Κορωνοϊός | Ποιο νοσοκομείο επαναφέρει μάσκα και τεστ για τους συνοδούς

Share on:

Τα περισσότερα από τα μέτρα αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού που ίσχυαν σε δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας άρθηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου. Μεταξύ αυτών η υποχρεωτική χρήση μάσκας – με εξαίρεση τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή μαζί τους – και η υποχρεωτική διενέργεια rapid test κατά την είσοδο, η οποία αφορά πλέον μόνο σε ασθενείς που προσέρχονται με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Με νέα απόφαση, την περασμένη Παρασκευή, 25 Αυγούστου, η ισχύς της συγκεκριμένης ΥΑ, που έληγε την 28η Αυγούστου, παρατάθηκε για δύο εβδομάδες, μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του νοσοκομείου Χατζηκώστα των Ιωαννίνων, ανακοίνωνε νέα αυστηρότερα μέτρα για την πρόσβαση των συνοδών ασθενών. Μεταξύ αυτών, η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους του νοσοκομείου, το υποχρεωτικό rapid test για τους συνοδούς, η σύσταση για διενέργεια rapid test στους ασθενείς και η αυστηρή απαγόρευση του επισκεπτηρίου.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο διοικητής του “Χατζηκώστα”, Σπύρος Δερδεμέζης (φωτογραφία), αποδίδει τις αποφάσεις στο ιπποκρατικό “κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν”. Διευκρινίζει πως τα μέτρα δεν αποκλίνουν από τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, που δίνουν τη δυνατότητα στις δομές υγείας να λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές τους, ενώ σημειώνει πως τα προληπτικά μέτρα συνδέονται με την αύξηση της κυκλοφορίας του ιού, που έχει προς το παρόν μικρή επίπτωση στην αύξηση των νοσηλειών.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, με ισχύ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου:

  • Από Δευτέρα έως Παρασκευή κρίνεται υποχρεωτική η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)
  • Σε ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια δομή Υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος με τη χρήση rapid test.
  • Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) που θα έχει διενεργηθεί την Παρασκευή, για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.
  • Στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-14:00 παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test, από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.
  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού.
  • Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους χώρους του Νοσοκομείου, λόγω αύξησης των κρουσμάτων covid-19.
  • Τέλος, απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου.

Τα μέτρα αφορούν όλους τους συνοδούς, χωρίς διάκριση σε εμβολιασμένους ή μη.

Διοικητής: Προληπτική κίνηση

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Σπύρο Δερδεμέζη, η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων είναι μια προληπτική κίνηση με στόχο την προστασία και των ίδιων των συνοδών, στο πλαίσιο της ιπποκρατικής ρήσης πως είναι προτιμότερη η πρόληψη από την θεραπεία.

“Η φιλοσοφία δεν είναι ότι διαφοροποιούμαστε από τα μέτρα που λέει το υπουργείο. Αντιθέτως, δίνεται η δυνατότητα στην κάθε μονάδα να εκμεταλλευτεί τα όπλα που έχει στα χέρια της και να τα λάβει αποφάσεις, σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες”, λέει στο iatronet.gr ο κ. Δερδεμέζης και εξηγεί πως στην προκειμένη περίπτωση το νοσοκομείο Χατζηκώστα εκμεταλλεύεται το «όπλο» της διαρκούς παρουσίας ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στους εξωτερικούς του χώρους. “Δεν υποχρεώνουμε τον κόσμο να κάνει κάτι που θα του κοστίσει. Έρχεται ο συνοδός, του λέμε κάνε κι ένα rapid test αφού είναι στην είσοδο του νοσοκομείου και σου το παρέχουμε δωρεάν και για δική σου κάλυψη. Γι’ αυτό προβλέψαμε και το 48ωρο rapid για το Σαββατοκύριακο”.

Στην ίδια λογική εντάσσει ο ίδιος και την υποχρεωτική χρήση μάσκας. “Όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε ποτέ να συστήνουμε στον κόσμο να φοράει μάσκα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές κατά κόρον φοράνε μάσκα. Ούτε θα το τηρήσουμε στο έπακρο. Δεν θα έχω μια φύλαξη με το χαρτί στο χέρι να κάνει ελέγχους και να μαλώνει όποιον δεν συμμορφώνεται”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον διοικητή, αύξηση των νέων μολύνσεων που καταγράφεται πανελλαδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποτυπωθεί και στις νοησηλείες, με μια μικρή προς το παρόν αύξηση. “Έχουμε αυτό το διάστημα από 3 ως 5 νοσηλείες, όταν προηγουμένως είχαμε 1 ή 2. Ασφαλώς έχουμε εναρμονιστεί με τις οδηγίες του υπουργείου που προβλέπει έναν θάλαμο σε κάθε κλινική για τη νοσηλεία ασθενών με COVID”, λέει για να προσθέσει: “Αν όμως αυτός ο ένας θάλαμος γίνει 2 ή 3 για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να το διαχειριστώ. Αναλόγως με τις δυνατότητες και τη δομή κάθε νοσοκομείου δίνεται η δυνατότητα διαχείρισης. Ναι, καταργήθηκαν τα μέτρα, αλλά όλοι βλέπουμε ότι υπάρχει ακόμα COVID, δεν έχει φύγει”.

Αναφορικά με την σύσταση για την χρήση rapid test στους προσερχόμενους ασθενείς, ο κ. Δερδεμέζης διευκρινίζει πως για τους ασθενείς αποφασίζουν οι γιατροί, ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ακολουθεί το ιατρικό τμήμα.

Τι προβλέπει το ΦΕΚ

Η ισχύουσα Υπουργική Απόφαση δίνει τη “δυνατότητα λήψης περαιτέρω μέτρων για την πρόληψη διασποράς με εισήγηση της οικείας Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ή της κλινικής ή του κέντρου αποκατάστασης”.

Επίσης, αναφέρεται πως “οι συνοδοί ασθενών ή νοσηλευόμενων ασθενών, όπως και οι αποκλειστικοί/κές νοσηλευτές/τριες εφαρμόζουν τους κανόνες της οικείας Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) της εκάστοτε δημόσιας ή ιδιωτικής δομής Υγείας”.

Πηγή: iatronet.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE