Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο αντιπρόεδρος του Μαλάουι

Share on:

Το ναυάγιο του αεροπλάνου που μετέφερε τον αντιπρόεδρο του Μαλάουι βρέθηκε χωρίς επιζώντες, δήλωσε ο πρόεδρος Λάζαρους Τσακβέρα.

Ο Saulos Chilima και εννέα άλλοι πετούσαν εντός της χώρας το πρωί της Δευτέρας όταν το αεροσκάφος τους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του αεροδρομίου.

Το αεροπλάνο, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, πετούσε με κακές καιρικές συνθήκες.

Στρατιώτες έψαχναν το δάσος Chikangawa τη νύχτα και μέχρι το πρωί σε μια προσπάθεια να βρουν το αεροπλάνο.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Πρόεδρος Chakwera είπε ότι ο διοικητής της Άμυνας του Μαλάουι τον ενημέρωσε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκε και το αεροπλάνο βρέθηκε.

Ο κ. Chakwera είπε ότι «είναι βαθιά λυπημένος και λυπήθηκε» που ενημέρωσε τους κατοίκους του Μαλάουι για την τρομερή τραγωδία.

Είπε ότι η ομάδα διάσωσης βρήκε το αεροσκάφος ολοσχερώς κατεστραμμένο.

Ο αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, αλλά οι δύο συνεργάστηκαν για να σχηματίσουν μια συμμαχία κατά τις εκλογές του 2020.

Ο κ. Chakwera απέτισε φόρο τιμής στον Δρ Chilima, χαρακτηρίζοντάς τον ως «καλό άνθρωπο», «αφοσιωμένο πατέρα» και «υπέροχο αντιπρόεδρο».

«Θεωρώ ότι είναι μια από τις μεγάλες τιμές της ζωής μου που τον είχα ως αναπληρωτή και ως σύμβουλο», πρόσθεσε.

Ο Δρ Chilima, 51 ετών, ήταν καθ’ οδόν για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην ταφή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Ralph Kasambara, ο οποίος πέθανε πριν από τέσσερις ημέρες.

Στην πτήση ήταν και η πρώην Πρώτη Κυρία Σανίλ Τζιμμπιρί, η οποία απογειώθηκε από την πρωτεύουσα, Λιλόνγκουε, το πρωί της Δευτέρας.

Επρόκειτο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της βόρειας πόλης Mzuzu, αλλά επιστράφηκε πίσω λόγω κακής ορατότητας.

Ο στρατός μεταφέρει τα λείψανα του Δρ Chiima και των άλλων θυμάτων στο Λιλόνγκουε, είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις για την κηδεία θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.

Ο Δρ Chilima ήταν αντιπρόεδρος του Μαλάουι από το 2014.

Ήταν ευρέως αγαπητός στο Μαλάουι, ιδιαίτερα στους νέους, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ωστόσο, ο Δρ Chilima συνελήφθη και κατηγορήθηκε το 2022 με τους ισχυρισμούς ότι δεχόταν χρήματα με αντάλλαγμα την ανάθεση κρατικών συμβάσεων.

Αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση.

Η Δρ Chilima είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

Πηγή: BBC


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE