«Λεωφόροι Πολιτισμού» οι Μορέας, Ιόνια και Ολυμπία Οδός – Οι 30 αρχαιολογικοί χώροι που συνδέουν

Share on:

Τριάντα σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι συνδέονται γύρω από τρεις βασικούς οδικούς άξονες της χώρας με το πρόγραμμα των «Λεωφόρων Πολιτισμού».

Το πλαίσιο λειτουργίας των «Λεωφόρων Πολιτισμού» ορίζεται με Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Σωματείου «Διάζωμα», το οποίο υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ, υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και έχει χρόνο ολοκλήρωσης το 2025.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δημιουργούμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών, το οποίο ενδυναμώνει την εμπειρία του ταξιδιώτη στη χώρα μας, καθώς συνδέει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και ιστορικούς τόπους με τρεις βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας μας, τον Μωρέα, την Ολυμπία και την Ιονία Οδό.

Στόχος μας είναι η προβολή του πολιτιστικού αποθέματός μας, η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού και η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων. Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται ένα τέτοιο πρόγραμμα σε αυτή την κλίμακα, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, διαθέσιμο δωρεάν για όλους τους χρήστες και με ένα πλήθος υπηρεσιών, οι οποίες, με απλό, εύληπτο και ελκυστικό τρόπο, προβάλλουν όλες τις πληροφορίες για κάθε Πολιτιστική Διαδρομή και τους συμπεριλαμβανόμενους σε αυτήν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Σημειωτέον ότι οι Πολιτιστικές Διαδρομές δεν συνδέουν απλώς τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Κατά μήκος της διαδρομής αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες που συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας των χώρων.

Το υλικό για την τεκμηρίωση του προγράμματος αντλείται από το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» του ΥΠΠΟΑ, με το οποίο οι «Λεωφόροι Πολιτισμού» θα διαλειτουργούν εγγενώς και οργανικά. Το «Διάζωμα» παρέχει εθελοντικές υπηρεσίες με αντικείμενο την τεχνική συνδρομή στο πεδίο της υλοποίησης του προγράμματος. Ευχαριστώ τον Σταύρο Μπένο για τη σταθερή και αποδοτική συνεργασία την οποία έχουμε και για τις «Λεωφόρους Φύσης και Πολιτισμού», που ενώνουν την πολιτιστική κληρονομιά με την βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Πηγή: newsbomb.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE