Κουμπούρης | Να δοθούν αυξήσεις στους συνταξιούχους στο ύψος του πληθωρισμού

Share on:

Πλασματικές χαρακτήρισε τις αυξήσεις που προαναγγέλλονται από τη νέα κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών ταμείων Δήμος Κουμπούρης.

Αυξήσεις που θα φθάνουν το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), καθώς και πίστωση των δώρων και των αναδρομικών, είναι από τα βασικά αιτήματα αλλά και προβλήματα των συνταξιούχων που ζητούν να επιλυθούν.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews,gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι τα 67 χρόνια, σημειώνοντας πως πρέπει να μειωθεί, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Ειδικότερα:

Πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα δουν καμία αύξηση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για αυξήσεις. Ας αρχίσουμε καλύτερα από τις περικοπές που έχουν γίνει για να κατανοηθεί τι εστί αυξήσεις. Οι περικοπές που έχουν γίνει στους συνταξιούχους, τα τελευταία 12-13 χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις κύριες και επικουρικές είναι της τάξης κατά 50%. Έρχονται τώρα οι κυβερνήσεις, μετά από τόσα χρόνια και οι υπόσχονται ξανά αυξήσεις. Οι μόνες που έγιναν ήταν της τάξεως 7,7%, δόθηκαν όμως μόνο στις κύριες συντάξεις, όχι τις επικουρικές. Επίσης, δόθηκαν αυξήσεις που ήταν κάτω από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Και φυσικά είναι και οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καμία αύξηση καθώς τους περιορίζει η προσωπική διαφορά. Μας είπαν πως ο νόμος Κατρούγκαλος θα καταργηθεί και τελικά αποφάσισαν να τον διατηρήσουν. Επομένως, οι αυξήσεις αυτές που λέει η κυβέρνηση ότι θα δώσει είναι πλασματικές. Είναι κάτω από τον πληθωρισμό, δεν είναι στο σύνολο των συντάξεων, δεν είναι στις επικουρικές, υπάρχουν οι περικοπές στα δώρα μας, ενώ 1εκατ. και πάνω συνταξιούχοι δε θα λάβουν καμία αύξηση λόγω τις προσωπικής διαφοράς.

Η εισφορά αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ, του λογαριασμού δηλαδή κοινωνικής αλληλεγγύης που πληρώνουν οι συνταξιούχοι για τη νέα γενιά, δεν έχει καταργηθεί. Καταργήθηκε η φορολογική. Αυτό σημαίνει πως εάν ένας συνταξιούχος είναι μικρά στα 1,399 ευρώ ας πούμε, δεν του παρακρατείτε η συνεισφορά αλληλεγγύης Μόλις πάει στα 1,400 ευρώ μικτά, η περικοπή θα είναι κατά 43 ευρώ. Θα πάρει δηλαδή λογιστική αύξηση και θα χάσει 42 ευρώ. Αυτό είναι το ζήτημα των αυξήσεων των συντάξεων.

Εμείς ζητάμε να δοθούν αυξήσεις σε όλους του συνταξιούχους, τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού. Να δοθούν και σε αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά. Να δοθούν αυξήσεις και στις επικουρικές. Είναι επίσης να δοθούν τα δώρα μας και τα αναδρομικά που είναι χρήματα που από το 2015 περιφέρονται και ακόμη δεν έχουν επιδοθεί στους συνταξιούχους, και είναι αναδρομικά ενός 11μηνου. Από τις περικοπές δηλαδή εδώ και 11 μήνες δεν το έχουν αποδώσει οι κυβερνήσεις, αλλά το έχουν αποδώσει κατά το ήμισυ και πάλι όχι στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Εάν κάποιος σήμερα υπερβαίνει τα 67 χρόνια όριο ηλικίας και δεν έχει κάποια εισοδηματικά κριτήρια Εάν έχει δηλαδή κάτι παραπάνω από 3.800 δεν παίρνει τίποτα. Είναι ένα ζήτημα που οδηγεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια, στην ανέχεια και στην εξαθλίωση.

Συντάξεις γυναικών

Έχουμε ζητήσει να μειωθεί το όριο ηλικίας. Έχουν καταργηθεί όλες οι προϋποθέσεις από το 2023 και όλες οι συντάξεις πλέον είναι στα 67 χρόνια. Μόνο εάν κάποιος έχει 40 χρόνια εργασίας και 12.000 ένσημα, θα μπορεί να πάρει μια κανονική σύνταξη. Όποιος δεν έχει, θα παίρνει μειωμένη, άνδρας ή γυναικά στα 62 χρόνια με μείωση στην Εθνική Σύνταξη 6% κάθε χρόνο. Να μειωθεί λοιπόν το όριο ηλικίας, για άνδρες και γυναίκες, ενώ για τις γυναίκες να είναι 5 χρόνια νωρίτερα. Αυτό ζητά το Εργατικό Κίνημα, αυτό και εμείς.

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Valuenews.gr

Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE