Λεχουρίτης | Αμελητέα ποσότητα η μείωση τιμών σε 1.700 προϊόντα

Share on:

Χαμηλότερες τιμές στο γάλα και στο ελαιόλαδο ζητούν άμεσα οι καταναλωτές που δίνουν καθημερινή μάχη με την ακρίβεια. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέα μέτρα κατά της ακρίβειας το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδας ζητά ουσιαστική μείωση σε βασικά αγαθά.

Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, σε συνέντευξη του στην ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, υπογραμμίζει πως είναι αμελητέα ποσότητα η μείωση των τιμών σε 1.700 προϊόντα, την στιγμή που στην αγορά κυκλοφορούν πάνω από 60.000.

Λύση στο μείζον θέμα της ακρίβειας θα φέρει ένα μέτρο, όπου θα ελέγχεται η τιμή των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κος Λεχουρίτης.

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποξεραμένης σταφίδας, η οποία πωλείται από τον παραγωγό 0,70 €/κιλό και καταλήγει να πωλείται στον καταναλωτή στα 7 €/κιλό.

Πάνω από 60.000 τα προϊόντα στην αγορά – Αμελητέα ποσότητα τα 1.700 προϊόντα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

« Έχουμε “φλομωθεί” σαν καταναλωτές σε ένα σορό εξαγγελίες κατά καιρούς. Διαχρονικά ακούμε μέτρα, αλλά μέτρα δε βλέπουμε. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα, πως από αύριο θα ξεκινήσουν μειώσεις τιμών σε 1.700 περίπου προϊόντα. Την ώρα, που στην αγορά κυκλοφορούν πάνω από 60.000 προϊόντα. Επομένως, κάνουν λόγο για μια αμελητέα ποσότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι 1.700 κωδικοί προϊόντων όπου αναφέρει ο Πρωθυπουργός, αφορούν προϊόντα απολυμαντικά, καθαριστικά, ειδών περιποίησης κ.α. Θα πρέπει όμως να πει, ποιες είναι οι τιμές αυτών των προϊόντων στο εξωτερικό. Γιατί αν μειωθεί η τιμή κατά 15-17%, με την κερδοφορία όμως να είναι στο 200%, τότε δεν έχει κανένα όφελος.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είπε για το βρεφικό γάλα πως έχει διαφορά τιμής Ελλάδας και Εξωτερικού που φθάνει το 213% και θα μειωθεί όπως είπε η κυβέρνηση η τιμή του κατά 15%. Θα πάει δηλαδή 198%. Για το υπόλοιπο, το μεγάλο ποσοστό κερδοφορίας, γιατί δε μιλάει κανείς;

Έχει φτάσει το ελαιόλαδο να πωλείται στα 17 ευρώ το λίτρο. Το λάδι όπως και το γάλα δεν αποτελούν είδη πολυτελείας, είναι είδη πρώτης ανάγκης, απαραίτητα για την επιβίωση μιας οικογένειας ».

Οι καταναλωτές περιμένουν να μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα του τραπεζιού

« Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει μόνο εξαγγελίες, πρέπει να δείχνει και τον τρόπο. Μας είπε για παράδειγμα ο κος Σκρέκας για καθαρές τιμές και προϊόντα. Τι ακριβώς εννοεί καθαρές τιμές; Γιατί αν πρόκειται πάλι να δούμε ποσοστά κερδοφορίας έως και 200%, δε νομίζω πως υπάρχει λόγος.
Η αποξεραμένη σταφίδα, πωλείται από τον παραγωγό 0,70 ευρώ το κιλό. Ο καταναλωτής την αγοράζει χύμα στα 7 ευρώ το κιλό, 1000% επάνω η αύξηση της. Καθαρά προϊόντα λοιπόν βλέπουμε, για τις τιμές δεν ξέρω.

Φυσικά, και είμαστε υπέρ στο να μειωθούν οι τιμές στα απορρυπαντικά, στα καλλυντικά, στα είδη προσωπικής φροντίδας κ.α., αλλά οι καταναλωτές αυτό που περιμένουν είναι να μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα που στρώνει στο τραπέζι του.

Είναι η 4η ή που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός μέτρα κατά της ακρίβειας. Κάνουμε λόγο όμως για μέτρα, που είτε δεν εφαρμόζονται είτε δεν υλοποιούνται. Για εμάς, αυτό σημαίνει είτε ότι το λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ δεν ακούν τις εξαγγελίες τους πρωθυπουργού, είτε η βιομηχανία θέλει ένα συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους, χωρίς επίσης να ενδιαφέρεται για τις εξαγγελίες.

Υπάρχουν προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ιδίως για ηλικιωμένους που είναι οι πάνες ακράτειας. Έχουν ΦΠΑ 24%. Δηλαδή το 1/4 της αξίας του προϊόντος είναι ο φόρος. Ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας που κάνει χρήση αυτών των προϊόντων, αυτός μπορεί να τα βγάλει πέρα, όταν θέλει 100 ευρώ τον μήνα και παίρνει μια σύνταξη 450 ευρώ ».

Κατώτατος μισθός | Να ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ

« Επομένως, εάν δε βάλουμε μέτρο πόσο ποσοστό πρέπει να έχει ένα προϊόν από το χωράφι στο ράφι, η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Η ακρίβεια δυστυχώς είναι μια ασθένεια, που δεν έχει βρεθεί ακόμη το κατάλληλο φάρμακο. Με ημιφάρμακα προσπαθούν να χτυπήσουν και να κρύψουν την ακρίβεια. Δεν υπάρχει αυτή η αντιβίωση, που θα χτυπήσει την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία. Και εμείς δυστυχώς, είμαστε ασθενείς ως προς το θέμα διατροφής και ακρίβειας.

Ούτε για το ενοίκιο δε φθάνει ο μισθός. Μιλήσανε για αυξήσεις στις συντάξεις και αντί αυτού είδαμε μείωση. Δε θεωρώ ότι είναι σοβαρά πράγματα αυτά που λέγονται για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα πρέπει σήμερα κιόλας ο κατώτατος μισθός να ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ. Τα 800 ευρώ είναι πραγματικά μια σταγόνα, δεν επαρκούν τα χρήματα για να επιβιώσει ένας νέος, μια οικογένεια που έχει υποχρεώσεις. Μια τετραμελής οικογένεια, πριν από 1,5 χρόνο ήθελε 300 ευρώ τον μήνα, ενώ σήμερα θέλει 600. Πώς θα τα βγάλουν πέρα αυτοί οι άνθρωποι; ».

Δείτε τη συνέντευξη:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE