Λεχουρίτης | Επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης η σήμανση “Μόνιμη μείωση τιμής”

Share on:

Ευθείες βολές εξαπέλυσε στην κυβέρνηση για το φλέγον θέμα της ακρίβειας ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης εν όψει και της εφαρμογής του μέτρου για την ειδική σήμανση “Μόνιμη μείωση τιμής”.

Σε συνέντευξη του στην ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο κος Λεχουρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως αποτελεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης, όπως ήταν και το καλάθι του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ σημείωσε πως δεν επαρκούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην αγορά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προστασία στους καταναλωτές στο “παιχνίδι” της ακρίβειας.

Ειδικότερα:

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε ένα ανελέητο κύμα ακρίβειας, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς δικαιολογία. Βρήκε αφορμή η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία να αυξάνει καθημερινά τις τιμές των προϊόντων και να μας φέρνει στο σήμερα. Να συζητάμε δηλαδή για την επιβίωση του Έλληνα καταναλωτή. Είναι ένα φαινόμενο, για το οποίο η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Γιατί ενώ παρακολουθούσε την αγορά, δεν έπαιρνε μέτρα όταν έπρεπε να τα πάρει, παρά την φωνή του ΙΝΚΑ που διαμαρτύρονταν όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη τα ειδικά ταμπελάκια της μειωμένης τιμής

Δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμη όλο το φάσμα των “ειδικών σημάνσεων” στα ταμπελάκια των σούπερ μάρκετ. Σε μια πρόχειρη έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδικά ταμπελάκια της μόνιμης μείωσης του 5%.

Όλο αυτό αποτελεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης, όπως ήταν και το καλάθι του νοικοκυριού. Το τελευταίο μάλιστα, όχι μόνο δεν βοήθησε στο θέμα της ακρίβειας, αλλά δημιούργησε εκείνες τις προϋποθέσεις για να αυξηθούν οι τιμές σε πάρα πολλές κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι η ζάχαρη. Ήταν στο καλάθι του νοικοκυριού και έφτασε εν τέλη να πωλείται σήμερα στο 1,35.

Δεν επαρκούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην αγορά

Δεν ξέρω κατά πόσο γίνονται έλεγχοι στην αγορά. Εμείς από τις 29 Μάϊου έχουμε καταθέσει μια αίτηση να ελεγχθεί εάν οι φούρνοι που λειτουργούν κατασκευάζουν και ψήνουν ψωμί ή αν οι καταναλωτές προμηθεύονται κατεψυγμένα προϊόντα χωρίς να το ξέρουν. Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν γνωρίζουμε εάν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι ή τι αποτέλεσμα είχαν.

Όταν δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, δεν μπορεί ο καταναλωτής να προστατευτεί μόνος του. Για παράδειγμα ό,τι αφορά την αγορά των τροφίμων υπεύθυνος θεωρείται ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Ο τελευταίος έχει 40 συνεργεία σε όλη την Ελλάδα, επομένως δεν προλαβαίνει να καλύψει όλους τους ελέγχους της αγοράς. Κάνουμε λόγο για έναν υποδιαλυμένο και υποστελεχωμένο φορέα, που είναι υπεύθυνος για όλη την επικράτεια.

Ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα υπεύθυνο θεωρείται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ούτε εκεί επαρκούν οι ελεγκτές για να ελέγξουν στα σύνορα τι εισάγουμε και βεβαίως, να πιάσουμε τους επιτήδειους που θέλουν να κυκλοφορήσουν αμφιβόλου ποιότητές προϊόντα στην ελληνική αγορά.

Για όλα αυτά, καθώς και για τα θέματα της ακρίβειας στην αγορά με την περιβόητη ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) , που σημαίνει ότι ελέγχω την αγορά και διαπιστώνω παραβάσεις, δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμα και μετά από αίτημα του ΙΝΚΑ. Περιμένουμε μια πληροφόρηση, την οποία δεν μας δίνουν. Είμαστε έρμαιο της εκάστοτε δήθεν ανεξάρτητης αρχής, που δεν δουλεύουν για τον πολίτη αλλά μόνο για τον μισθό τους.

Η πολιτεία να είχε φροντίσει να προασπίσει τα συμφέροντα της επάρκειας καταναλωτικών αγαθών

Με το ελαιόλαδο έχει παραγίνει το κακό. Αγοράστηκε λάδι περσυνής σοδειάς με 3,3-4 ευρώ το κιλό από τον παραγωγό και σήμερα έφτασε να πωλείται στα 14 ευρώ το λίτρο. Αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση για τις μεγάλες εξαγωγές ελαιόλαδου που έγιναν. Από το Πάσχα γνωρίζαμε πως θα έχουμε μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου, παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν φρόντισε να διασφαλίσει είτε τα κρατικά είτε τα ιδιωτικά αποθέματα λαδιού, ώστε να υπάρχει επάρκεια. Έπρεπε η πολιτεία να έχει φροντίσει να προασπίσει τα συμφέροντα της επάρκειας καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι τα σιτηρά, το λάδι, το γάλα κ.α.

Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσής καυσίμων

Οι καταναλωτές έχουν 14 χρόνια να δουν αύξηση στον μισθό τους και στις συντάξεις τους. Με 600 ευρώ ούτε ο εργαζόμενος δεν τα βγάζει πέρα, πόσο μάλλον μια οικογένεια. Ζούμε σε μια κοινωνία που μας έχει υπό έλεγχο, με καμία ελευθερία διαβίωσης.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα, ότι έχει πάρει μέχρι τώρα είναι μέτρα του ποδιού και φυσικά δεν θα φέρουν αποτελέσματα, όπως δεν έφεραν και οι προηγούμενες προσπάθειες της. Για να φέρει αποτελέσματα πρέπει να φύγει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να μπορέσουν να αναπνεύσουν και οι καταναλωτές και η αγορά. Έχουμε 60 δισ φοροδιαφυγή ετησίως. Από τον ειδικό φόρο στα καύσιμα το κράτος εισπράττει περίπου τα 6 δισ ετησίως. Εάν πιάνανε στο 10% την φοροδιαφυγή θα μπορούσαν να έχουν μηδενίσει τον ειδικό φόρο.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE