Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν | «Σοβαρή» ειρηνευτική διαδικασία για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Share on:

Tην έναρξη μιας σοβαρής και συνολικής ειρηνευτικής διαδικασίας για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους κατά μήκος των συνόρων του 1967, ζητεί η Σαουδική Αραβία, όπως δήλωσε σήμερα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο της ομάδας των BRICS.

«Η θέση του βασιλείου είναι σταθερή και σθεναρή. Δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί ασφάλεια και σταθερότητα στην Παλαιστίνη παρά μόνο μέσω της εφαρμογής διεθνών αποφάσεων που σχετίζονται με τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο μπιν Σαλμάν, de facto ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου.

Νωρίτερα φέτος, η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να ενταχθεί στο μπλοκ των BRICS.

Παράλληλα, για «εγκλήματα πολέμου» και «γενοκτονία» στη Γάζα κατηγόρησε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα το Ισραήλ, ανοίγοντας τις εργασίες της έκτακτης διαδικτυακής συνόδου της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που συνεκλήθη με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή.

«Η συλλογική τιμωρία Παλαιστινίων αμάχων μέσω της παράνομης χρήσης βίας από το Ισραήλ αποτελεί έγκλημα πολέμου», τόνισε ο Ραμαφόζα. «Η εσκεμμένη άρνηση παροχής φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων και νερού στους κατοίκους της Γάζας ισοδυναμεί με γενοκτονία», πρόσθεσε.

«Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να συμφωνήσει σε επείγουσες και συγκεκριμένες ενέργειες για να τερματιστεί η συμφορά στη Γάζα και να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης», τόνισε, παραθέτοντας έναν κατάλογο αυτών των προτεινόμενων ενεργειών.

Εκτός από μια «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος ζήτησε την ανάπτυξη μιας ταχείας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, «με την εντολή να εποπτεύσει την παύση των εχθροπραξιών και την προστασία των αμάχων».

Η Πρετόρια ανακοίνωσε χθες αυτή την έκτακτη σύνοδο αυτής της ομάδας χωρών, στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ηγέτες των έξι νέων χωρών μελών των BRICS (Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που πρόκειται να ενταχθούν στην ομάδα τον Ιανουάριο, αναμένεται να μιλήσουν σε αυτή τη σύνοδο, ανέφερε η Πρετόρια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συμμετέχει επίσης στη σύνοδο, μετά την οποία οι ηγέτες «αναμένεται να υιοθετήσουν ένα κοινό ανακοινωθέν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Γάζα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νότιας Αφρικής.

Πούτιν: Η ομάδα των BRICS μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στην σύγκρουση της Γάζας

Στο μεταξύ, η Ρωσία απηύθυνε έκκληση για μια πολιτική λύση στην ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση και η ομάδα των χωρών της BRICS μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτήν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας σήμερα στην διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της ομάδας.

Ο Πούτιν είπε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι ένα σωστό βήμα προς την ειρήνη και είναι σημαντικό να μην εμπλακούν άλλες χώρες στην σύγκρουση.


Share on:

Τελευταία Νέα


Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE