Κωτσός | Τιτάνια προσπάθεια για να διασωθεί η Καρδίτσα

Share on:

Η κακοκαιρία Daniel απέδειξε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στην Θεσσαλία δεν ήταν επαρκή για συγκρατήσουν την πρωτοφανή ορμή των νερών, που κατέστρεψε μέσα σε λίγα λεπτά τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής που θρηνεί πάνω από 15 ανθρώπους.

Αυτό ξεκαθάρισε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Καρδίτσα Γιώργος Κωτσός.

Μείζον θέμα σύμφωνα με τον κύριο Κωτσό, αποτελεί η αποσύνθεση των νεκρών ζώων που προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενισχύοντας την ήδη υγειονομική βόμβα που έχει ξεσπάσει.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καρδίτσας, σημείωσε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης υδάτινων πόρων ανά λεκάνη απορροής, καθώς και ένας επανασχεδιασμός του συνόλου των αντιπλημμυρικών έργων.

Ειδικότερα:

Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 5.000 άνθρωποι

« Αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελευταίες προσπάθειες να φύγουν τα νερά μέσα από τους οικισμούς. Ήταν τεράστιος ο όγκος των νερών, φανταστείτε ότι στον Ιανό είχαμε ένα μέγιστο ύψος βροχόπτωσης κοντά στα 300 χιλιοστά, ενώ αυτή τη φορά ξεπεράσαμε τα 1.000 χιλιοστά. Μιλάμε για περίπου χίλιους τόνους ανά στρέμμα, ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο του Ιανού οι επιστήμονες μας έλεγαν ότι τέτοια φαινόμενα, ένα συμβαίνουν 1 φορά στα 500 χρόνια. Επι της ουσίας βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική αλλαγή του κόσμου μας, δεν κάνουμε λόγο πλέον για κλιματική κρίση αλλά για κλιματική κατάρρευση.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η Θεσσαλία λόγω της γεωμορφολογίας της. Θα πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα τέτοιου είδους φαινόμενα, αφού από ότι φαίνεται και θα μας “επισκέπτονται” πιο συχνά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όλες οι προσπάθειες απεγκλωβισμού έχουν ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή, γίνονται οι τελευταίοι έλεγχοι στο τελευταίο σπίτι για τυχόν εγκλωβισμένους ανθρώπους. Μιλάμε για πάνω από 4.500-5.000 απεγκλωβισμούς. »

Μεταφέρονται οι κάτοικοι σε πιο αξιοπρεπή καταλύματα

« Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η στέγαση των ανθρώπων που έχουν πληγεί τα σπίτια τους σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά εκείνους που τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και θα πρέπει να εξευρεθεί μια μακροχρόνια στέγη για αυτούς. Υπάρχουν οι μεσοπρόθεσμα άστεγοι, των οποίων τα σπίτια τους είναι επισκευάσιμα. Και φυσικά στο τρίτο επίπεδο είναι εκείνοι όπου τα σπίτια τους δεν αντιμετώπισαν καταστροφικές ζημιές και θα καταφέρουν να επισκευαστούν σχετικά γρήγορα.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί μια σειρά από εργασίες στέγασης όλων των ανθρώπων. Φεύγουν σιγά σιγά από τις πρώτες δομές που τους φιλοξένησαν, όπως είναι κλειστά γυμναστήρια ή σχολεία. Πλέον όλοι αυτοί μεταφέρονται σε πιο αξιοπρεπή καταλύματα, όπως είναι το σχολείο του Φαναρίου. Επίσης γίνονται προσπάθειες να βρεθούν κλίνες σε ξενοδοχεία. Μέσω και της κρατική αρωγής για τη στέγαση θα δοθεί η δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτια οι άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς κατοικία με επιδότηση ενοικίου. »

Μεγάλο πρόβλημα η αποσύνθεση των ζώων

« Το μεγαλύτερο ζήτημα που κρινόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει με τα νεκρά ζώα που βρίσκονται κάτω από τα λασπωμένα νερά, όπου αναφορές κάνουν λόγο ότι ξεπερνούν τα χιλιάδες. Δεν αφορά μόνο τα οικόσημα ζώα ή αυτά της κτηνοτροφίας, είναι και τα ζώα του περιβάλλοντος όπως είναι οι αρουραίοι, τα φίδια κτλπ. Θα πρέπει να δρομολογήσουμε σύντομα τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής βόμβας. Βρίσκεται ήδη αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μια γιγάντια προσπάθεια απομάκρυνσης, ταφής και καύσης αυτών των ζώων, προκειμένου να δώσουμε απάντηση και στο ζήτημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος ,των υπόγειων υδάτων αλλά και της δυσοσμίας. Επιπρόσθετα, είναι οι κίνδυνοι που συνεπάγονται από την αποσύνθεση των ζώων, δεδομένου ότι πλέον οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ, οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, επομένως η αποσύνθεση προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θα πρέπει να δρομολογηθεί κάτι αν όχι τις επόμενες ημέρες, τις επόμενές ώρες.

Πήγαμε μια εβδομάδα πίσω στην Θεσσαλία σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων. Γίνεται μια τετάνια προσπάθεια να απελευθερωθούν οι πρώτοι χώροι υποδοχής και στη συνέχεια να καθαριστούν. »

Να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης της λεκάνης απορροής

« Το υδραυλικό σύστημα της Θεσσαλίας και όχι μόνο της Καρδίτσας είναι πολύπλοκο και δεν χρειάζονται βεβιασμένες και γρήγορες αποφάσεις, αναφορικά με το ποια αντλιοστάσια πρέπει να ανοίξουν, που θα οδηγηθούν τα νερά και τι πιθανά προβλήματα θα δημιουργηθούν σε άλλες περιοχές. Για αυτό και είναι εξαιρετικής σημασίας να δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης της λεκάνης απορροής, όχι μόνο του Πηνειού αλλά της κάθε λεκάνης απορροής για να υπάρξει μια συνολική γνώση και αντιμετώπιση αλλά και μια συνολική ευθύνη για το ποια φράγματα ανοίγουν, ποια κλείνουν, που οδηγούνται τα νερά κτλπ.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, τα οποία όμως αποδείχθηκαν ανίκανα να συγκρατήσουν την ορμή αυτού του φαινομένου. Σε πρόσφατη μελέτη του ο Ιρλανδός πρώην Υπουργός Εξωτερικών και επιστήμονας James Dooge , ανέφερε πως θα πρέπει να φύγουμε από τα μικρά έργα ή φράγματα κατάντη της ροής των ποταμών και να πάμε σε 3 ή 4 πολύ μεγάλα φράγματα στην περιοχή της Θεσσαλίας, τα οποία θα μπορούν να συγκρατούν εκατοντάδες τόνους νερού, προκειμένου να αποφύγουμε αυτές τις πλημμύρες.

Η κακοκαιρία Daniel απέδειξε ότι τα μικρά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει κατάντη της ροής των ποταμών, όπου όλα οδηγούν στον Πηνειό είναι ανίκανα από μόνα τους να συγκρατήσουν την ορμή αυτών των νερών. »

Επανασχεδιασμός του συνόλου των αντιπλημμυρικών έργων

« Ο Μέγας, που αποτελεί παραπόταμος του Πηνειός , πριν από 7-8 χρόνια είχε ένα πλάτος κήτης 4 μέτρων. Με ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που δρομολογήσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Υποδομών διαπλατύναμε την κήτη του στο διπλάσιο. Σας πληροφορώ ότι δεν άντεξε ο συγκεκριμένος αποδέκτης το σύνολο των υδάτων που έρχονταν από το βουνό και προχωρούσαμε κατάντη και πλημμύρισε η ευρύτερη περιοχή. Συν του γεγονός ότι ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών είναι ο Πηνειός, ο οποίος επίσης πλημμύρισε . Επομένως, σύμφωνω και εγώ με όσα ανέφερε πιο πάνω ο James Dooge ότι θα πρέπει να δούμε μεγάλα έργα ανάντη των αποδεκτών της Θεσσαλικής Πηνειάδα, όπως είναι ο Καράμπαλης, ο Καλέρης, ο Πορταϊκός που αφενός θα συγκρατήσουν μεγάλες ποσότητες και θα αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα στην Καρδίτσα αλλά θα ελαφρύνουν και από τις ποσότητες νερού που πηγαίνουν προς τον Πηνειός. »

« Χρειαζόμαστε εν ολίγης έναν συνολικό επανασχεδιασμό του συνόλου των έργων που θα αφορούν την Θεσσαλική πεδιάδα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει επίσης να δούμε εκ βάθρο και τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό διότι κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα δούμε πάλι σύντομα τέτοια φαινόμενα ή και χειρότερα.

Τα μέτρα που εξανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γενναία και άμεσα μέτρα που έρχονται να ανακουφήσουν επιχειρήσεις ,νοικοκυριά και κτηνοτρόφους. Το ζήτημα είναι για τα λεφτά που θα διατεθούν να έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο, αν θέλετε, που αναδείχθηκε μέσα από όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση ήταν ότι η κοινωνία των ανθρώπων λειτούργησε. Η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός, ο αλτρουισμός πραγματικά μας συγκίνησαν. Όχι μόνο από τους ανθρώπους της Καρδίτσας αλλά και από νεαρά παιδιά της Καρδίτσας, όπου αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο όγκο των εθελοντών μας. »

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE