Κλειστή μία στις τέσσερις χειρουργικές αίθουσες στην Αττική

Share on:

Μόλις 130 (76,02%) από τις συνολικά 171 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν στα 23 νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, τη στιγμή που κάποια από αυτά προετοιμάζονται για απογευματινά χειρουργεία.

Οι υπόλοιπες 41 αίθουσες είναι μη λειτουργικές, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της ΥΠΕ που έχει στη διάθεσή του το NEWS 24/7.

Κάτι που σημαίνει ότι το 24% ή η μία στις 4 χειρουργικές αίθουσες νοσοκομείων παραμένουν κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΣΥ.

Πόσα έκτακτα χειρουργεία έκανε το κάθε νοσοκομείο της  1ης ΥΠΕ τον Ιανουάριο

Τα περισσότερα έκτακτα χειρουργεία τον μήνα Ιανουάριο που έφτασαν τα 500 έγιναν στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, το οποίο διαθέτει 82 χειρουργούς και 44 αναισθησιολόγους και 13 χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων μόνο οι 2 είναι κλειστές.

Βέβαια, είναι και το νοσοκομείο στο οποίο διακομίζονται οι περισσότεροι τραυματίες.

Στον «Ευαγγελισμό», για παράδειγμα, που υπάρχουν 73 χειρουργοί, 52 αναισθησιολόγοι και 13 από τις 16 χειρουργικές αίθουσες είναι σε λειτουργία, πραγματοποιήθηκαν 190 έκτακτες επεμβάσεις (μέσος όρος 145,61) και πολλές περισσότερες προγραμματισμένες.

Στον αντίποδα, τις λιγότερες έκτακτες επεμβάσεις έκαναν το «Αμαλία Φλέμινγκ» που διαθέτει 2 χειρουργικές αίθουσες 5 χειρουργούς και 4 αναισθησιολόγους.

  1. Γ.Ν.Α. “Σισμανόγλειο” – 70 έκτακτα χειρουργεία
  2. Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς” – 412 έκτακτα χειρουργεία
  3. Γ.Ν.Α. “Αλεξάνδρα” – 69 έκτακτα χειρουργεία
  4. Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός” – 190 έκτακτα χειρουργεία
  5. Γ.Ν.Ν.Ι” Κωνσταντόπουλο” – 91 έκτακτα χειρουργεία
  6. Γ.Ν.Α. “Κοργιαλένειο – Μπενάκειο” – 389 έκτακτα χειρουργεία
  7. Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο” – 66 έκτακτα χειρουργεία
  8. Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Σωτηρία” – 34 έκτακτα χειρουργεία
  9. Γ.Ν. Α. ΚΑΤ – 500 έκτακτα χειρουργεία
  10. Γ.Ν.Α. “Λαϊκό” – 191 έκτακτα χειρουργεία
  11. Γ.Ν.Α “Η Ελπίς” – 68 έκτακτα χειρουργεία
  12. Γ.Ν.Θ.Π. “Η Παμμακάριστος” – 13 έκτακτα χειρουργεία
  13. ΓΟΝΚ “Οι Άγιοι Ανάργυροι” – 22 έκτακτα χειρουργεία
  14. ΓΑΟΝΑ ” Ο Αγ. Σάββας” – 19 έκτακτα χειρουργεία
  15. ΝΑ. & ΔΝΑ “Ανδρέας Συγγρός” – Κανένα
  16. ΓΝΜΑ “Έλενα Βενιζέλου” – 11
  17. ΓΝΜ “Αμ. Φλέμινγκ” – 1 έκτακτο χειρουργείο
  18. Σπηλιοπουλειο “Η Αγιά Ελένη” – Κανένα
  19. Πολυκλινική – Κανένα
  20. Οφθαλμιατρείο Αθηνών – 43 έκτακτα χειρουργεία
  21. Γ.Ν. Παίδων “Η Αγιά Σοφία” – 172 έκτακτα χειρουργεία
  22. Γ.Ν. Παίδων “Παν. & Αγλ. Κυριακού” – 89 έκτακτα χειρουργεία
  23. Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης – 30 έκτακτα χειρουργεία

Ποιο νοσοκομείο έχει τις περισσότερες και ποιο τις λιγότερες χειρουργικές αίθουσες

Τις περισσότερες ενεργές χειρουργικές αίθουσες που φτάνουν τις 22 (από τις 23) διαθέτει το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ακολουθεί ο «Ευαγγελισμός» με 13 (από τις 16) χειρουργικές αίθουσες και το «Λαϊκό» με 9 (από τις 11) χειρουργικές αίθουσες.

Τις λιγότερες χειρουργικές αίθουσες διαθέτουν «Ελπίς», και το ΓΝΑ «Πατησίων» με 3 χειρουργικές αίθουσες, ενώ το «Πανμακάριστος» και  «Αμαλία Φλέμινγκ» διαθέτουν μόλις 2 χειρουργικές αίθουσες.

Τα τρία νοσοκομεία με τα περισσότερα κλειστά χειρουργεία

Το ρεκόρ των κλειστών χειρουργικών τραπεζιών κατέχει το «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο, όπου από τις 10 χειρουργικές αίθουσες, οι 7 είναι κλειστές και λειτουργούν μόνον οι 3. Μάλιστα, το νοσοκομείο διαθέτει 12 αναισθησιολόγους και 25 χειρουργούς.

Στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» λειτουργούν μόνο οι 5 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, όταν το νοσοκομείο διαθέτει 30 χειρουργούς και 14 αναισθησιολόγους.

Κλειστές οι 6 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες είναι και στο «Κωνσταντοπούλειο», το οποίο έχει 15 αναισθησιολόγους και 34 χειρουργούς.

Συνολικά στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ υπάρχουν 361 αναισθησιολόγοι και 625 χειρουργοί για 130 χειρουργικές αίθουσες.

Ποια νοσοκομεία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό αναισθησιολόγων και χειρουργών

Τα νοσοκομεία της 1η ΥΠΕ για τις 130 χειρουργικές αίθουσες διαθέτουν 625 χειρουργούς και 631 αναισθησιολόγους.

Το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με 13 χειρουργικές αίθουσες ενεργές και 3 κλειστές, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αναισθησιολόγων που φτάνουν τους 52, ενώ οι χειρουργοί είναι συνολικά 73.

Το «Γεννηματάς» με 22 χειρουργικές αίθουσες ανοιχτές και μία κλειστή, διαθέτει 42 χειρουργούς και 37 αναισθησιολόγους, σαφώς λιγότερους εργαζόμενους χειρουργείων από τον «Ευαγγελισμό» και μάλιστα σχεδόν με τις διπλάσιες ανοιχτές χειρουργικές αίθουσες.

Το «Ιπποκράτειο» έχει ενεργές 10 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες και διαθέτει 29 αναισθησιολόγους και 44 χειρουργούς.

Το μεγαλύτερο αριθμό χειρουργών έχει το ΚΑΤ με 82 γιατρούς της εν λόγω ειδικότητας, ενώ διαθέτει μόλις 44 αναισθησιολόγους για 11 ανοιχτές (από τις 13) χειρουργικές αίθουσες.

Πότε ανοίγουν τα απογευματινά χειρουργεία

Με ταχείες διαδικασίες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δρομολογούνται τα απογευματινά και κυρίως τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, ενώ μετά τη δημοσίευσή της θα έχει άμεση ισχύ.

Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η υλοποίηση του σχεδίου για τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκινάνε περίπου σε ενάμισι μήνα από σήμερα. Περιμένουμε την τελική έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι καθαρά τυπική η διαδικασία», τόνισε χθες, Δευτέρα ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξυπηρέτηση της λίστας δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα γίνει από τις μεγαλύτερες αναμονές προς τις μικρότερες.

«Θα πάμε ανάποδα στη λίστα, δηλαδή θα βρούμε αυτούς που έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής. Αυτοί που είναι σε αναμονή πάνω από χρόνο είναι περίπου 50 χιλιάδες. Αυτούς τους 50 χιλιάδες θα τους κάνουμε το χειρουργείο δωρεάν», κατέληξε ο Α. Γεωργιάδης.

Πηγή: news247.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE