Με εκδηλώσεις μνήμης η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά τους πεσόντες

Share on:

Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που έμελλε να σφραγίσει για πάντα το μέλλον του νησιού. Με εκδηλώσεις μνήμης και τις δέουσες τιμές, η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά τους πεσόντες, ανήμερα της 49ης μαύρης επετείου, ενώ νωρίς το πρωί ήχησαν για μια ακόμη φορά οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. H ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Λευκωσία, Μανιάνα Καλογεράκη μεταδίδει για το κλίμα συγκίνησης που επικρατεί στο νησί.

Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται από τη «μαύρη επέτειο» της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974. Τα ξημερώματα, όταν οι Τούρκοι έκαναν απόβαση στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας. Με εκδηλώσεις τιμής η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά τους πεσόντες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Εκεί παρών ήταν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος με μήνυμά του σημείωσε ότι η ρητορική έχει τη δική της σημασία, δεν την υποβαθμίζουν σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά το Κυπριακό θα λυθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις και εκεί εστιάζεται η δική μας προσοχή.

Και όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κύπρο, ανήμερα της μαύρης επετείου των 49 ετών από την 20η Ιουλίου του 1974, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στα κατεχόμενα, εκεί όπου θα εγκαινιάσει ένα νέο τερματικό και ένα νέο διάδρομο προσγείωσης στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν των κατεχομένων, ενώ λίγη ώρα αργότερα, στις 18:00 θα παρευρεθεί σε στρατιωτική παρέλαση που διοργανώνεται επίσης στις κατεχόμενες περιοχές.

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE