Λιμενικός στην Κρήτη | Ζητούσε 2.000 ευρώ ή αφορολόγητα τσιγάρα

Share on:

“Δώστε ότι έχετε ευχαρίστηση” έλεγε ο 48χρονος Υποπλοίαρχος-Λιμενοσταθμάρχης του Λιμενικού Σώματος, που υπηρετούσε στους Καλούς Λιμένες του Ηρακλείου Κρήτης, στους καπετάνιους πλοίων προκειμένου να μην κάνει επιθεωρήσεις σε αυτά, ακόμη και να αφήνει πληρώματα πλοίων transit να βγουν στο λιμάνι παρότι απαγορευόταν. Η “ταρίφα”, όπως ανέφερε η καταγγελία που έφθασε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ήταν από 800 έως 2.000 ευρώ ή κούτες… αφορολόγητων τσιγάρων.

Από την μέχρι τώρα έρευνα διαπιστώθηκε η εμπλοκή του σε 7 περιπτώσεις από το Δεκέμβριο του 2023 έως αρχές Φεβρουαρίου 2024, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 594 πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης. Δικογραφία σχηματίσθηκε επίσης σε βάρος ενός 28χρονου εκπροσώπου εταιρείας που κατέχει τα δικαιώματα πλοίου για δωροδοκία υπαλλήλου, ενώ για το ίδιο αδίκημα κατηγορούνται ακόμη οκτώ ιδιώτες, καπετάνιοι και εκπρόσωποι εταιρειών που σχετίζονται με έξι ακόμη πλοία.

Έδινε… ελευθέρας

Τον Νοέμβριο του 2023, έφθασαν πληροφορίες στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων καταγγελίες αναφορικά με τον 48χρονο Υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα ότι στο πλαίσιο επιθεωρήσεων απαιτούσε χρηματικά ποσά από 800 έως 2.000 ευρώ κατά περίπτωση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το χρονικό διάστημα που εκτελούσε χρέη Λιμενοσταθμάρχη, επικοινωνούσε με εταιρείες και προέτρεπε τους υπευθύνους, τα πλοία που έχριζαν επιθεώρησης, να διέρχονται νύχτα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να επιθεωρηθούν. Από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και καταγραφής της “εξωτερικής” δραστηριότητας, αναδείχθηκε η εγκληματική δραστηριότητα του υποπλοιάρχου.

Ο κατηγορούμενος όταν προσέγγιζε υπευθύνους πλοίων ή καπετάνιους, προφασιζόταν κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων στην περίπτωση επιθεωρήσεων, και ζητούσε χρήματα ή τσιγάρα για να τις παραλείψει.

Κλιμάκιο αστυνομικών της αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας, προέβη στην φυσική και τεχνική επιτήρηση του καταγγελλομένου, την καταγραφή των κινήσεων και επαφών του. Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, όταν ο 48χρονος υποπλοίαρχος αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητό του έξω από το Λιμεναρχείο, οι αστυνομικοί τον προσέγγισαν και τον συνέλαβαν.

Οι αστυνομικοί έλαβαν αντίγραφα από το Λιμεναρχείο, που υπηρετούσε ο κατηγορούμενος, τα οποία σχετίζονται με τις υποθέσεις που διερευνούν.

Του είχε αφαιρεθεί το δικαίωμα επιθεώρησης

Από την πορεία των ερευνών, στο πλαίσιο εξέτασης μάρτυρα, που υπηρετεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείου Ηρακλείου, ο 48χρονος υποπλοίαρχος ήταν επιθεωρητής πριν από περίπου ένα χρόνο όταν και παρέδωσε την ταυτότητα του ως επιθεωρητής. Ουσιαστικά δεν είχε δικαίωμα επιθεώρησης, ούτε πρόσβαση στο σύστημα “THETIS”, ούτε έλεγχο της προτεραιότητας, παρά μόνο το προφίλ του πλοίου.

Από τις καταγραφές επικοινωνιών, δραστηριοτήτων, καταθέσεων και άλλα στοιχεία, προέκυψαν οι περιπτώσεις στις οποίες ο 48χρονος υποπλοίαρχος πήρε χρήματα και καπνικά προϊόντα, είτε επικαλούμενος κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου, είτε μη τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2023 ζήτησε από τον εκπρόσωπο εταιρείας πλοίου χρήματα για την αποφυγή… καθυστέρησης. Την επόμενη μέρα πήρε 180 ευρώ και μία κούτα τσιγάρα. Στις 29 Δεκεμβρίου 2023 ζήτησε από καπετάνιο οικονομικά ανταλλάγματα και τσιγάρα, στις 12 Ιανουαρίου 2024 πήρε 10 κούτες τσιγάρα από τον πλοίαρχο πλοίου για να μην τηρήσει τη διαδικασία του κατάπλου και της “ελευθεροκοινωνίας”. Στις 14 Ιανουαρίου 2024 και ενώ πλοίο βρισκόταν σε διέλευση “TRANSIT” στο αγκυροβόλι Καλών Λιμένων, επέτρεψε σε οκτώ μέλη του πληρώματος να αποχωρήσουν από την περιοχή του λιμανιού προς την ενδοχώρα, παρότι απαγορεύεται. Για αυτή τη “βοήθεια” έλαβε 400 ευρώ. Στις 31 Ιανουαρίου 2024 πήρε 10 κούτες τσιγάρα από μέλος πληρώματος πλοίου, και άλλες δύο κούτες από τον καπετάνιο άλλου πλοίου την 1η Φεβρουαρίου, για τις “εξυπηρετήσεις” του, κάτι που έκανε και την επόμενη μέρα λαμβάνοντας ακόμη 10 κούτες τσιγάρων από τον καπετάνιο ενός τρίτου πλοίου.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Χθες οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινικές διώξεις και τον παρέπεμψε να απολογηθεί στον Ανακριτή, την Παρασκευή.

Πηγή: thetoc.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE