Κοινωφελής εργασία αντί φυλακής| Σε 5 «κλικ» η αίτηση στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα

Share on:

Τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η διάταξη του νέου ποινικού κώδικα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αφορά στην έκτιση μέρους της ποινής ενός καταδικασθέντα με κοινωφελή εργασία, παρουσίασε νωρίτερα η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς εργασίας που το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενσωματωθεί στο gov.gr, θα υλοποιείται η διαδικασία επιλογής και εκτέλεσης της ποινής ενός καταδικασθέντα με κοινωφελή εργασία, ως εναλλακτικού τρόπου έκτισης της ποινής φυλάκισης που του έχει επιβάλλει το δικαστήριο για το έγκλημα που τέλεσε.

Σύμφωνα με τις αλλαγές του ποινικού κώδικα, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη, προβλέπεται η μερική έκτιση της ποινής, είτε με κοινωφελή εργασία, είτε με μετατροπή της σε χρηματική ποινή.

Τι προβλέπεται για την κοινωφελή εργασία:

  • Για κάθε ημέρα φυλάκισης, αντιστοιχούν 2 ώρες χρηματικής ποινής. Για ποινή φυλάκισης 10 μηνών (300 ημερών), ο καταδικασθείς θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία 600 ωρών.
  • Η εκτέλεση της κοινωφελούς εργασίας θα ξεκινά στις 30 ημέρες από την καταδίκη του κατηγορουμένου.
  • Η πλατφόρμα μέχρι στιγμής περιλαμβάνει 520 θέσεις σε 339 κατηγορίες απασχόλησης σε δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ (Δήμους) και νοσοκομεία.
  • Για την εφαρμογή της θα απασχοληθούν 145 επιμελητές κοινωνικής αρωγής σε όλη την Ελλάδα.
  • Οι κοινωνικές υπηρεσίες από τον καταδικασθέντα θα παρέχονται σε φορέα του τόπου διαμονής του ή σε δομή της Εφετειακής περιφέρειας που ανήκει.

Πώς θα εφαρμόζεται:

  • Η δικαστική απόφαση κοινοποιείται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα στην Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής.
  • Η Υπηρεσία δημιουργεί ατομικό φάκελο του καταδικασθέντος και έχει την ευθύνη της προσωπικής επικοινωνίας και της συνέντευξης μαζί του.
  • Συντάσσεται έκθεση που υποβάλλεται στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών.
  • Ο εισαγγελέας παραγγέλνει προς την Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής του τόπου παροχής της κοινωφελούς εργασίας, την εκτέλεση της απόφασης, επιλέγοντας το φορέα και το χρόνο έναρξης της παροχής.
  • Συνάπτεται Συμφωνητικό παροχής κοινωφελούς εργασίας ανάμεσα σε τρία μέρη, τον καταδικασθέντα, τον φορέα και την Υ.Ε.Κ.Α.

«Ο συγκεκριμένος τρόπος έκτισης ποινών μέσω του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, θεωρείται ιδανικός για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μεσαίας κλίμακας, καθώς εξυπηρετεί κοινωνικούς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς σκοπούς και η εκτέλεση της ποινής της γίνεται προς όφελος της κοινότητας που υπέστη την εγκληματική προσβολή, καθότι επιδιώκεται να καταδειχθεί, στον μεν δράστη το κοινωνικά επιβλαβές της πράξης του, στη δε κοινωνία, ότι υπάρχει και άλλη λύση για την καταστολή της παραβατικότητας και την επίτευξη του σωφρονιστικού χαρακτήρα της ποινής, πιο αποτελεσματική, από τον εγκλεισμό του δράστη στη φυλακή», επεσήμαναν μεταξύ άλλων, στις τοποθετήσεις τους για το θέμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός, Ιωάννης Μπουγάς.

Ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» αντί περιοριστικών όρων

Ο Υπουργός, ερωτηθείς για τα πρόσφατα περιστατικά παραβίασης περιοριστικών όρων από πλευράς κατηγορουμένων, χωρίς την επιτήρηση της Πολιτείας, εξέφρασε τον προβληματισμό της πολιτικής ηγεσίας για τα φαινόμενα αυτά και δήλωσε ότι σχεδιάζεται η διεύρυνση της χρήσης της ηλεκτρονικής επιτήρησης, στους υπόδικους που αφήνονται ελεύθεροι, εφόσον το κρίνει ο δικαστής, ως αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση της εποπτείας των κινήσεων και ενεργειών του.

«Έχουμε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να ενισχυθεί ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, με το βραχιολάκι. Την επιβάρυνση θα την πληρώνει αυτός που του επιβάλλονται οι όροι. Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλό, αυτή την προετοιμασία ξέρω ότι κάνει το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη. Το μήνυμα προς την ελληνική πολιτεία είναι μην εγκληματείτε, δεν είναι υποχρεωτικό!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

Τέλος, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, που βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, έχει ήδη δεχθεί περισσότερα από 1.000 σχόλια. Όπως τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός «θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις, που θα κριθούν σκόπιμες στο νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να θίγεται ο πυρήνας της φιλοσοφίας των αλλαγών».

Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας δεν είναι νέος, επεσήμανε σχετικά ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, καθώς νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1991 και τέθηκε σε ισχύ το 1997, με την υπ’ αριθμόν 108842/ 1997 κοινή υπουργική απόφαση, αλλά στην πάροδο των ετών ατόνισε, υπερισχύοντας αντίθετα το δικονομικό μέτρο της μετατροπής της ποινής σε χρηματική.

Η ψηφιακή πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς εργασίας, θα τεθεί σε ισχύ, με την εφαρμογή του νόμου για τις αλλαγές στις διατάξεις του ποινικού κώδικα.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE