Nίγηρας | Γεωπολιτική μάχη στην Αφρική με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Share on:

Ρωσικές σημαίες κυματίζουν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Νίγηρα και δείχνουν τον γεωπολιτικό νικητή μετά το πραξικόπημα.

Η Μόσχα αμφισβητεί την επιρροή στην Αφρική , τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιέζει με την ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ στην περιοχή Σαχέλ.

Και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου του συνταγματικού προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ , η τύχη της πρώην γαλλικής αποικίας παραμένει ασαφής.

Ο Alex Vines , διευθυντής του τμήματος Αφρικής στη βρετανική ομάδα Chatham House, διαβεβαιώνει ότι: “Η Ρωσία αναζητά ευκαιρίες στην περιοχή. Είναι ήδη πολύ δεσμευμένη στο Μάλι σε συνεργασία με τη χούντα εκεί.

Παρόλο που η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών του, κ. Λαβρόφ, καταδίκασε το πραξικόπημα στον Νίγηρα και ζήτησε την επιστροφή της συνταγματικής τάξης, η μισθοφορική ομάδα, Βάγκνερ χαιρέτισε το πραξικόπημα, λέγοντας ότι είναι ένα κίνημα ενάντια στον νεο-αποικιακό ιμπεριαλισμό ενώ πρόσφερε υποστήριξη στους πραξικοπηματίες.

Στο μεταξύ εξέπνευσε το τελεσίγραφο με το οποίο η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής προειδοποίησε τη στρατιωτική χούντα του Νίγηρα ότι είτε θα παραχωρήσει την εξουσία την Κυριακή 6 Αυγούστου είτε θα αντιμετωπίσει ακραίες κυρώσεις και πιθανή χρήση βίας.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν μεγαλύτερες απειλές για τον Νίγηρα στον τζιχαντιστικό φανατισμό που θα μπορούσε να χτυπήσει ξανά εκμεταλλευόμενος τη σύγχυση μετά το πραξικόπημα.

«Οποιαδήποτε πολιτική αποσταθεροποίηση θα βοηθούσε τους τζιχαντιστές γιατί ο Νίγηρας έχει κεντρική θέση ως ορμητήριο του τζιχαντισμού από το Μάλι ή την Μπουρκίνα ή ακόμα και τη Λιβύη»., σύμφωνα με την καθηγήτρια Lauriane Devoize.

Η σταθερότητα και η ειρήνη υπό τον έκπτωτο Πρόεδρο Bazoum θεωρούνταν από τη Δύση ως στρατηγικής σημασίας.

Ο έκπτωτος πρόεδρος συνεργάστηκε με το Παρίσι και άλλους ευρωπαίους συμμάχους για να περιορίσει τον ισλαμιστικό ριζοσπαστισμό και την παράνομη μετανάστευση.

«Ο Νίγηρας είναι βασικός σύμμαχος για όλους τους Ευρωπαίους που συμμετέχουν στο Σαχέλ», δήλωσε πηγή του βΕυρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE