Λευκός Οίκος | Θέλει η Σελήνη να αποκτήσει τη δική της ζώνη ώρας – Ποιος ο λόγος

Share on:

Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία της NASA να αναπτύξει μια νέα ζώνη ώρας για τη Σελήνη, τη λεγόμενη Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (LTC). Λόγω της διαφορετικής έντασης του βαρυτικού πεδίου στη Σελήνη, ο χρόνος κινείται εκεί ταχύτερα σε σχέση με τη Γη – 58,7 μικροδευτερόλεπτα κάθε μέρα.

Αυτό μπορεί να μην είναι πολύ, αλλά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο όταν προσπαθεί κανείς να συγχρονίσει διαστημόπλοια, σύμφωνα με το BBC. Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η νέα ώρα θα βοηθήσει στον συντονισμό των εθνικών και ιδιωτικών προσπαθειών για τη Σελήνη

Η καθηγήτρια Κάθριν Χέιμας, Βασιλική Αστρονόμος της Σκωτίας, δήλωσε: «Αυτή η θεμελιώδης θεωρία της βαρύτητας στο Σύμπαν μας έχει τη σημαντική συνέπεια ότι ο χρόνος κυλάει διαφορετικά σε διαφορετικά μέρη του Σύμπαντος. Η βαρύτητα στη Σελήνη είναι ελαφρώς ασθενέστερη και τα ρολόγια λειτουργούν διαφορετικά».

Ο χρόνος μετριέται σήμερα στη Γη από εκατοντάδες ατομικά ρολόγια που είναι τοποθετημένα σε όλο τον πλανήτη μας και τα οποία μετρούν τη μεταβαλλόμενη ενεργειακή κατάσταση των ατόμων για να καταγράφουν τον χρόνο με ακρίβεια νανοδευτερολέπτου. Αν αυτά τοποθετούνταν στη Σελήνη, σε διάστημα 50 ετών θα έτρεχαν ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορα.

«Ένα ατομικό ρολόι στη Σελήνη θα χτυπάει με διαφορετικό ρυθμό από ένα ρολόι στη Γη», δήλωσε ο Κέβιν Κόγκινς, κορυφαίος αξιωματούχος της NASA για τις επικοινωνίες και την πλοήγηση, προσθέτοντας το εξής: «Είναι λογικό όταν πηγαίνεις σε ένα άλλο σώμα, όπως η Σελήνη ή ο Άρης, να έχει ο καθένας τους δικούς του καρδιακούς παλμούς».

Η NASA δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα τον σεληνιακό χρόνο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναπτύσσει, επίσης, εδώ και καιρό ένα νέο σύστημα ώρας. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των χωρών και ένας κεντρικός φορέας συντονισμού – επί του παρόντος αυτό γίνεται από το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών για την ώρα στη Γη.

Προς το παρόν, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χρησιμοποιείται η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα, επειδή παραμένει χαμηλά στην τροχιά. Ένα άλλο στοιχείο για το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι χώρες είναι το σημείο από το οποίο αρχίζει και μέχρι το οποίο εκτείνεται το νέο χρονικό πλαίσιο.

Ώρα Σελήνης με στόχο την πρώτη επανδρωμένη αποστολή

Οι ΗΠΑ θέλουν η Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα να είναι έτοιμη μέχρι το 2026, εγκαίρως για την επανδρωμένη αποστολή τους στη Σελήνη. Το Artemis-3 θα είναι η πρώτη αποστολή που θα επιστρέψει στην επιφάνεια της Σελήνης μετά το Apollo 17 το 1972. Πρόκειται να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, ο οποίος πιστεύεται ότι περιέχει τεράστια αποθέματα πάγου – νερού σε κρατήρες που δεν βλέπουν ποτέ το φως του Ήλιου.

Επισημαίνεται ότι ο εντοπισμός και η καθοδήγηση αυτής της αποστολής απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια μέχρι και το νανοδευτερόλεπτο, λάθη στην πλοήγηση που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον κίνδυνο να εισέλθει το διαστημόπλοιο σε λανθασμένες τροχιές. Το Artemis-3 είναι, επίσης, μία από τις πολυάριθμες προγραμματισμένες εθνικές αποστολές στη Σελήνη, καθώς και ιδιωτικές προσπάθειες. Εάν ο χρόνος δεν συντονιστεί μεταξύ τους, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προκλήσεις στην αποστολή δεδομένων και στην επικοινωνία μεταξύ διαστημοπλοίων, δορυφόρων και Γης.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE