Λάμπρου | Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους κοριούς

Share on:

Πανικό έχει προκαλέσει στην Ελλάδα το φαινόμενο έξαρσης των κοριών στη Γαλλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) Γιώργο Λάμπρου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ εξηγεί πως μπορούμε να εντοπίσουμε τους κοριούς στον χώρο μας και πως να τους αντιμετωπίσουμε.

Αναφορικά με την έντονη παρουσία των κουνουπιών τους τελευταίους μήνες ο κος Λάμπρου σχολίασε πως συμβαίνει λόγω των εστιών που δημιουργούνται από στάσιμα νερά, με πιο συχνή εστία τις γλάστρες.

Ειδικότερα:

« Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό. Δεν αντιμετωπίζουμε σε καμία περίπτωση παρόμοια κατάσταση με αυτή της Γαλλίας.

Ο κοριός είναι ένα έντομο, το οποίο είναι ταξιδευτής και μπορεί να βρεθεί σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιαδήποτε εσοχή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αν κάποιος εντοπίσει κοριούς. Υπάρχουν επιχειρήσεις με καταρτισμένο προσωπικό, με γνώση και εμπειρία ώστε να διαχειριστούν το συγκεκριμένο θέμα ».

Πως μπορούμε να τους εντοπίσουμε στον χώρο μας

« Η πρώτη ένδειξη που ακούμε συνήθως ότι υπάρχει είναι το λεγόμενο “γάζωμα”, διαδοχικά δηλαδή τσιμπήματα στο δέρμα. Ο κοριός αποτελεί ένα έντομο που είναι βαδιστικό και τρέφεται από το αίμα μας. Συνήθως βρίσκεται κοντά στο κρεβάτι μας, στις ντουλάπες μας, στο κομοδίνο, ακόμα και στις πρίζες. Όταν στην συνέχεια εμείς κοιμηθούμε και υπάρχει ηρεμία στο δωμάτιο, θα βαδίσει στο κρεβάτι μας, θα ανέβει στο σώμα μας και θα αρχίσει να τρέφεται με το αίμα μας σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μας. Εάν συμβεί λοιπόν κάτι τέτοιο, την επόμενη ημέρα θα μπορέσουμε να δούμε και τα σημάδια που μας άφησε, ενώ πιθανόν είναι να βρούμε στο σεντόνι μας κηλίδες αίματος. Ο κοριός είναι ιδιαίτερα αθόρυβος, κάτι που τον κάνει δύσκολο αντιληπτό.

Τα διαδοχικά τσιμπήματα που θα φανούν στο σώμα

Είχαμε πριν ένα χρονικό διάστημα μια περίπτωση όπου εντοπίστηκαν κοριοί σε αίθουσα του σινεμά της Αθήνας. Για να καταλάβετε, οι θεατές αντιλήφθηκαν τα τσιμπήματα αν όχι την επόμενη την μεθεπόμενη ημέρα. Αποτέλεσε μια πολύ δύσκολή κατάσταση, γιατί ο κοριός έχει τη συνήθεια να προτιμά μάλλινες επιφάνειες και να φωλεοποιεί σε σημεία που έχουν σχισμές ή εσοχές ».

Κάθε έντομο-στόχος έχει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης

« Η απολύμανση αφορά την καταπολέμηση μικροοργανισμών, είτε είναι παθογόνων είτε είναι ιών είτε είναι μύκητες. Όταν αναφερόμαστε στην απεντόμωση, εννοούμε την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων. Τα εντομοκτόνα ως βιοκτόνα, επομένως εάν γίνει αλόγιστη εσφαλμένη χρήση, δηλαδή εκτός έγκρισης, μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, για τα ζώα και για το περιβάλλον. Κάθε εντομοκτόνο, κατά την έγκριση του, αναφέρει τα έντομα-στόχοι που αντιμετωπίζει. Ένα σκεύασμα λοιπόν μπορεί να έχει περισσότερα από ένα έντομο στόχο. Αλλά κάθε έντομο-στόχος έχει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Πρακτικά ναι, μπορεί να ένα εντομοκτόνο να έχει έγκριση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταπολέμηση πολλών διαφορετικών εντόμων, εφαρμόζεται όμως διαφορετικό πλάνο καταπολέμησης ανά περίπτωση. Εάν μιλάμε για προσβολή σε εξέλιξη, τότε είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθούν συγκεκριμένες οδηγίες από τον υπεύθυνο επιστήμονα της επιχείρησης απεντόμωσης που συνεργάζεται κανείς.

Αυξημένη παρουσία κοριών διαπιστώνουμε το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της αυξημένης ροής τουριστών και σαφώς λόγω των θερμοκρασιών, όπου ευνοείται ο κύκλος αναπαραγωγής τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κινδύνου.

Τα πιο συχνά μέρη όπου εντοπίζεται το πρόβλημα είναι τα γηροκομεία, τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα βραχείας μίσθωσης, στρατόπεδα, πλοία, σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών ή ακόμα και σε χώρους όπου εργάζονται ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι ».

Μεγάλο πρόβλημα και με τα κουνούπια – Συχνές εστίες τα πιατάκια από τις γλάστρες

« Όταν μιλάμε για τα κουνούπια, μιλάμε για ένα έντομο που είναι διαβιβαστής. Μας απασχολεί ο ιός του Δυτικού Νείλου για αυτό υπάρχει πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης από τον ΕΟΔΥ και πρόγραμμα Εντομομολγικής Παρακολούθησης, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. 

Στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η λογική ότι τον χειμώνα δεν έχουμε κουνούπια. Πλέον είμαστε στον Οκτώβριο, το Σεπτέμβριο είχαμε 2 ισχυρές βροχοπτώσεις και μετά από αυτό ξανακίνησε η έντονη παρουσία κουνουπιών. Αυτό έγινε γιατί δημιουργήθηκαν εστίες νερού. Το κουνούπι έχει 4 στάδια ανάπτυξης, όπου στα 3 από 4 τα ολοκληρώνει μέσα στο νερό. Το 4ο στάδιο ανάπτυξης, που είναι και το πιο ενήλικο, είναι και αυτό που μας τσιμπάει, και μάλιστα για την ακρίβεια μας τσιμπάει μόνο το θηλυκό, για να ταΐσει τα αυγά του.

Κάθε Μάρτιο εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας εγκύκλιος, στην οποία αναφέρονται οι υποχρεώσεις δήμων και περιφερειών για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Δεν πρέπει να υπάρχουν στάσιμα νερά μέσα στο χώρο μας. Σε ένα διαμέρισμα οι πιο συχνές εστίες είναι στα πιατάκια από τις γλάστρες, όπου κρατάνε νερό ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE