Μαρινάκης | Προτεραιότητά μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής – Ο ηρωισμός των πιλότων δε θα ξεχαστεί

Share on:

«Η σημερινή μέρα μας βρίσκει ξανά αντιμέτωπους με τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές που δοκιμάζουν τη χώρα μας. Δυστυχώς, δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τη ζωή. Μια γυναίκα στο Χοροστάσι Μαγνησίας και ένας άνδρας στο Βελεστίνο.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει πως πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτή παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα.

Την Τρίτη το απόγευμα ο 34χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27 ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους συμμετέχοντας στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κάρυστο Ευβοίας. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι.
Οι λέξεις είναι μικρές για να περιγράψουν τη συντριβή και την οδύνη που νιώθει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας βλέποντας δύο νέα παιδιά να πέφτουν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών τους. Ο ηρωισμός τους δεν θα ξεχαστεί.

Εκφράζουμε με οδύνη τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς και των δύο αξιωματικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Η πατρίδα μας συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία και Κάρυστο. Ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου, Κέρκυρας και Καρύστου, τα μέτωπα έχουν, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μια καλύτερη εικόνα, ενώ η φωτιά στη Μαγνησία δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Καθώς όμως υπάρχει πάντοτε ο φόβος των αναζωπυρώσεων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν συγκεκριμένες καταγγελίες σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί κάποιες από τις πυρκαγιές. Συνολικά τα τελευταία 3 εικοσιτετράωρα έχουν εκδηλωθεί 177 δασικές πυρκαγιές. Μόνο χθες ξέσπασαν 61 πυρκαγιές, ενώ συνολικά εξελίσσονταν 90 μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Τα ξημερώματα, φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Κηφισιάς η οποία οριοθετήθηκε άμεσα με τη συνδρομή πεζοπόρων τμημάτων και 2 ελικοπτέρων, πριν προλάβει να απειλήσει την Πεντέλη.

Η αυξημένη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, δημιουργεί τρομακτικά δύσκολες συνθήκες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που δεν είναι εμφανές μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η γειτονική Ιταλία, η Κροατία, η Αλγερία και η Ισπανία.
Στην Αλγερία 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην Ιταλία 7. Εκεί μάλιστα οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες καθώς στο βορρά επικρατούν καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι. Στην Κροατία πηγές αναφέρουν πως πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούσαν να απογειωθούν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στη χώρα μας, από τις 17 Ιουλίου, 74 Πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν άοκνα τη μάχη απέναντι στις φλόγες ξεπερνώντας τα όρια του καθήκοντος είμαστε ευγνώμονες.

Οι νέες συνθήκες μας υπαγορεύουν να ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις μας και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός οφείλει να εξελίσσεται ανάλογα με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας στην οποία βρισκόμαστε και αυτό πράττει και η Κυβέρνηση.

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών σε Ανατολική, Δυτική Αττική και Λουτράκι από τα αρμόδια Κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ μηχανικοί του Υπουργείου και κλιμάκια του ΕΛΓΑ, βρίσκονται ήδη στο νησί της Ρόδου έχοντας ξεκινήσει αυτοψίες, όπου τους επιτρέπει η Πυροσβεστική.
Η καταγραφή ζημιών έχει ξεκινήσει συγκεκριμένα στις περιοχές: Λάερμα, Λάρδος, Ασκληπιείο και Γεννάδι.
Μέχρι στιγμής, στις περιοχές αυτές τα αρμόδια κλιμάκια έχουν δώσει κόκκινη σήμανση σε 2 σπίτια, 2 επαγγελματικούς χώρους και ένα ακόμα κτίριο και κίτρινη σήμανση σε 8 σπίτια, 8 επαγγελματικούς χώρους και 5 λοιπά κτίρια.

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE