Μαρινάκης | Δεν υπάρχει θέμα για τον Βορίδη – Θα επανέλθει η τροπολογία για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές

Share on:

«Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα ψηφοφορίας μέσω επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Παύλος Μαρινάκης από την Θεσσαλονίκη και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Με το νέο νόμο αλλάζει το τοπίο της ψήφου των αποδήμων, αλλά και το τοπίο για τους εκλογείς στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη ουσιαστική κίνηση για την ενίσχυση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική.

Το κράτος εκσυγχρονίζεται, υιοθετεί καλές πρακτικές δημόσιας διοίκησης και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας. Μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του νόμου, οι Έλληνες εκλογείς σε κάθε γωνιά της γης θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, όπως και οι εντός Ελλάδος εκλογείς. Αυτό το μεγάλο βήμα το επικύρωσαν με την ψήφο τους μόνο τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης πως: «Δυστυχώς η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η αρχική συναίνεση προς το νομοσχέδιο ήταν προσχηματική, καταψηφίζοντας τελικά το να μπορεί με επιστολική ψήφο ένας Έλληνας εκλογέας που ζει στο εξωτερικό να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του, αλλά καταψηφίζοντας και να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Και ένας συμπολίτης μας που μένει στην Ελλάδα και ίσως πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια, είναι ανάπηρος. Σπουδάζει, εργάζεται μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος».

Ισχυρίστηκε πως: «Η πρόταση για την επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και στις εθνικές εκλογές είναι μία τομή, μία κίνηση που θα ισχυροποιήσει τη δημοκρατία μας πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της».

Ανέφερε παράλληλα πως: «Η ιστορία γράφεται με πράξεις, που εν προκειμένω είναι η ψήφος της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας σε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, και όχι με λόγια».

Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Το νομοσχέδιο αφορά στην ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους και προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών». Είπε ότι παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, Άκη Σκέρτσο.

Τόνισε για ακόμα μια φορά πως με το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών και σε ζευγάρια εκτός γάμου ή με σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης δεν γίνεται αναφορά σε γονέας 1 και γονέας 2 και δεν τροποποιείται το πλαίσιο νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, είπε πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα για τον κ. Βορίδη, αναφερόμενος στη στάση της αποχής που προανήγγειλε πως θα τηρήσει ο υπουργός Επικρατείας, όταν τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Θα ψηφίσουν κατά συνείδηση», εξήγησε.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας και πως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας, παρουσίασαν το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027. «Η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην Ελληνική Διασπορά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική ομογένεια» είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν ξέρω πόσα σπίτια έχει να δώσει ο κ. Κασσελάκης»
Με αφορμή ερώτηση για την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη να παραχωρήσει το σπίτι του πατέρα του στα Παγκράτι για να μείνει η συνταξιούχος δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού και ο γιος της, ο κ. Μαρινάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. «Δεν ξέρω πόσα σπίτια έχει να δώσει ο κ. Κασσελάκης αλλά η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται αλλιώς την άσκηση πολιτικής(…).

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE