Κορωνοϊός – Παραλλαγή Eris | Σε ποιες χώρες εντοπίζεται

Share on:

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού Eris εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, κάνοντας αισθητή την παρουσία του, μέχρι τις 7 Αυγούστου, σε 51 χώρες.

Η νέα υποπαραλλαγή, γνωστή ως EG.5.1, προέρχεται από τη μετάλλαξη Omicron. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την χαρακτήρισε ως παραλλαγή υπό παρακολούθηση στις 19 Ιουλίου 2023, ενώ από τις 9 Αυγούστου ταξινομείται ως παραλλαγή ενδιαφέροντος.

Μέχρι τις 7 Αυγούστου 2023, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ΠΟΥ, το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων προέρχεται από την Κίνα (30,6%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (18,4%), την Κορέα (14,1%), την Ιαπωνία (11,1%), τον Καναδά (5,3%), την Αυστραλία (2,1%), την Σιγκαπούρη (2,1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,0%), τη Γαλλία (1,6%), την Πορτογαλία (1,6%) και την Ισπανία (1,5%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται σταθερή αύξηση του ποσοστού των αναφερόμενων κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επιδημιολογικής επιτήρησης για την εβδομάδα 17 έως 23 Ιουλίου 2023, ο επιπολασμός του στελέχους EG.5 ήταν 17,4%. Πρόκειται για αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με τα δεδομένα που αναφέρθηκαν τέσσερις εβδομάδες πριν (19 έως 25 Ιουνίου 2023), όταν ο παγκόσμιος επιπολασμός του στελέχους ήταν 7,6%.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που ενέχει το στέλεχος EG.5 αξιολογείται ως χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δεν έχουν αναφερθεί αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τη χώρα μας, το στέλεχος έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχο στην Κρήτη και τη νησιωτική χώρα, χωρίς όμως να έχει αναπτύξει ακόμη τη δυναμική του στην ηπειρωτική χώρα γεγονός που κρατά σε εγρήγορση τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή: ygeiamou.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE