Μουσείο Μπενάκη | Έργα τέχνης από τη βρετανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα

Share on:

Διάσπαρτα αναδύονται από τις 5/7 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη και στην Πινακοθήκη Γκίκα έργα τέχνης από τις συλλογές της βρετανικής πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα, ανάμεσα στις μόνιμες συλλογές του μουσείου.

Πρόκειται για 17 σημαντικούς πίνακες του 19ου έως 20ού αιώνα που παρουσιάζονται με γενικό τίτλο «Grand Tour», έως την 1η Ιουνίου 2025, περίπου όσο θα παραμείνει κλειστή η βρετανική πρεσβευτική κατοικία της οδού Λουκιανού λόγω εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης (από τα ωραιότερα αρχοντικά της Αθήνας και πρώην κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου).

Τα έργα έχουν παραχωρηθεί από την Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου σε καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού προς έκθεση, στο Μουσείο Μπενάκη. Η ιδέα είναι του Βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ, αντί τα έργα να επιστρέψουν στη Μ. Βρετανία, όπως ισχύει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Μουσείο Μπενάκη: «Ο θεατής καλείται να ανακαλύψει μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού, με οδηγό έναν χάρτη»
Επίσης πρόταση της βρετανικής πλευράς είναι ο τίτλος «Grand Tour», καθώς η επιλογή των έργων που παρουσιάζονται αποτελούν «εξαίρετο δείγμα του πρώιμου τουρισμού των Βρετανών στην Ελλάδα, εμπνευσμένου από τον κλασικισμό» τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης, εξηγώντας ότι η παρουσίαση των έργων ακολουθεί τη θεματική της υπάρχουσας μουσειακής αφήγησης και ο θεατής καλείται να τα ανακαλύψει μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού, με οδηγό έναν χάρτη.

Αστέρι της αναδυόμενης αυτής έκθεσης είναι μία από τις καλύτερες προσωπογραφίες του λόρδου Βύρωνα από τον Τόμας Φίλιπς, την οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από τον θάνατο του φιλέλληνα ποιητή. Η ίδια προσωπογραφία είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση «1821 Πριν και Μετά».


Πηγή: iefimerida.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE