Μεγάλη ανακάλυψη| Κύτταρα που σκοτώνουν τον καρκίνο του μαστού και το μελάνωμα

Share on:

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη ανοσοθεραπεία έναντι της ακτινοβολίας του καρκίνου. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα βοήθημα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε μια νέα μελέτη σε ζώα, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι ένας πληθυσμός Τ-λεμφοκυττάρων, που ονομάζεται CD4, επιτρέπει στα κύτταρα- δολοφόνους να διεισδύσουν καλύτερα στους όγκους του μελανώματος και του καρκίνου του μαστού.

Κύτταρα CD8

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο τύπους φονικών κυττάρων: τα CD8-θετικά Τ κύτταρα και τα λεγόμενα κύτταρα – «φυσικούς φονείς». Και τα δύο μπορούν να επιτεθούν σε κύτταρα που έχουν προσβληθεί είτε από ιούς, είτε από καρκινικά κύτταρα.

Τα κύτταρα – «φυσικοί δολοφόνοι» είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και κυκλοφορούν στο σώμα μας. Αποτελούν μάλιστα, την πρώτη γραμμή άμυνας στο ανοσοποιητικό σύστημα, όμως δεν μπορούν να αναγνωρίσουν από μόνα τους συγκεκριμένα αντιγόνα –τοξίνες ή άλλες ξένες ουσίες. Αφού αρχίσουν να λειτουργούν τα φυσικά κύτταρα δολοφόνοι, φτάνουν τα για CD8 – θετικά Τ κύτταρα, τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα αντιγόνα. Ενώ τα CD8-θετικά Τ κύτταρα και οι μηχανισμοί τους έχουν μελετηθεί καλά και χρησιμοποιούνται σε τρέχουσες ανοσοθεραπείες, δεν είναι γνωστός ο τρόπος ενεργοποίησης της αντικαρκινικής λειτουργίας των κυττάρων φυσικών φονέων.

Χρησιμοποιώντας γενετικά πειράματα σε ποντίκια, η ομάδα του Ζανγκ βρήκε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος CD4-θετικών Τ-λεμφοκυττάρων, που ονομάζονται Τ κύτταρα μνήμης τα οποία κατοικούν στον ιστό, μπορεί να είναι κρίσιμα για την ενεργοποίηση της άμυνας πρώτης γραμμής με τα κύτταρα φυσικούς φονείς. 

«Βρήκαμε ότι αυτός ο συγκεκριμένος πληθυσμός των CD4 Τ κυττάρων ήταν ο βασικός παράγοντας για την έναρξη της αντικαρκινικής ανοσίας», είπε ο Ζανγκ.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να διερευνούν τους ακριβείς κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς αυτής της αντικαρκινικής ανοσίας – πρώτα σε ποντίκια για να αναπτύξουν μια αποτελεσματική ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο. Στη συνέχεια, η ομάδα ελπίζει να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια ισχυρή προσέγγιση ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο που να είναι αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς με διαφορετικούς τύπους καρκίνου», δήλωσε ο Ζανγκ.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE