Μενδώνη | «Χαμηλό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μνημεία το εισιτήριο στην Ακρόπολη»

Share on:

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Επίσης απάντησε στην κριτική για την αύξηση του εισιτηρίου στην Ακρόπολη και το υψηλό κόστος των εξειδικευμένων ξεναγήσεων ενώ εκτίμησε και το χρόνο στον οποίο θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη.

«Η νέα τιμολογιακή πολιτική βασίστηκε σε εξειδικευμένη μελέτη και σχολαστική μελέτη, η οποία έγινε από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Η τιμολογιακή πολιτική ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Εάν έχει παρακολουθήσει κανείς το τι γίνεται σήμερα στις πολιτιστικές υποδομές της Ευρώπης, όλα τα κράτη αυξάνουν την τιμή της εισόδου. Παρόλα αυτά, η δική μας τιμολογιακή πολιτική παραμένει αρκετά πιο χαμηλή από των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών.
Όσο για την εξατομικευμένη ξενάγηση, αυτή αφορά πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι θα ήθελαν να επισκεφθούν εντελώς ιδιωτικά με την παρέα τους θα έλεγα το μνημείο, ώρες που ούτως ή άλλως δεν είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό Από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 που ανοίγει το αρχαιολογικός χώρος και από τις οκτώμισι το βράδυ που κλείνει ο αρχαιολογικός χώρος μέχρι περίπου τις 11.
Επομένως, δεν έχει να κάνει αυτό με την με την επίσκεψη του πολύ κόσμου, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Αφορά πολύ λίγους, οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν και να επιθυμούν αυτή την εξατομικευμένη επίσκεψη, που δεν θα είναι απλώς μια απλή επίσκεψη, αλλά θα είναι ειδική ξενάγηση, θα υπάρχει ένα πακέτο πληροφοριακού υλικού πολύ καλής ποιότητας και ένα αναμνηστικό το οποίο θα τους δίδεται.
Είναι πρακτικές οι οποίες ακολουθούνται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και που ικανοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα πάγιο αίτημα και των τουριστικών επιχειρηματιών».

Το 2027 με 2028 θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

Για το πότε θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είπε πως

Το ίδιο το μνημείο, στην στενή του έννοια δηλαδή, θα είναι ολοκληρωμένο το 2025.
Όμως για να γίνει ο χώρος επισκέψιμος απαιτούνται υποδομές από χώρους υγιεινής πάρκινγκ, ένας εκθεσιακός χώρος στον οποίο θα παραμένουν οι επισκέπτες, γιατί το μνημείο το ίδιο δεν μπορούν να το επισκέπτονται περισσότερα από πέντε με οκτώ άτομα κάθε φορά. Είναι ο χώρος περιορισμένος. Είναι το ίδιο το μνημείο το οποίο μας υποδεικνύει πόσοι άνθρωποι μπορούν να μπουν συγχρόνως μέσα στο ταφικό μνημείο.
Επομένως, οι άλλοι θα πρέπει να έχουν έναν χώρο εκθεσιακό μουσειακό για να μπορούν να απασχοληθούν στα περίπου 20 λεπτά που θα διαρκεί η ξενάγηση των μικρών αυτών ομάδων.
Αυτά όλα λοιπόν υπολογίζουμε με βάση τις μελέτες οι οποίες εκπονούνται, οι οποίες ωριμάζουν και πάντοτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι το 2027 – 2028, δηλαδή στο τέλος της προγραμματικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει να αποδοθεί και το μνημείο επισκέψιμο στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες.

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE