι ουρολόγοι έφυγαν, ενώ το Αναισθησιολογικό Τμήμα έχει μείνει με μόνο δύο γιατρούς, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Στα προβλήματα αυτά ήρθε να προστεθεί και η μείωση των παθολόγων που απειλεί τις δύο παθολογικές κλινικές.

«Η στελέχωση του νοσοκομείου σε γιατρούς κυμαίνεται στο 50-55%. Για τις 161 οργανικές θέσεις εργάζονται 82 μόνιμοι γιατροί και 7 επικουρικοί. Το βασικό θέμα που υπάρχει αυτήν την περίοδο είναι οι μετακινήσεις παθολόγων στο νοσοκομείο της Δράμας, για να καλύψουν τις εκεί ανάγκες. Έχουμε συνεχείς παραιτήσεις. Από τους εννέα παθολόγους βρίσκονται στο νοσοκομείο οι έξι, εκ των οποίων οι 3 είναι υπό παραίτηση στις δύο παθολογικές κλινικές, κάτι που δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία και στην ασφάλεια του νοσοκομείου. Η κατάσταση έχει φτάσει το ως εδώ και μη παρέκει. Είμαστε στο και πέντε, όχι στο παρά πέντε. Η ασφάλεια τόσο η δική μας όσο και των ασθενών δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών, Βαγγέλης Παπαμιχάλης. Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και για να γίνει αυτό χρειάζονται μαζικές προκηρύξεις θέσεων και αυξήσεις ώστε οι μισθοί να γίνουν ανταγωνιστικοί σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Καλαματιανός | Τα νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνηση αδιαφορεί

«Η κυβέρνηση είχε τις δυνατότητες να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Μπορούσε να ακολουθήσει τις πρακτικές πολλών χωρών της Ευρώπης, όπου με αφορμή την πανδημία ενδυνάμωσαν το εθνικό σύστημα υγείας τους. Δυστυχώς στη χώρα μας, αυτό δεν έγινε», τόνισε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ηλείος Βουλευτής, «φτάσαμε, σήμερα, να μιλάει ο Υπουργός Υγείας -ο οποίος και το 2013 σε αντίστοιχες ενέργειες ιδιωτικοποίησης προχώρησε-, για έγκαιρη διενέργεια χειρουργείων, μόνο για όσους έχουν χρήματα να πληρώσουν. Οι άλλοι που δεν έχουν, θα περιμένουν χρόνια, αν προλάβουν!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι τεράστια: σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα κλείνουν κλινικές και χειρουργεία. Προφανώς, οι κυβερνώντες με τις πολιτικές τους επιδιώκουν να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια υγεία σε βάρος όλων μας.»

Εστιάζοντας στην κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία, ανέφερε πως οι νοσηλευτικές μονάδες της έχουν σοβαρότατη έλλειψη γιατρών.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως έχουν αποχωρήσει από τα νοσοκομεία της Ηλείας πάνω από 40 γιατροί και δεν έχει έρθει κανένας. Αυτή στιγμή, ένας ολόκληρος νομός 160.000 κατοίκων εξυπηρετείται από έναν μόνιμο παθολόγο, ενώ δίνονται καθημερινές εντολές να έρχονται γιατροί από νοσοκομεία άλλων γειτονικών νομών, ώστε να βγουν οι εφημερίες. Προφανώς με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική δημόσια υγεία για τις Ηλείες και τους Ηλείους.

Εδώ και 4,5 χρόνια, με πλήθος κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και παρεμβάσεων αναδεικνύουμε την υποστελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας. Παράλληλα, προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες, όμως, δεν γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Ενδεικτικά αναφέρω πως καταθέσαμε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να βρεθεί έστω και προσωρινή βιώσιμη λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης. Με πρόταση νόμου ζητήσαμε τον χαρακτηρισμό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και το σύνολο των δημοσίων δομών υγείας της Ηλείας σε Άγονη και Προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας. Ζητήσαμε να δοθούν κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνήθηκε.

Τι θα γίνει με τα απογευματινά χειρουργεία

Για την άμεση υπογραφή απόφασης για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, μίλησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την οργάνωσή τους.

Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία επί πληρωμή είναι έτοιμο από το υπουργείο Υγείας και ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η ενιαία λίστα χειρουργείου (το site θα είναι σε δημόσια χρήση περίπου σε τρεις μήνες και θα μπορούμε να βλέπουμε πόσα είναι συνολικά τα χειρουργεία σε αναμονή σε όλα τα νοσοκομεία και πόσο θα περιμένουμε για μια επέμβαση).

Πόσο θα κοστίζουν
Το πόσο θα πληρώνει ο ασθενής θα εξαρτάται από το πόσο απλό ή βαρύ είναι το περιστατικό, με βάση συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση. Η συμμετοχή του θα ξεκινά από 300 ευρώ για απλές επεμβάσεις και θα φτάνει έως τις 2.000 ευρώ για βαριά χειρουργεία.

Παραδείγματα επεμβάσεων και η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα

Με πληροφορίες του voria, ilialive,in,thetoc


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE