Nέος ενεργειακός κίνδυνος της Ευρώπης | Ανταλλαγή Ρωσίας για Αμερική

Share on:

Τις συννεφιασμένες μέρες, από το σπίτι του ο John Beard μπορεί να δει τις βολίδες να φωτίζουν τον σκοτεινό ουρανό, φωτοβολίδες από τα μακρινά φυτά ορυκτών καυσίμων όπου κάποτε έβγαζε τα προς το ζην ως τεχνικός.

Η πύρινη απόρριψη περίσσειας αερίου είναι μια συνεχής υπενθύμιση της βιομηχανίας που κυριαρχεί στη ζωή για τον Beard και τους γείτονές του στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας, όπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους ζει στη φτώχεια και το ποσοστό καρκίνου, καρδιακών και πνευμονοπαθειών είναι πολύ υψηλότερο από την πολιτεία μέση τιμή. Πολλοί ντόπιοι κατηγορούν την κατάσταση στις σκοτεινές καμινάδες που διασκορπίζονται στον ορίζοντα.

«Το Τέξας είναι γνωστό για δύο πράγματα: το μπάρμπεκιου και το γκάζι», είπε ο Beard. «Κερδίζονται χρήματα και οι άνθρωποι που βγάζουν τα χρήματα δεν μοιάζουν με εμένα και δεν ζουν στο Πορτ Άρθουρ».

Το Lone Star State είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αμερικής, μεγάλο μέρος του οποίου αποστέλλεται στην Ευρώπη. Ανησυχητικό για την ΕΕ, είναι επίσης μηδενικό για ένα αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας που πιέζει την Ουάσιγκτον να περιορίσει αυτές τις εξαγωγές για να σώσει το κλίμα.

Ενόψει των σκληρών εκλογών τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε μια προσωρινή παύση της έγκρισης νέων έργων LNG, παγώνοντας ουσιαστικά την επέκταση της εξαγωγικής υποδομής της χώρας σε ένα νεύμα προς τους ψηφοφόρους που συνειδητοποιούν το κλίμα.

Ενώ οι πράσινες ομάδες επαίνεσαν την απόφαση, οι Ευρωπαίοι αυξάνουν την ανησυχία τους για τις πιέσεις της προσφοράς και τις αυξήσεις των τιμών. Η ΕΕ πόνταρε πολλά στο αμερικανικό LNG το 2022, αφού απέφυγε τη φθηνή ρωσική ενέργεια στην οποία βασιζόταν για χρόνια. Ξόδεψε δισεκατομμύρια σε υποδομές LNG και υπέγραψε δεκάδες νέες συμβάσεις.

Αυτές οι αποφάσεις τίθενται τώρα υπό αμφισβήτηση: Αντάλλαξε η Ευρώπη την κακή εξάρτησή της από τη Ρωσία με μια κοντόφθαλμη εξάρτηση από την Αμερική; Οι ΗΠΑ παρέχουν επί του παρόντος στην Ευρώπη σχεδόν το 50 τοις εκατό του ΥΦΑ τους – από περίπου ένα τέταρτο πριν από τον πόλεμο – και το LNG έχει ξεπεράσει το φυσικό αέριο των αγωγών ως τη σημαντικότερη πηγή προμηθειών.

«Έχοντας βιώσει τους κινδύνους να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού εξαρτώντας υπερβολικά από μια πηγή, η Ευρώπη πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να αποφύγει να εξαρτάται υπερβολικά από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε η Ana Maria Jaller-Makarewicz, αναλύτρια στο Ινστιτούτο για Energy Economics and Financial Analysis, σε μια πρόσφατη έκθεση που διαπίστωσε ότι η ζήτηση LNG στην Ευρώπη εξακολουθεί να αυξάνεται.

Απέναντι από τη λίμνη

Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίστηκαν για να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο της Μόσχας – που παραδίδεται σε μεγάλο βαθμό μέσω αγωγών σε όλη την ήπειρο – με θαλάσσιες αποστολές αμερικανικού LNG. 

Σήμερα είναι μέρη όπως το Πορτ Άρθουρ και όχι η Σιβηρία που θερμαίνουν τα σπίτια της Ευρώπης και τις βιομηχανίες βαριάς ενέργειας, ένας διακόπτης που απέτρεψε την καταστροφή καθώς η Ρωσία έκλεισε τις βρύσες.

Πηγή: politico


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE