Λουκέτο σε ΚΔΑΠ ΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Share on:

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Αναπηρίες στην οδό Κωλέττη στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσε επί 15 χρόνια σε ακατάλληλο και μη ασφαλή για τα παιδιά χώρο 1ου ορόφου –και όχι ισόγειο με αυτόνομη πρόσβαση όπως ρητά ορίζει ο νόμος- και χωρίς δυνατότητα διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Χρειάστηκε η κραυγή αγωνίας της μητέρας ενός από τα παιδιά στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τον κίνδυνο να συμβούν τα «Τέμπη της Θεσσαλονίκης», προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και τελικά να ανασταλεί η λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ το πρωί της Πέμπτης, με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τώρα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλείται να βρει άμεσα λύση για τη στέγαση της δομής σε άλλο, κατάλληλο χώρο, καθώς τα 40 παιδιά που απασχολούνται σ’  αυτό βρίσκονται στον «αέρα».

Η κ.Σπυριδούλα Ανδρεάδου, μητέρα παιδιού με νοητική υστέρηση, είχε απευθυνθεί κατ΄ επανάληψη, τόσο στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ, όσο και στις αρμόδιες για την αδειοδότηση και τους ελέγχους καταλληλότητας υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αρμόδιοι της δομής κάλεσαν στο τηλέφωνο την ίδια και τους γονείς των υπόλοιπων παιδιών για να τους ενημερώσουν ότι λόγω βλάβης στο μοναδικό ασανσέρ του κτιρίου, δεν μπορούσαν να κατεβάσουν τα παιδιά και ότι περίμεναν συνεργείο τεχνικών του Δήμου που θα λειτουργούσε το ασανσέρ χειροκίνητα. Σημειώνεται ότι στον 2ο και 3ο όροφο του ίδιου κτιρίου λειτουργεί βρεφονηπιακός σταθμός.

«Την ίδια μέρα έγινε η τραγωδία των Τεμπών. Με έπιασε πανικός στη σκέψη τι θα γίνει σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ή άλλης έκτακτης ανάγκης. Ακόμα και τα παράθυρα τα έχουν κλείσει με κάγκελα, ακυρώνοντας και την προσπάθεια απεγκλωβισμού τους από την πυροσβεστική», λέει στο iatronet.gr η μητέρα, η οποία πρόσφατα βρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και με μια δυναμική της παρέμβαση μίλησε για το ενδεχόμενο να ζήσουμε «τα Τέμπη του Δήμου Θεσσαλονίκης», ζητώντας άμεσες λύσεις.

Είχε προηγηθεί έλεγχος αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, ο οποίος εντόπισε μια σειρά από ζητήματα μη συμμόρφωσης στις προδιαγραφές ασφαλείας του χώρου. Έκρινε την εγκατάσταση ως ακατάλληλη, αλλά πρότεινε -και δεν επέβαλλε- την διακοπή λειτουργίας της.

Η επιχειρηματολογία του Δήμου στις καταγγελίες της μητέρας ήταν αφενός ότι το ΚΔΑΠμΕΑ λειτουργεί επί χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο χωρίς πρόβλημα και αφετέρου ότι οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει για την εξεύρεση νέου, καταλληλότερου κτιρίου, κηρύχθηκαν άγονοι.

«Ο Δήμος έχει την ευθύνη επειδή επιλέγει τον χώρο. Την άδεια για να λειτουργήσει ένα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ τη δίνει η Περιφέρεια», διευκρινίζει η κ.Ανδρεάδου και προσθέτει: «Δεν ξέρω πώς πήρε την άδεια πριν από 15 χρόνια, αλλά έκτοτε έπρεπε να γίνονται έλεγχοι κάθε 6 μήνες, όχι μόνο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά για το προσωπικό, για τις συνθήκες ασφάλειας, πυρασφάλειας, υγιεινής, καθαριότητας.‘Εχουν ζητηθεί αυτά τα έγγραφα και δεν υπάρχουν».

Όπως διευκρινίζει η ίδια, παρόλο που μόνο 2 απασχολούμενα παιδιά βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι και τα υπόλοιπα είναι περιπατητικά, η κατάστασή τους δεν τους επιτρέπει να ανταποκριθούν σε περίπτωση έκτακτης διαφυγής. «Το δικό μου παιδί είναι περιπατητικό, αλλά λόγω βαριάς νοητικής υστέρησης δεν καταλαβαίνει ούτε το ύψος ούτε τις σκάλες, που σημαίνει ότι στις σκάλες ρίχνει τα πόδια της σαν να είναι ίσιος δρόμος. Τα μισά παιδιά είναι με νοητική και τα άλλα με αυτισμό. Σε περίπτωση σεισμού ή φωτιάς θα τρέχουν ουρλιάζοντας, ένα παιδί με αυτισμό θα πάθει πανικό και θα ξαναμπεί στο κτίριο», επισημαίνει.

Έπειτα από τις παρεμβάσεις της μητέρας, η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, υπέγραψε στις 10 Ιουλίου απόφαση αναστολής λειτουργίας του ΚΔΑΠμΕΑ. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης.

Τα 40 παιδιά που απασχολούνταν στη δομή μένουν τώρα στον «αέρα» και προκύπτει κοινωνικό πρόβλημα, καθώς οι γονείς τους εργάζονται και δεν έχουν τη δυνατότητα να τα κρατήσουν στο σπίτι μέχρι να βρεθεί λύση.

Πηγή: iatronet.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE